Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Od sredine septembra ponovno brezplačno zbiranje nevarnih odpadkov na terenu

V gospodinjstvih vsak dan nastajajo tudi odpadki, ki so nevarni in jih ne smemo odlagati v klasične zabojnike ali zlivati v odtoke. Vsi se soočamo z odpadnimi baterijami, olji, zdravili, kartušami, pokvarjenimi električnimi igračami in podobnimi odpadki. Ti odpadki sodijo na zbirne centre, dvakrat letno pa družba Simbio organizira tudi njihovo predajo na terenu s premično zbiralnico.
 

Tako se bo ekipa Simbia po spomladanskem ''koronapremoru''  podala na pot 14. septembra, s premično zbiralnico pa bo obiskala vse krajevne skupnosti v 12 občinah, kjer Simbio zbira komunalne odpadke. Urnike so uporabniki prejeli skupaj z avgustovskimi položnicami, ki so prispeli v njihove  nabiralnike v začetku septembra. Da se bodo lahko pravočasno pripravili, so objavili urnik zbiranja tudi na svoji spletni strani. 

 

V premično zbiralnico občani lahko prinesejo nevarne odpadke iz gospodinjstev (na primer motorna in jedilna olja, akumulatorje in baterije, čistilna sredstva, barve, lake in topila, zdravila in pesticide) ter manjšo odpadno električno in elektronsko opremo do velikosti sesalca (kartuše/tonerje, monitorje in računalniške pripomočke, elektronske medije, male kuhinjske aparate, električna orodja, odslužene telefone, žarnice in plinske sijalke, električne igrače). 

Nevarne odpadke prepoznamo po simbolih na embalaži, npr. na razpršilcu boste našli ikono eksplozivno, na drugih pa ikone, da so ljudem ali okolju nevarni, dražljivi, eksplozivni, strupeni, jedki ali vnetljivi. Ti odpadki zahtevajo poseben način odstranitve, zato vam svetujemo, da jih po uporabi hranite na določenem mestu v gospodinjstvu in jih prinesete do zbirnega centra ali do premične zbiralnice v času akcije. 

Posamezne nevarne odpadke, npr. zdravila, ki jim je potekel rok ali jih ne potrebujete, lahko brezplačno predate v lekarnah in specializiranih prodajalnah, ki imajo za to na vidnem mestu nameščene plastične zbiralnike. Velika skupina nevarnih odpadkov, katere količine rastejo iz leta v leto, predstavlja odpadna električna in elektronska oprema (naprave, ki delujejo na baterije oziroma na elektriko). Tovrstne odpadke lahko oddate: na prodajnih mestih, kjer ste jih kupili, v specializiranih prodajalnah električnih naprav ob nakupu nove podobne naprave, v ulične zbiralnike za drobno odpadno električno in elektronsko opremo, ki se nahajajo na določenih ekoloških otokih, v okviru oddaje kosovnih odpadkov in v zbirni center v času obratovanja.

Katere odpadke lahko prinesete do premične zbiralnice?

  • onesnažena embalaža in embalaža pršil (prazna embalaža barv, lakov, lepil, pesticidov, olj, embalaža z ostanki barv, lakov, lepil, pesticidov, olj …),
  • barve, laki, premazi,
  • olja (motorna, jedilna olja ...),
  • razredčila, topila, 
  • zdravila,
  • baterije, akumulatorji (baterijski vložki, baterijski gumbi, avtomobilski akumulatorji),
  • fitofarmacevtska sredstva (škropiva in druga zaščitna sredstva vseh vrst s področja vrtnarstva),
  • kisline, lugi, belila, čistila, specialna čistila, lepila, 
  • živosrebrni termometri in drugi živosrebrni instrumenti,
  • neonska svetila (cevi) in halogenska svetila.

 

V lanski jesenski akciji zbiranja nevarnih odpadkov je bilo na varno spravljenih 13 ton odpadkov. Med njimi so po teži prevladovala odpadna motorna olja, nato jedilna olja in za njimi skupina premazov, lepil in smol. Skupaj v pomladanski in jesenski akciji pa je bilo zbranih 35 ton nevarnih odpadkov. 

 

Kam gredo nevarni odpadki?

Nevarni odpadki iz gospodinjstev se začasno skladiščijo v prehodnem skladišču na odlagališču nenevarnih odpadkov v Bukovžlaku. Iz prehodnega skladišča se nevarni odpadki predajo specializirani organizaciji, ki je registrirana za zbiranje in odstranjevanje nevarnih odpadkov. Nekatere odpadke predelajo v sekundarno gorivo za cementarne (olja in razredčila), kisline nevtralizirajo, baterije pa predelajo.

 

 

Več info: Aleš Založnik, vodja akcije zbiranja nevarnih odpadkov na Simbiu: 031 610 478; mag. Helena Kojnik, predstavnica za odnose z javnostmi: 031 374 604

 

 

Oglejte si letak v priponki!

Oglejte si tudi