Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Nima vsak te sreče, da bi se rodil Slovenec

V počastitev slovenskega kulturnega praznika je v torek, 6. februarja 2018, v večnamenski dvorani Podružnične osnovne šole Nova Cerkev potekala občinska prireditev, na kateri je Peter Selčan prejel priznanje za življenjsko delo s področja kulture v letu 2018.
»Vsak peti prebivalec Zemlje je Kitajec, vsak sedmi je Indijec, vsak šesti prebivalec Evrope je Rus, sedmi pa Nemec. Mi Slovenci smo redkost! Nima vsak te sreče, da bi se rodil Slovenec … In tisti, ki so zavrgli svojo identiteto, ki so zavrgli svojo kulturo, ki so se odpovedali svojemu narodu, niti ne vedo, kaj so s tem izgubili,« je uvodoma poudarila Katja Žvikart, povezovalka kulturnega programa.

Po nastopu Otroškega pevskega zbora Podružnične osnovne šole Nova Cerkev pod vodstvom Sabine Penič ter spremljave na klavinovi izpod prstov Vesne Kotnik je o razumevanju kulture in umetnosti, odnosu države, pesniški resnici in našem skupnem etosu spregovoril osrednji govornik Feri Lainšček. V uvodu je poudaril, da je organizator prireditve govor ob slovenskem kulturnem prazniku zaupal nekomu, ki verjame, da je pesniška resnica o tem svetu najpomembnejša in da je pravzaprav edina, na katero se lahko zares zanesemo.

»Na tem svetu seveda obstaja veliko resnic in vsaj nekatere vsi tudi poznamo. Vendar vse te resnice – naj morda omenim le zgodovinsko in politično, ali pa morda še filozofsko in znanstveno – so resnice, s katerimi se da manipulirati, jih prirejati in po potrebi spreminjati. Le pesniška resnica je zanesljivo tista, ob kateri to ni mogoče.« »Žal tudi v času pred praznikom ne moremo in smemo spregledati, da naš današnji skupni odnos do kulture in umetnosti ni tak, kot bi glede na prej povedano lahko pričakovali. Takoj po slovenski osamosvojitvi, po letu 91, v tistih prvi letih zmagoslavja, olajšanja in razcveta, smo bili namreč skupaj prepričani, da smo si ustvarili državo, ki bo sama znala najbolje poskrbeti za vse tisto, iz česar se je rodila in na čemer se pravzaprav edino lahko ohranja. Danes, niti ne tri desetletja kasneje, smo tudi upravičeno zaskrbljeni, ko iz dneva v dan ugotavljamo, da temu ni tako,« je povedal o odnosu do kulture in umetnosti. »Tisti, ki je v teh dneh dejal, 'da bi se Slovenci morali končno odločiti ali smo leta 91 ustanovili državo ali pa zgolj podjetje', je imel še kako prav. V tej kraki povedi je namreč zajeta vsa razsežnost položaja, v katerem smo in pred nami je odločitev, ki bo imela mnogotere posledice. Zato moramo že ta hip vsi skupaj storiti vse, kar je v naši moči, da tak zlovešči tok nekako spet preusmerimo.«

Tokrat so osrednji del programa popestrili pevka, kitaristka in skladateljica Ditka z očetom Gorazdom ter Lainšček, otrok prekmurske ravnice, pisatelj, pesnik, dramatik, scenarist, ki že več kot 30 let polni police slovenskih knjižnic. Ditka in Feri se namreč že štiri leta uspešno predstavljata z glasbeno-literarnimi dogodki po vsej Sloveniji. K nadgradnji skupnega nastopa je prispeval novi album Ne spreminjaj me, ki je izšel v septembru pred dvema letoma. Umetnika zase pravita, da ju je združila ljubezen. Mladosten glas torej, ki je našel tankočutni glasbeni izraz za liriko priljubljenega pesnika.

Prejemnik priznanja Peter Selčan velja za kulturnega delavca, izjemnega pevca, zborovodja, organista, prijatelja, sodelavca, ki je vedno dovzeten za nove ideje. Odlikuje ga vztrajnost, vedno teži k popolnosti. S svojim glasbenim znanjem, posluhom, strokovnostjo in dobro voljo je dolga leta povezoval mnoge zbore. Bil je organist in pevovodja Cerkvenega mešanega zbora Nova Cerkev do leta 1986. Moški pevski zbor v Novi Cerkvi deluje od leta 1972, Peter je prevzel vodstvo Moškega pevskega zbora KUD Nova Cerkev leta 1978. Od takrat naprej je bil, s  krajšimi vmesnimi predahi, njegov umetniški vodja več kot 35 let.


Njegov izostreni posluh in ljubezen do petja sta čez vsa leta, ko je bil umetniški vodja Moškega pevskega zbora KUD Nova Cerkev, poskrbela, da so bili v ospredje postavljeni dobri solisti in ohranjeni prijateljski odnosi. V vseh teh letih je bil zbor opažen in nagrajen s Prešernovo nagrado Občine Celje. Bil je član Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Občine Celje, Vojnik, Dobrna in Štore. Peter Selčan je bil za svoje dejavno delo nagrajen s srebrnim vojniškim grbom Občine Vojnik, priznanjem KS in številnimi drugimi priznanji. Z zborom je posnel tudi dve zgoščenki. Njegovo delo je posegalo tudi med otroke in mladino, saj je zbor sodeloval s POŠ Nova Cerkev v izvedbi operete Miklavž prihaja. Z zborom je sodeloval pri snemanju filma o Primožu Trubarju in nastopil v baziliki svetega Petra v Rimu (maša za družine slovenske vojske) in na koncertu v Vatikanu.

Bil je tudi dolgoletni mentor okteta Podoglarji, Moškega pevskega zbora Gotovlje in Okteta Vinska Gora. Zboru je bil predan dolga leta in namenjal mu je dobršen del svojega prostega časa. Bil je član dramske sekcije KUD Nova Cerkev. S kulturo se je ukvarjal tudi kot član Izvršnega sveta Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne enote Celje. Zelo dobro je opravljal delo predsednika KUD Nova Cerkev, saj ga je vodil 12 let. Zaradi službene odsotnosti med tednom je njegovo udejstvovanje v kulturnem utripu Nove Cerkve manjše, še vedno pa opravlja delo predsednika. S pevci ohranja pristne stike in po potrebi še vedno vzame v roke dirigentsko palico. Petru gre zahvala, da se zborovska pesem še vedno sliši v naših krajih.

Tekst: Tjaša Podergajs
Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi