Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Zimske počitnice po skavtsko

Vsak skavt ve, da zimske počitnice niso le čas sankanja po sosednjem hribu in zganjanja pustnih norčij, temveč tudi čas čudovitih skavtskih dogodivščin. Vsako leto zato spakiramo nahrbtnike, zložimo spalne vreče, očistimo pohodne čevlje ter se za nekaj dni odpravimo v naravo na zimovanja. In tudi letos je bilo tako.
Člani krdela, najmlajše skavtske skupine, so zimovali v prazni podružnični šoli na Paškem Kozjaku. V pravi zimski idili so čas preživeli kot smrkci. Zgradili so si smrčjo vas, si sešili smrčjo kapo, kuhali čarobne napitke, se igrali na snegu, poleg tega pa so premagali še hudobnega čarovnika Gargamela. Vikend so tako preživeli aktivno in v dobri družbi. Pri skavtih, še posebno pri najmlajši skupini, je pomembno, da se znajo skozi igro in domišljijski svet naučiti sodelovati v skupini, spoštovati drug drugega, upoštevati mnenja drugih in delovati kot posameznik v dobro celotne skupine.

 

Skavti srednje starostne skupine - čete, so odšli na zimovanje v kočo Velikonočnico pod vznožjem Boča. S sabo so prinesli sankaško opremo, ki pa jim zaradi pomanjkanja snega ni veliko koristila. Da je bilo snega vseeno dovolj za kepanje in ribanje, ter da je bil res moker in mrzel, pa lahko potrdijo tudi voditelji. Ker skavti nikoli ne vemo, kam nas zanese pot, radi pa smo vedno pripravljeni, so se naučili izdelati krplje, pripomoček za hojo po visokem snegu. Z veseljem jih bodo uporabili kdaj drugič, saj tudi pri vzponu na Boč in nočni vrnitvi niso naleteli na dovolj snega. Odlični zabavni večeri, ustrežljivi kuharici in sončno vreme, zaradi katerega so nekateri ob odhodu celo pozabili bunde, so tako zelo otežili ponedeljkovo vrnitev v šolske klopi.

 

Najstarejši popotniki in popotnice so bili na svojem zimovanju (Beli jelen) že v januarju, o čemer smo pisali v prejšnjem članku, v tem času pa so predvsem služili pri mlajših skupinah na zimovanjih, saj je služenje tudi glavno vodilo popotnikov in popotnic. Na svojih rednih srečanjih so obnavljali znanje o orientaciji in se predajali zimskim norijam.

 

Zima se počasi poslavlja in skavti bomo aktivni tudi spomladi. Skupaj s širno Slovenijo bomo tudi mi pridruženi čistilni akciji poskrbeli, da bo vsaj kakšen delček vojniške občine lepši. Se vidimo - upamo, da se nam pridružite tudi vi!

 

Klemen Štante – Ekstra sokol

Oglejte si tudi