Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Na OŠ Anton Bezenšek Frankolovo

Pomlad – čas nepričakovanih sprememb

V pomladno-poletnih mesecih smo se soočili z neljubo situacijo – zaprla so se šolska vrata in učenci so se morali šolati doma – organiziral se je pouk na daljavo.

V tem času je bilo organiziranih kar nekaj dni dejavnosti, kjer so učenci pokazali ogromno ustvarjalnosti, samoiniciativnosti, motiviranosti.

 

V času velikonočnih praznikov smo organizirali TEHNIČNI DAN. Učenci so morali na različne načine prikazati, kako lahko s pomočjo dekoracije ustvarimo čim boljše velikonočno vzdušje. Nastali so čudoviti izdelki in učenci so zelo presenetili s svojimi idejami.

V aprilu, ob svetovnem Dnevu Zemlje, smo organizirali EKO DAN. Učenci so ustvarjali na različne  teme – KAKO SKRBIM ZA MANJŠO ONESNAŽENOST PLANETA, ZEMLJA NEKOČ IN DANES ipd. ter se pri svojem delu zelo izkazali.

 

Seveda je bilo treba poskrbeti tudi za dobro psihofizično počutje. Učenci so v sklopu ŠPORTNEGA DNE obiskali bližnji domači hrib, se tako razgibali in naredili nekaj dobrega za svoje zdravje.

Maja Lugarič

 

Poletje – čas ponovne vrnitve in slovesa

Končno smo se vrnili nazaj v šolske klopi. Nekateri so bili nad vrnitvijo bolj drugi manj navdušeni. Šolsko leto smo lahko zaključili skoraj kot ponavadi. Poslovila se je tudi naša prva skupina mediatorjev.

 

Vrstniška mediacija

V šolskem letu 2019/2020 smo na OŠ Antona Bezenška Frankolovo začeli izvajati vrstniško mediacijo. Učenci, ki so v preteklem šolskem letu opravili usposabljanje in pridobili potrebna znanja, so v tem letu le ta uporabili v praksi. 

Mediacija je proces, v katerem se osebe, ki so v sporu, ob pomoči tretje osebe (mediatorja) pogovorijo, si izmenjajo stališča, izrazijo svoja mnenja, težave ter iščejo rešitve, ki bodo ustrezale obema sprtima stranema. Poudarek v procesu je na pripravljenosti za razreševanje, prostovoljnosti in zaupnosti.

 

Mediacija je potekala v pisarni šolske svetovalne delavke, kasneje pa smo uredili prostor, namenjen izključno mediaciji. Mediatorji so imeli pripravljen urnik mediacije, s katerim so bili seznanjeni učitelji in učenci.

Pomembna značilnost vrstniške mediacije je, da poteka proces pod vodstvom vrstniških mediatorjev.

Prva generacija vrstniških mediatorjev: Gašper Birk, Nejc Babić, Anej Mastnak, Laura Pesjak, Veronika Rotar, Elio Marin Štante, Anamarija Žohar.

 

Suzana Šafarič, šolska mediatorka

Foto: arhiv šole

 

Oglejte si tudi