Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
2°C
-7°C
PON.
1°C
-3°C
3393

Ne bojte se sveta tam znotraj!

Program Svit je nacionalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki (RDČD). S posebnim testom pri preiskovancih ugotavljamo morebitno prikrito krvavitev v blatu. Vsi preiskovanci, pri katerih je ugotovljena prikrita krvavitev v blatu, so vabljeni na presejalno kolonoskopijo. V program Svit so vključene vse obvezno zdravstveno zavarovane osebe v Sloveniji, stare med 50 in 74 let. Program deluje sedmo leto in v tem času so že vidni rezultati, ki se kažejo v povečanju števila raka, ki je odkrit v zgodnjih fazah in v zmanjšanju pojavnosti RDČD.

Kaj je rak debelega črevesa in danke?

Vsako leto v Sloveniji 1600 ljudi zboli za rakom debelega črevesa in danke, približno 700 letno pa jih umre. Po pogostnosti je RDČD na visokem drugem mestu med rakavimi obolenji. Pogosteje zbolevajo moški in ženske, stari več kot 50 let, zbolijo pa lahko tudi mlajši. Navadno se razvije iz predrakavih sprememb na steni črevesa – polipov. Če so polipi odkriti in odstranjeni pravočasno, lahko to obliko raka preprečimo. Zato je zdravljenje dovolj zgodaj odkritih sprememb zelo uspešno, kar bolniku ne ohrani le življenja, ampak tudi njegovo kakovost.

RDČD je zahrbtni tihi morilec, saj se bolezen navadno dolgo razvija brez očitnih znakov, ko pa se ti pojavijo, pa je za učinkovito zdravljenje navadno že prepozno. Program Svit omogoča, da raka in predrakave spremembe odkrijemo in odstranimo v zgodnjih fazah, ko bolniki še nimajo težav.

 

Zakaj sodelovati v programu Svit?

- Ker vam omogoča, da ohranite svoje zdravje in zanj nekaj storite.

- Ker lahko s hitrim pregledom blata preverite zdravje svojega črevesja.

- Ker je odvzem blata zelo enostaven postopek, ki ga opravite v zasebnosti lastnega doma.

- Ker vam sodelovanje omogoča, da morebitne spremembe odkrijete pravočasno in preprečite njihov razvoj.

- Ker so tisti, ki zaradi pozitivnega presejalnega testa potrebujejo kolonoskopijo, na prednostnem sezamu za njeno izvedbo.

- Ker je program za vas brezplačen.

 

Odzivnost na program Svit v občinah Vojnik in Dobrna

Odzivnost na program Svit je bila v letu 2015 v občini Vojnik 56,16 % (moški 52,66 %, ženske 59,81 %), kar občino Vojnik uvršča v spodnjo tretjino med občinami celjske zdravstvene regije. Odzivnost na program Svit v občini Dobrna je bila v letu 2015 66,77 % (moški 63,43 %, ženske 70,37 %), kar jo uvršča na prvo mesto med občinami v celjski zdravstveni regiji. Moški zaostajajo v odzivnosti za ženskami, čeprav rak na debelem črevesu in danki povzroča veliko večje težave moškim kot ženskam. Trend odzivnosti se sicer v zadnjih letih počasi dviguje, a veliko premalo, da bi z odzivnostjo lahko bili zadovoljni.

 

Kakšni so strahovi pred programom Svit?

Najpogostejši vzroki za nesodelovanje v programu, ki so jih ljudje navedli, so prepričanje, da so zdravi, pomanjkanje časa in preobremenjenost z drugimi obveznostmi, strah pred odkritjem raka, že opravljena kolonoskopija, negativen odnos do zdravstvenega sistema ipd.

Program Svit je popolnoma brezplačen program, ki spada med ugodnosti obveznega zdravstvenega zavarovanja, ne vzame veliko časa in je povsem enostaven. V ovojnici, ki jo dobite na dom, so tudi kratka in jedrnata navodila, kako odvzamete vzorec blata. Vzorce pa nato enostavno oddate v najbližji poštni nabiralnik – poštnina je namreč že plačana. Tudi če ste že opravili kolonoskopijo, to ni nikakršno zagotovilo, da se od takrat ni pojavila nova rašča. V 71,6 % primerov so bili raki odkriti v zgodnji fazi, ko dodatnega onkološkega zdravljenja bolniki niso potrebovali. Zato so vsi strahovi o sodelovanju v programu povsem odveč.

 

Rezultati programa Svit

Od skupaj 908 rakov, ki so bili odkriti po pozitivnem testu na prikrito krvavitev v blatu v programu Svit v prvem presejalnem krogu, je bil podatek o stadiju uspešno pridobljen za 893 primerov. 21 % rakov je bilo endoskopsko odstranjenih med kolonoskopijo. V 71,6 % primerov so bili raki odkriti v zgodnji fazi, brez nadaljnjega onkološkega zdravljenja. Kaže se očitna razlika stadija rakov, odkritih v presejanju, v primerjavi z obdobjem, ko presejanja še ni bilo, saj je takrat bilo v zgodnjem stadiju odkritih le 12 oz. 14 % raka!

Od leta 2011 v registru raka beležimo občuten padec števila novih rakavih obolenj debelega črevesa in danke, kar je eden ključnih ciljev programa. K temu v največji meri prispeva odstranjevanje predrakavih sprememb na kolonoskopijah v programu Svit.

(Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Center za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja)

 

Se še vedno bojite sveta tam znotraj?

Ne moremo dovolj poudariti, kako pomemben je program Svit za vaše zdravje in za uspešen boj z rakom debelega črevesa in danke. V ZP Vojnik si vseskozi prizadevamo, da bi se odzivnost v občini Vojnik povečala, zato redno kontaktiramo z osebami, ki se na program Svit niso odzvale, in jih spodbujamo, da se ga udeležijo. Včasih se zgodi tudi, da se ovojnica s pozivom o sodelovanju založi, kar ni težava. Pokličite klicni center na tel. št. 01 620 45 21 in z veseljem vam bodo poslali novo vabilo. Če pa še vedno imate kakršne koli dvome, strahove in vprašanja, se vedno lahko obrnete na zdravnike in zdravstveno osebje ZP Vojnik.

Ne bojte se sveta tam znotraj!

 

David Sopotnik, dr. med., specializant družinske medicine, ZP Vojnik 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!