Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Florjanovo (evakuacijska vaja) v Vrtcu Danijelov levček

V Vrtcu Danijelov levček načrtujemo dejavnosti glede na letne čase, interese in pobude otrok, predvsem pa v svoje vsakodnevno delo vpletamo praznovanje različnih cerkvenih in drugih praznikov. Praznujemo rojstne in godovne dneve otrok tako, da otrokom predstavimo oz. na kratko opišemo njihovega zavetnika.
V sodelovanju z gasilci PGD Vojnik in njihovo članico Petro Zupanc, ki je hkrati tudi mamica našega otroka, smo se odločili, da otrokom predstavimo njihovega zavetnika sv. Florjana, ki je godoval ravno v teh dneh (4. 5.).

Tako smo 7. maja vzgojiteljice otrokom preko zgodbe in fotografije predstavile sv. Florjana, Petra Zupanc pa jim je v našem skupnem prostoru pokazala in predstavila veliko gasilske opreme, ki jo gasilci uporabljajo pri svojem delu. Otroci so si lahko oblekli gasilsko obleko, nataknili škornje in čelado, preizkusili, kako utripajo lučke na njihovem »prometnem loparčku«, poskušali so sklopiti cev na ročnik in še mnogo več. Sv. Florjana in gasilski grb so si ogledali tudi na njihovem praporu, nato pa so ga najstarejši otroci skušali narediti v pomanjšani izvedbi. Otroci so bili nad predstavitvijo navdušeni.


Naslednji dan, 8. maja, je v vrtcu sledila izvedba evakuacijske vaje. Na hodniku se je oglasil požarni alarm in slišati je bilo: »Gori!« Otroci so se prestrašeni spogledali, vzgojiteljice pa smo jih hitro zbrale in kar v copatih odpeljale po požarnih stopnicah »na varno« pred vrtec, kjer so nas že čakali gasilci s poveljniškim vozilom (PV-1) in gasilskim vozilom cisterno (GVC 16/25). Sama hoja po požarnih stopnicah je bila za marsikatere otroke nenavadna, a je bilo lažje, če so lahko po njih prišli do gasilcev. Pripravili so nam vajo zbijanja tarče z vedrovko in nam tako prikazali vajo gasilske mladine. Ogledali smo si lahko njihovo opremo v obeh avtomobilih, nazadnje pa so nas tudi prijetno osvežili s pršenjem vode iz hitre cevi ter nam tako omogočili, da smo lahko videli mavrico. Tudi prisotnim članom PGD Vojnik je bilo v veselje, da so lahko predstavili svoje delo in opremo najmlajšim ter jim s tem pričarali veselje in iskrice v očeh ter omogočili, da so lahko poškropili vzgojiteljice z vodo.                                                                                                   

Za sodelovanje in pomoč pri izvedbi evakuacijske vaje se PGD Vojnik lepo zahvaljujemo in se veselimo ponovnega sodelovanja.

     

Tekst: Erika Jus in Petra Zupanc
Foto: Erika Jus

Oglejte si tudi