Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Iz OŠ Antona Bezenška Frankolovo

Obisk železarne v Štorah in železniškega muzeja v Šentjurju


Železarstvo je na Slovenskem prisotno že več kot 160 let. Marca smo si ogledali celotno železarno Štore Steel in muzej železarskih izdelkov. Videli smo delo v železarni, kjer nam je bilo zelo vroče in zanimivo, saj smo ugotovili, kje vse je železo uporabljeno. Bili smo malo razburjeni, saj je bilo po tleh polno črnega prahu, mnogo pa nas je imelo bele čevlje. 

Nato smo se odpeljali še v Šentjur, kjer smo si ogledali železniški muzej. Vodi ga gospod Miha Bučar, ki je več desetletij zbiral različne predmete, povezane z železnico. Muzej je zelo zanimiv. Na koncu nam je podaril vozovnice, kakršne so bile včasih. Vsako je žigosal, preluknjal in se nanjo podpisal.

Tamara Pinter, 9. razred

Gledališka predstava – Tesla

»Vsi mi smo eno. Ljudje smo med seboj povezani z nevidnimi silami« 

(Nikola Tesla)

 

Nikola Tesla, po državljanstvu Srb, je v svojem življenju naredil več kot 700 izumov, ki so predvsem povezani z elektriko. Najznamenitejši so večfazni indukcijski elektromotor, Teslov transformator, turbina brez lopatic in tudi Teslov električni avtomobil. In ker je bil Tesla za svet pomemben, so v Cankarjevem domu v Ljubljani priredili gledališko predstavo z naslovom Tesla. Govori o devetih poglavjih njegovega življenja, skozi katere s pomočjo glasbe, poskusov, citatov predstavijo njegove izume, znanstvenika in izumitelja ter vsestranskega umetnika. Predstavo smo si ogledali tudi učenci predmetne stopnje OŠ Antona Bezenška Frankolovo. Pred nami je bilo postavljenih kar precej zanimivih glasbil, nekatera so bila za nas čisto nova. Predstava se je začela z močnimi toni, ki so z elektriko osvetljevali napis Tesla. Njegovo življenje je bilo opisano preko radia, vse pa je glede na dogajanje spremljala glasba. Na glasbila, ki jih je izdelal sam, nam je igral fizik in instrumentalist. Po Teslovem načrtu je izdelal motor, ki je igral na bobne. Spoznali smo tudi robota Naota, ki je znal govoriti, plesati in na ukaz sesti in se prikloniti. Ta nam je bil najbolj všeč. Želimo si še več tako zanimivih predstav.


Kaja Senegačnik, 9. razred           
                  

Sadni dan


Že nekaj let na naši šoli obeležujemo sedmi april, svetovni dan zdravja. Imenujemo ga sadni dan. Vsi učenci so tako ali drugače vključeni v dejavnost, povezano s sadjem in zelenjavo. Dan smo začeli z radijsko oddajo o zdravi prehrani, učenci so predstavili shemo šolskega sadja in zelenjave, v katero je naša šola vključena osem let. Za nas ta shema pomeni brezplačno sadje enkrat na teden vse šolsko leto. V prvem razredu so reševali sadni kviz. Tretji razred je izdelal zanimive sadne likovne izdelke. Drugi razred je pisal recepte za slastne smutije, starejši otroci so jih napisali v angleščini. Nekaj si jih lahko ogledate na oglasni deski na naši šoli. V petem razredu so si zdrave sadne napitke kar pripravili in se z njimi posladkali. V sedmem razredu so ugotovili, da zdrava in kakovostna hrana ni samoumevna in da mnogim otrokom, tudi v Sloveniji, ni vsak dan dosegljiva. Na to temo so izdelali zanimiv plakat. Devetošolci so iz koščkov sadja sestavili sadna nabodala (npr. ideja za praznovanje rojstnega dne). Ugotovili smo, da je zdrava, uravnotežena hrana pomemben dejavnik pri ohranjanju zdravja.

Iztok Miglič, koordinator
Foto: arhiv OŠ Antona Bezenška Frankolovo

 

Oglejte si tudi