Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Rekonstrukcija, sprememba namembnosti in energetska sanacija poslovno-stanovanjskega objekta Nova Cerkev 22

Z rekonstrukcijo in sanacijo stavbe Nova Cerkev 22 sta Občina Vojnik in izbrani izvajalec, podjetje GES, d. o. o. iz Celja, začela že meseca oktobra 2017. V okviru rekonstrukcije in spremembe namembnosti objekta se bo izvedla tudi energetska sanacija objekta.
Iz obstoječih stanovanj in poslovnih prostorov se bo uredilo devet stanovanj in eno invalidsko stanovanje v pritličju, ostanek bodo poslovni prostori Krajevne skupnosti Nova Cerkev in društveni prostor. V okviru energetske sanacije se bo izvedla nova fasada, zamenjalo se bo vso stavbo pohištvo na fasadi in izvedla toplotna izolacija mansarde proti podstrešju iz toplotne izolacije, debeline 25 cm. Izvedba del se je torej začela z rušitvenimi in zidarskimi deli in preselitvijo stanovalca Skaza. Prostori Pošte Slovenije so med izvajanjem gradbenih del poslovali in so se izpraznili na začetku aprila 2018. Odstranili so se vsi obstoječi tlaki, vključno z nasutjem med stropniki, izvedli so se tudi novi suhomontažni tlaki, saj so bile stropne konstrukcije med etažami lesene. V okviru rekonstrukcije objekta se je izvedla tudi celotna rekonstrukcija mansarde. Zaradi prenizke etažne višine se je celotno leseno ostrešje predelalo, ojačali so se špirovci in zamenjale kapne in vmesne lege, vključno s škarniki. Glede na dodatna dela smo izvedli zbiranje ponudb in izbrali izvajalca (Samo Sanjkar, s. p.).

 

Vzporedno z gradbenimi deli so se izvajala groba elektro- in strojnoinštalacijska dela. Rok za dokončanje del, vključno s predajo objekta in odpravo napak ter pridobitvijo uporabnega dovoljenja, je 30. 9. 2018. Do zaključka pogodbenega roka se morajo na energetski prenovi zaključiti fasaderska dela in zamenjati stavbno pohištvo na zahodni fasadi. Izvesti je bilo treba še novi nizkonapetostni priključek in prav tako novi vodovodni priključek. Izvesti se še morajo zaključni tlaki in slikopleskarska dela po celotnem objektu, prav tako keramičarska dela v kopalnicah in sanitarijah ter na hodnikih in fina montaža električnih in strojnih inštalacij.


Do zaključnega pleskanja sten je treba zmontirati še vse notranje stavbo pohištvo. Rekonstrukcija in sanacija objekta je glede na starost objekta in zahteve EKO sklada ter kakovostne izvedbe del zahtevala še dodatna dela.

Tekst: Vesna Poteko
Foto: Danilo Karner

Oglejte si tudi