Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

V pričakovanju

V vrtcu Danijelov levček se vsako leto znova veselimo adventnega časa. Časa, ko skupaj z otroki pričakujemo rojstvo nebogljenega otroka, Jezusa, ki se bo lahko naselil v naša srca in nam polepšal božične praznike. Pričakovanje smo začeli z adventnimi delavnicami, ki smo jih izvedli skupaj z animatorji v Jernejevem domu.
Otroci so skupaj s starši ali starimi starši, ob sproščenem pogovoru in prepevanju pesmi, izdelovali adventne venčke, ki jih je blagoslovil domači župnik Anton Perger. Ker je advent čas, ko naj bi se tudi s svojim življenjem spomnili Jezusa in z dobrimi deli ter prijaznostjo sledili njegovemu zgledu, smo na delavnicah staršem ponudili ročno izdelane voščilnice svojih strokovnih delavk. S prostovoljnimi prispevki zanje smo želeli omogočiti dodatno zdravljenje deklici s posebnimi potrebami. Na enoti Vojnik smo za deklico zbrali skoraj 300 evrov, v vseh enotah skupaj pa kar 1000 evrov in s tem pokazali, kako smo odprti za pomoč ljudem v stiski.


Adventne venčke smo izdelali tudi za svoje igralnice. Vsak teden smo prižgali novo svečko in vsak dan odpirali adventni koledar z nalogami. Otroci so komaj čakali, da bodo lahko pogledali, kaj jih čaka tisti dan. Z veseljem so šteli dneve do božiča, še večje in bližje pa je bilo pričakovanje na dobrega moža, ki nas vsako leto obišče in razveseli z darili. »Sveti Miklavž je dober gospod, njegove so roke polne dobrot« ali »Pridi, pridi sveti Miklavž« sta pesmici, ki smo ju vsak dan slišali na hodniku. Med otroki so se pojavljala vprašanja, ali bo z njim prišel tudi parkelj. Miklavž je seveda prišel sam s polnim košem daril in dobro besedo za vsakega otroka. V zameno za darila so mu otroci obljubili, da se bodo trudili biti čim bolj pridni in prijazni drug z drugim.


Na božič smo se pripravljali z izdelovanjem voščilnic, okraševanjem igralnic, hodnika in božičnega drevesa, izdelovanjem jaslic ter seveda s prepevanjem božičnih pesmi. Z jaslicami smo sodelovali na Božičnem Vojniku, s pesmimi pa pri liturgiji ob skupnih jaslicah in pri otroški polnočnici v cerkvi sv. Jerneja v Vojniku. S tem se je za nas začel božični čas, ki je trajal vse do 2. februarja, ko smo v vrtec povabili stare starše in ob prazniku svečnice skupaj ustvarjali.

 

Tekst: Erika Jus
Foto: Erika Jus, Teja Zakelšek

Oglejte si tudi