Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Pogled v zgodovino: Društvo kmetskih fantov in deklet Vojnik

Kmečko društvo kmetskih fantov in deklet, ki je vključevalo predvsem napredno in liberalno kmečko mladino, je bilo ustanovljeno 20. januarja 1935, v Vojniku za območje Vojnik okolica.
Predsednik društva je postal Franc Ravnak iz Šmarjete, tajnik Stane Mali iz Vojnika in blagajnik Jože Zagožen iz Šmarjete. Leta 1936 je bilo izvoljeno novo društveno vodstvo. Predsednik je postal Ivan Kuhar, podpredsednik Franc Ravnak, blagajnik Fran Špes, tajnik Robert Kovačič in odborniki Fran Paušar, učitelj Julijan Šinigoj in Ivan Gorečan. Junija leta 1936 so društvu dodali tudi razširjen ženski upravni odbor, ki so ga zastopale predsednica Anica Ribič, podpredsednica Ivanka Kasesnik. tajnica Justina Močnik, blagajničarka Justa Ribič in društvena poročevalka Ivanka Ahtik. Leta 1938 je vodenje društva prevzel ponovno Franc Ravnak, ženski odsek pa je vodila Justa Ribič. 

 

Septembra 1936 so se društva iz okolice Vojnika (Višnja vas, Frankolovo, Škofja vas, Trnovlje, Ljubečna in Zgornja Hudinja) povezala in ustanovila okrožni odbor za Vojnik, ki ga je vodil Franc Potočnik, podpredsednik Alojz Vrečko, tajnik Ivo Kuhar, blagajnik Franc Paušer in Martin Dobrotinšek.

Ženski odsek društva je zaznamovalo živahno in družbeno delo. Članice so imele dvakrat tedensko družabne večere in pripravile so tudi razstavo ročnih del. Pripravile so  razstavo amaterskih slik. Spodbujale so članice, da so ustanovile svoje odseke v Škofji vasi, Trnovljah in Ljubečni. Društvo je imelo lastno knjižnico in kulturni odsek društva, ki so ga tvorili Tine in Jurij Dobrotinšek, Jakob Arnšek, Kristina Rošer in Justina Paušer, spodbujal je svoje člane, da so čim več brali in se naročali na časopise.

 

Tekst: Matej Ocvirk

 

Proslava Matije Gubca (Kmetski list, 17.2. 1937, str. 5)

 

Društvo je skozi celotno dobo obstoja štelo okoli 40 članov, svojo društveno sobo so imeli v gostilni Kroflič in kavarni Eller v Vojniku. Igre in druge prireditve so prirejali v dvorani posojilnice v Vojniku.

Društvo je bilo zelo dejavno in prepoznavno, organizirali so številne odmevne dogodke, proslave, odrske nastope, kmečka tekmovanja in druge prireditve. Leta 1937 je društvo organiziralo proslavo v spomin na kmečkega »kralja« in upornika Matije Gubca, ki so jo zaznamovale pozdravne besede Ivana Kuharja in predsednika Zveze slovenskih društev Ivana Kronovška, predavanje o zgodovini kmečkih uporov, recitacije domačih članov in pevski vložki tamburaškega odseka Društva Škofja vas in pevskega odseka Ljubečna. Prvo društveno igro so uprizorili že dva meseca po ustanovitvi dramo Domen v dvorani posojilnice v Vojniku. Leta 1936 je precej razburjena v Vojniku povzročila uprizoritev igre Vaške Venere, po vrhu so jo igrali v času po občinskih volitvah.

 

19. junija 1938 je bil organiziran v Vojniku odmeven kmečki praznik, katerega se je udeležilo večje število mladih kmečkih fantov in deklet iz širšega celjskega območja, med njimi iz Frankolovega, Dramelj, Škofje vasi, Prebolda in drugih krajev Savinjske doline. Osrednja prireditev je bila na Vrečarjevem travniku. Potekale so številne igre, razna druženja, kmečka tekmovanja v kmečkih opravilih, prišli so kolesarji in konjenica. Prireditev je spremljala tudi povorka, kjer so bili prikazani tudi različni obrtni poklici.

Posebej zanimivi so bili tudi društveni izleti. Leta 1937 so se članice društva odpravile na izlet v Lindek pod Konjiško goro, kjer so si ogledale grad in urejeno Potočnikovo domačijo v Zabukovju. Na poti nazaj so se ustavile ob zvokih harmonike v Šnablovi gostilni na Frankolovem. Pred 2. vojno so društvo vodili Tone Pesnik, Jože Jošt, Ivan Frandolič, Franc Ribič in Ivan Gorečan. Nemške okupacijske oblasti so društvo ukinile 15. oktobra 1941.

 

Kmečki praznik v Vojniku leta 1938

(Gruda, 1938, št. 7, str. 154)

 

VIRI IN LITERATURA

 

Proslava Matije Gubca v Vojniku. Kmetski list, 24.2. 1937, str. 6.

Vojnik. Kmetski list, 20.2. 1935, str. 6.

Vojnik. Kmetski list, 10.4. 1935, str. 4.

Vojnik. Kmetski list, 8.4. 1936, str. 5.

Vojnik. Kmetski list, 24.6. 1936, str. 6.

Vojnik. Kmetski list, 16.9. 1936, str. 5.

Izlet vojniških deklet. Gruda, julij 1937, št. 7, str. 108.

Vojnik. Kmetski list, 24.3. 1937, str. 5.

Veličastni kmetski praznik v Vojniku. Gruda, julij 1938, št. 7, str. 154-155.

Vojnik. Kmetski list, 6.4. 1938, str. 5.

Pokrajinski arhiv Maribor: PAM/0122/00040. Ukinitveni spis Društvo kmetskih fantov in deklet Vojnik.

Oglejte si tudi