Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Uveljavljanje pokojninske dobe kmetov

Pokojninska doba za delo na kmetiji, vključno z delom na družbenem ali na zadružnem posestvu, brez plačila dodatnih prispevkov.

To dobo lahko uveljavite:

- kot lastnik, solastnik ali zakupnik kmetijskih zemljišč ali njihov zakonec ter kot uživalec kmetijskega zemljišča. V tem primerih lahko uveljavite pokojninsko dobo od 1. 1. 1972 do 31. 12. 1983.

- kot delavec na zasebnem, družbenem ali zadružnem kmetijskem posestvu od 1. 1. 1958, če je bilo delo stalno (vsakodnevno) in se je delo opravljalo po navodilih in pod nadzorom delodajalca - gospodarja ter da je bilo delo plačano.

Za plačilo se šteje tudi plačilo v naravi (stanovanje, hrana ...) in tudi v primeru, če je bilo plačilo v pretežni meri v naravi.

 

Za kmetijskega delavca se šteje oseba, ki je opravljala dela, ki so v neposredni zvezi s kmetijsko proizvodnjo na kmetijskem posestvu, npr. dela v poljedelstvu, živinoreji, perutninarstvu, sadjarstvu, čebelarstvu, zelenjadarstvu, vinogradništvu …

 

Obrazec za brezplačno preveritev pogojev za priznanje pokojninske dobe je na spletni strani društva, www.drustvo-pomoc-upokojitev.lrf–pomurje.si

                                                                                    

                                                                                   Predsednik društva:

                                                                              Jožef Jandl, univ. dipl. prav.

Oglejte si tudi