Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Zdravju prijazna ponudba v Novi Cerkvi

Turistična kmetija Pr Mark je na svojem dvorišču popestrila svojo ponudbo. Vsi ljubitelji kozjega mleka in izdelkov: jogurta, svežega sira, zeliščne skute in ostalih sirov, je na voljo v avtomatu, kjer si postrežete kar sami. Ponudba je pestra, izdelki so sveži in dostopni 24 ur. Za marsikaterega ljubitelja kozjega mleka je to vsekakor dobra odločitev, saj je kozje mleko znano po svojih blagodejnih učinkih. Vsi izdelki prihajajo iz Turistične kmetije Matk nad Solčavo, tam ekološko kmetujeta Klemen in Janja Matk. Poizkusite njihovo ponudbo, lokalna hrana je dobra izbira.
Na Matkovo

Turistična kmetija Matk se nahaja na višini 1165 metrov nad morsko gladino nad znanim Matkovim kotom , eno najbolj osamljenih dolin v Kamniško-Savinjskih Alpah. Tu na višinah samotnih gorskih kmetij Solčava je dom miru in osnovnega odnosa do narave, do sočloveka in do stvari, ki jih ne poznamo. Pogled z naše kmetije je dih jemajoč in sega od Olševe, Raduhe, čez Ojstrico do Mrzle gore.

Možnosti aktivnega stika z naravo za tiste, ki uživajo v gorništvu, gorskem kolesarjenju, fotografiranju ali preprosto tišini gozdov, so neizmerne.

V samotnem Matkovem kotu

Naš dom se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah v majhni skriti dolini Matkov kot . Obkroža ga gorsko območje, ki ga sestavljajo Matkov Grintovec, Matkova Kopa Mrzla Gora, Hude dane, Hudi prask, Matkovo okno, Savinjek do Velikega vrha, ki Matkov kot ločuje od Logarske doline.

Posestvo se razteza od 900 do 2203 metrov nadmorske višine, višine gore Mrzla gora. Naš dom leži na višini 1165 metrov . Ime naše kmetije je staro, prav tako imena večine solčavskih kmetij.

 

Narava prijazna kmetija

Naš cilj je pridelati zdravo hrano in hkrati ne škoditi naravi. Kmetujemo po eko linijah in smo že nekaj 

let registrirana ekološka kmetija .Tam gojijo  avtohtone in tradicionalne slovenske živalske pasme, kot so krave Cika, pasma ovc, ki smo zelo ponosni, saj izvira v naši regiji, zato se imenuje jezersko-solčavska ovca,  kranjska sivka čebela, štajerska kokoš, prašiči, konji, osli, koze in še marsikaj. Skratka, na naših pašnikih lahko najdete najrazličnejše različne živali. Mogoče še niste slišali za to, da so bili v družini vsi, ki so živeli na kmetiji: družinski člani, delavci in tudi živali. Gojenje pašnikov in gozdov je zamudno delo, saj je veliko ročnega dela. Govedoreja ni zelo dobičkonosna, vendar na njej vztrajamo, ko ohranjamo svojo zemljo tako, kot smo jo prejeli od svojih prednikov, jo imamo radi in obiskovalci jo občudujejo.

 

Naši gozdovi

Les iz naših gozdov je izjemne kakovosti zaradi velike nadmorske višine . Režemo ga predvsem pozimi, ko les počiva in ne raste. Manjše količine lesa za posebne prejemnike se razrežejo na določen datum, v skladu z luninim koledarjem. Če želijo naše stranke, smo les tudi žagali in sušili.

naših gozdovih je veliko dejavnosti , kot so kolesarjenje po cestah ali pohodništvo po poteh. Zdravo je za dušo in telo. V gozdu je veliko ptic in divjih živali, ki jih lahko poslušate ali opazujete v njihovih naravnih habitatih.

 

Hoja in pohodništvo

Če imate radi prijetne in kratke sprehode, lahko na travnikih in gozdovih v bližini našega doma najdete veliko lepih točk. Gozdne poti ne poškodujejo kolen, saj pobočje ni preveč strmo. Zgornje ceste so izjemno primerne tudi za nordijsko hojo. Za tiste malo bolj radovedne je eden najbolj samotnih kosov v slovenskih Alpah, Matkov kot. Tam si lahko privoščite počitek v koči, si privoščite nekaj sveže vode izvira in uživate v lepotah Matkovega kota. Obstaja veliko cest in poti za pohod v deželo Matk, ki se širi vse do avstrijsko-slovenske meje. Lahko se odpravite na navadno planino Strma ali po lovskih poteh na Matkov Grintavec, kjer je lep pogled na lepo okolico. Do okoliških vrhov so številne poti, vendar niso vse označene. Ne priporočamo, da jih vzamete sami. Če želite, vas lahko domači ljudje, ki jih poznajo, pospremijo do vrhov. Vendar smo veseli, da je še vedno nekaj skritih koščkov Zemlje, ki se jih človek še vedno ni dotaknil prepogosto. Nekoliko bolj oddaljeni, a ne preveč oddaljeni vrhovi so Olševa, Raduha, Ojstrica, Krofička in Planjava.

 

Gorsko kolesarjenje

S ceste iz Logarske doline zavijete na Matkov kot in se počasi dvignete, kolesarite mimo treh kmetij, kjer se spet pripeljete na glavno cesto, ki vas pripelje do mejnega prehoda Pavličevo sedlo. Od tam se lahko nadaljujete v dolino Bele in nato na Jezersko vrh ali pa nadaljujete po solčavski panoramski cesti, kjer lahko uživate v čudovitih razgledih na solčavske doline.

 

Lov

V gozdovih je veliko divjadi. Nekaj ​​sto metrov stran od našega doma lahko vidite kozice. Če zjutraj vstanete dovolj zgodaj, lahko skozi okno svoje spalnice vidite srne. Prav tako lahko slišite majhen in velik petelin. Med lovom si lahko ogledate veliko čudovitih znamenitosti narave.

 

Pomoč pri kmečki zasedbi

Če vas zanima, kako izgleda delovni dan na kmetiji in bi se ga radi udeležili, vam lahko pomagajo različna dela, na primer nabiranje sadja, obiranje doma, delo na vrtu ali nabiranje zdravilnih zelišč. Nekateri pravijo, da je delo na kmetiji, primarni stik z zemljo, koristno za številne stiske sodobnega človeka.

 

Sestanki skupin, kot so intenzivna zborovska praksa, zbor, drama itd.)

Ko veter zunaj močno piha ali je snežna nevihta, lahko preživite čas v hiši. Okoli krušne peči je dovolj prostora za močan pevski maraton.

 

Stik: e-mail: klemen@matk.si

 

Povzela: Lea Sreš

Oglejte si tudi