Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
9°C
5°C
Oceni objavo

Dr. Lavoslav Gregorec

Dr. Lavoslav Gregorec, kanonik v Novi Cerkvi od leta 1895 do 1924 in narodni politik

Pred 90 leti, 22. oktobra 1924, je v Novi Cerkvi umrl eden pomembnejših slovenskih politikov iz Spodnje Štajerske, od leta 1886 tudi poslanec v avstrijskem državnem zboru, ki se je pri svojem delu dosledno zavzemal za popolno enakopravnost Slovencev in slovenskega jezika z nemškim na Spodnjem Štajerskem in Koroškem. Pokopan je ob cerkvi sv. Lenarta v Novi Cerkvi.

Dr. Gregorec je pomembno vplival tudi na razvoj Nove Cerkve. Poznano je, da so le z njegovim posredovanjem v kraju leta 1907 dobili dovoljenje za ustanovitev Prostovoljne požarne brambe Nova Cerkev, okraj Celje, saj so bili člani požarne brambe sami Slovenci.

Še ena njegova modrost je ostala v spominu krajanov:

Ko so sredi Lemberga kopali temelje za Škoflekovo gospodarsko poslopje, so v zemlji naleteli na veliko človeških kosti. Niso vedeli, kaj napraviti z njimi. Poklicali so svojega župnika dr. Lavoslava Gregorca, ki si jih je ogledal in rekel: »Naj bodo, kjer so bile; ako so krščanske, itak počivajo v blagoslovljeni zemlji; ako so turške, jih pa na pokopališče niti prenesti ne smete!«

 

Jožica Kotnik

 

 

Oglejte si tudi