Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

100 častitljivih let gospe Katarine Kotnik

Gospa Kotnik Katarina iz Vojnika, ki zadnja štiri leta biva v domu starejših občanov v Vojniku, je v teh dneh skupaj s svojci, sostanovalci in zaposlenimi praznovala svoj stoti rojstni dan. Gospa Kotnik svoja leta skrbno skriva, še vedno je prisotna na raznih aktivnostih v domu, vsak dan se sama peš odpravi na sprehod v Vojnik, ob koncih tedna pa se rada udeleži partije taroka s prijatelji iz Vojnika.
Rodila se je v Vitanju. Ko je bila stara šest mesecev, so se z družino preselili v Vojnik. Oče je bil lončar, obrt pa je kasneje prevzel njen brat. Vojnik je postal njen dom, v 60. letih prejšnjega stoletja je z možem v trgu zgradila hišo, kjer so bivali skupaj s sinovoma, na katera je zelo ponosna. Pove, da je srečna, ker sta bila oba sinova zelo pridna in samostojna od prvega razreda dalje. 

 

Stanovalka doma starejših je postala leta 2015. »Dve leti sem se odločevala za bivanje v domu. Ko sem videla, da ne morem več urejati vrta in okolice hiše, sem vedela, da je prišel čas odločitve.« Kot Vojničanka je želela bivati v domu v Vojniku. Še posebej, ker je poznala Frančka Špesa, ki je podaril zemljo za gradnjo doma starejših, saj je bil med vojno skupaj v vojski z njenim možem. »Bili smo dobri prijatelji. Drevje nam je obrezoval, pri njem sem kupovala hruške. Kako so bile sladke!« obuja spomine iz svoje zakladnice spominov.

 

Na prireditvi, ki smo jo slavljenki v domu ob jubileju pripravili, so nastopili zaposleni iz vrtca Mavrica Vojnik, moški pevski sestav iz Vojnika ter citrarka Jasmina Levičar, čestitkam pa so se direktorju doma Nejcu Žoharju pridružili še župan občine Vojnik Brane Petre, upokojeni župan Benedikt Podergajs, župnik Anton Perger in predsednik DU Vojnik Marijan Kajzba ter seveda oba sinova, njen starejši sin Franc Kotnik pa je ob slikah tudi predstavil njeno življenjsko pot.

 

Prebrali smo tudi voščilo, ki ga je gospe Kotnik poslal predsednik republike Borut Pahor. Slovesnosti se zaradi obveznosti ni mogel udeležiti, je pa našo slavljenko povabil, da ga obišče v Predsedniški palači. Sledilo je, kot se za takšno priložnost spodobi, rezanje slavnostne torte in nazdravljanje s penino. Gospe Katarini so seveda vse najlepše zaželeli tudi sostanovalci in zaposleni z željo, da bi še dolgo ostala zdrava in čila kot do sedaj.

 

Tekst: Elči Gregorc

Foto: Estera Štante, Elči Gregorc

 

Oglejte si tudi