Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Sporočilo za javnost: Družba SeneCura: V Sloveniji doslej kupili dva doma za starejše, načrtovana tudi gradnja manjših domov

Ljubljana - Družba SeneCura, s sedežem na Dunaju je nova lastnica Špesovega doma Vojnik s 169 posteljami in dializne enote - Centra za nefrologijo in dializo HemoDial s 15 dializnimi mesti ter doma v Radencih-DOSOR. V Sloveniji načrtujejo, ob doslej že podeljenih petih koncesijah in v dogovorih z občinami, graditi manjše domove v Pivki, Loški dolini, Žireh, Železnikih in Komendi, s skupno zmogljivostjo okrog 300 novih mest – skupna ocenjena vrednost investicije v pet novogradenj je 25 mio EUR.

 »Za nakupe, prvega smo zaključili sredi poletja, drugega v oktobru, smo se odločili zato, ker želimo ponuditi oskrbo SeneCura več ljudem v Sloveniji. Standardi Špesovega doma Vojnik so primerljivi standardom SeneCura. Naše več desetletne izkušnje pri upravljanju ustanov za nego in zdravstveno varstvo v Avstriji in na Češkem so dobra osnova za uvajanje uspešnega koncepta na novih trgih, tudi v Sloveniji«, pojasnjuje predsednik uprave SeneCura Anton Kellner, ki je ob predstavitvi družbe in načrtih v Sloveniji še dodal, da vodstvo obeh enot v Vojniku ostaja enako. Bodo pa prilagajali SeneCura standarde in programe oskrbe, pri čemer bodo sledili predpisanim nacionalnim normativom. 

 

Glavno vodilo pri širitvi SeneCura domov v Sloveniji je doseganje najboljše kakovosti v oskrbi v skladu s sloganom SeneCura »Blizu ljudem«, ki predstavlja osnovo za uspešno sožitje med stanovalci, družinskimi člani in osebjem družbe SeneCura ter širšim lokalnim okoljem v katerem posamezni domovi za starejše v lasti družbe delujejo. »Zasledujemo koncept spoštovanja naših stanovalcev ter zagotavljanja kakovost njihovega življenja in bivanja v naši oskrbi,« še dodaja Kellner.

 

 »Ponudba domov za oskrbo in nego družbe SeneCura poleg dolgotrajne oskrbe zajema tudi kratkoročno in začasno rehabilitacijsko oskrbo. Nudimo odlično oskrbo za osebe z demenco, intenzivno nego, nego bolnikov v trajnem vegetativnem stanju, bolniško oskrbo na domu, 24-urno oskrbo, oskrbo ljudi s posebnimi potrebami in paliativno oskrbo. Veliko SeneCura domov v Avstriji in na Češkem deluje kot večgeneracijski domovi z integriranimi vrtci. Ponudbo v nekaterih dopolnjujejo pisarna@senecura. si + 386 (0) 30 60 04 32 Bleiweisova 30 Ljubljana 26.11.2019 tudi oskrbovana stanovanja,« je še predstavil skupino SeneCura predsednik uprave Kellner. Napovedali so tudi novogradnje, za katere ima družba že pridobljene koncesije in je v dogovarjanju z lokalnimi skupnostmi v Pivki, Loški dolini, Železnikih, Žireh in Komendi, kjer so še v fazi pridobivanja ustreznih potrebnih dovoljenj, vendar po besedah Franca Imperla, svetovalca SeneCura v Sloveniji upajo, da bodo gradbena dela lahko pri večini načrtovanih investicij stekla v skladu z načrtovanimi roki ali nekajmesečnimi zamiki. V posameznem domu je predvideno število mest od 56 do 75 stanovalcev, skupaj v petih do 300 novih mest. Ocenjena vrednost investicije posameznega doma je od 4,5 do 6,0 milijonov EUR (izgradnja, oprema, okolica). Skupaj okoli 25 milijonov EUR. 

 

Regionalna direktorica SeneCura mag. Sanda M. Gavranovič je dodala, da je Špesov dom Vojnik, ki ima zmogljivost 169 postelj, družba SeneCura odkupila od dosedanjega lastnika, družbe Contraco d.o.o., skupaj z dializno enoto. „V Radencih imamo v načrtu poiskati novega direktorja ali direktorico, ki bo uspešno vodil dom tudi v prihodnje, saj je dosedanja dolgoletna direktorica doma DOSOR Mateja Hauser prevzela področje razvoja v podjetju SeneCura Slovenija. Dom v Radencih so sredi poletja 2019 kupili na dražbi, na kateri je bil v odkup ponujen občinski lastniški delež v višini 50% . Drugi 50% lastniški delež pa je bil odkupljen od Hete. Ob tem je podjetje SeneCura prevzelo tudi stare dolgove doma, torej tudi kredite in druge finančne obveznosti.

 »Zavedamo se občutljivosti oskrbe, zato veliko pozornosti namenjamo kakovosti storitev in komunikaciji z našimi stanovalci, njihovimi bližnjimi, z zaposlenimi in lokalnimi skupnostmi, s fokusom na kakovostnem vsakodnevnem življenju posameznika v naši oskrbi.« je še pojasnila Gavranovićeva in dodala, da so po nakupu v času integracije obeh domov v SeneCura skupino namenili predvsem spoznavanju procesov dela in pogledu prilagoditev na SeneCura standarde, ki morajo biti usklajeni z nacionalnimi. 

 

»V kratkem v Radencih pričakujemo nakup nekaj nove opreme za kakovostnejšo oskrbo stanovalcev in proučujemo možnost sanacije zgradbe. Z našo strokovno ekipo in dobavitelji smo zadovoljni, ne načrtujemo večjih sprememb, za naše sodelavce pa bomo izvajali interna izobraževanja v okviru SeneCura akademije,« je še predstavila načrte Gavranovičeva. 

 

SeneCura je bila ustanovljena leta 1998 v Avstriji in je leta 2015 del skupine ORPEA. Kot vodilni zasebni ponudnik v Avstriji skupina SeneCura upravlja s 84 ustanovami za zdravstveno varstvo in nego (od tega so 3 v fazi načrtovanja/gradnje), poleg tega pa še z 19 domovi za nego na Češkem (od tega 4 v fazi načrtovanja/gradnje) in z domovi v Sloveniji (DOSOR Radenci in Špesov dom Vojnik) SeneCura sodi med vodilne družbe na trgu v zasebnem sektorju, tudi po inovativnosti, za kar je prejela tudi več priznanj za kakovost in inovacije. Skupina SeneCura deluje kot kompetenčni center skupine ORPEA za širitev na nove trge v vzhodni in jugovzhodni Evropi. Več informacij: Mag. Sanda M. Gavranovič, regijska direktorica Slovenije, SeneCura, Tel. 030 600 435, e-pošta : pisarna@senecura.si

 

pisarna@senecura. si

+ 386 (0) 30 60 04 32

Bleiweisova 30

Ljubljana

Oglejte si tudi