Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Pomen vključevanja otrok v proces branja na OŠ Vojnik

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.
Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« so
  • spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja, 
  • promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja,
  • spodbujati bralno motivacijo šolarjev in njihov obisk splošnih knjižnic,
  • motivirati založnike za večje vključevanje sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

 

Vsi sedmošolci in dijaki prvih letnikov srednjih šol prejmejo vsak svoj izvod izbrane knjige ob posebej za to priložnost organiziranem obisku najbližje splošne knjižnice.

 

Rastem s knjigo 2017/18 na OŠ Vojnik

Branje je temeljnega pomena za človeka in človeštvo, za vsesplošen napredek, žal pa zadnje čase zelo upada. Na naši šoli mu zaradi tega posvečamo veliko pozornosti. Zelo skrbno izbiramo naslove knjig, ki jih prebiramo skupaj z učenci in tudi s starši. Da bi ohranjali ali povečali ljubezen do branja, se vključujemo tudi v razne projekte, ki to dejavnost povečujejo. Eden takih je tudi nacionalni projekt Rastem s knjigo, v katerega smo vključeni že od vsega začetka. Na šoli ga izvajamo v 7. razredu in mu posvetimo kar veliko časa.

V okviru dejavnosti del knjižnično-informacijskih znanj v 7. razredu ga povežemo tudi s tradicionalnim kulturnim dnevom, katerega tema je Rastem s knjigo, obisk Fotografskega ateljeja Josipa Pelikana in obisk Muzeja novejše zgodovine Celje.

Najmanj dve uri pred kulturnim dnevom so učenci preživeli v šolski knjižnici, kjer so spoznali temo kulturnega dne, okvirni načrt dela, vrste knjižnic, osnove fotografskega ateljeja in muzeja. To se je izkazalo za zelo pozitivno, saj so se učenci tako na kulturni dan pripravili in na njem potem dobro sodelovali.

V šolski knjižnici so med drugim tudi iskali podatke o pisatelju Mihi Mazziniju in si ogledali zanimiv videoposnetek o njem. Iskali so podatke o splošni knjižnici v Celju in v domačem kraju, o Josipu Pelikanu …

 

V mesecu oktobru smo izvedli tudi kulturni dan z naslovom Rastem s knjigo. Učence je v Celje, kjer se je ta dan odvijal, spremljalo osem učiteljev. Med njimi so bili vsi učitelji slovenščine na naši šoli, knjižničarka, ki vodi projekt, in še nekaj drugih. Učitelji slovenščine in knjižničarka zato, ker se tema tega kulturnega dne navezuje tako na KIZ kot slovenščino v 7. razredu in medpredmetna povezava tukaj uspešno poteka že vsa leta.

 

Kulturni dan se je tudi letos izkazal za uspešnega, saj so se učenci na njem veliko novega naučili. V dar so v knjižnici prejeli knjigo Zvezde vabijo avtorja Mihe Mazzinija, ki smo jo uvrstili že na začetku šolskega leta na seznam domačega branja, vse ostale iz prejšnjih let pa v priporočilo za bralno značko. Učenci so jo knjigo hitro prebrali, saj je tematika izjemno zanimiva in aktualna. Ustvarjanje lažnih profilov ter nadlegovanje preko njih je učencem znano, spopasti se s težavami, povezanih z internetom in sodobnimi tehnologijami, pa mnogo manj, zato smo nadgradnjo projekta usmerili tudi v to smer.

Pri urah slovenščine so sledili pogovori in debate o knjigi, ki so jo učenci dobili v dar in prebrali za domače branje, ustvarjanje različnih literarnih prispevkov, pogovori o knjigah s podobno tematiko, o prijateljstvu, o varni uporabi spleta in sodobni tehnologiji, ozaveščanje o nevarnostih spleta ter ozaveščanje o posledicah nepravilnega delovanja.

V knjižnici je na ogled tudi razstava izdelkov, ki so jih učenci ustvarili v okviru tega projekta, ter nekaj fotografij utrinkov s te dejavnosti. Izbor knjig v projektu Rastem s knjigo je izvrsten, tematika zelo sodobna, zato bomo z njim v naslednjih letih še nadaljevali. Branje se bo z letošnjo knjigo Zvezde vabijo prav gotovo povečalo.

 

Tekst in foto: Ivanka Krajnc

Oglejte si tudi