Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

TD Nova Cerkev obeležuje 50 let delovanja

Turistično društvo Nova Cerkev v letu 2019 obeležuje 50 let svojega delovanja, saj začetek seže v leto 1969, ko se je našla skupina ljudi, ki je imela željo po ureditvi kraja in vasi. Iz le približno 15 članov se je postopno čez leta društvu pridružilo in je trenutno vključenih okoli 260 članov. Pri svojem udejstvovanju so »uvedli« tudi krajane, kar je pripomoglo, da danes živijo v urejenem in lepem okolju. Vodilo pri razvoju društva so pripravljenost na sodelovanje, strpnost, nesebičnost, gostoljubje, prostovoljstvo in enakopraven odnos do ljudi, ki delajo v društvu. Pri svojem delu poskušajo ozaveščati in izobraževati, skrbijo za čisto okolje in pri tem uspešno sodelujejo z Občino Vojnik, Krajevno skupnostjo Nova Cerkev, POŠ Nova Cerkev, POŠ Socka, Vrtcem Mavrica Vojnik in drugimi. Društvo je v vseh teh letih postalo razpoznaven in pomemben dejavnik družbenega dogajanja ne le v domači krajevni skupnosti, temveč na področju celotne občine in tudi širše (povzeto po Zborniku TD Nova Cerkev, 2019).

V počastitev jubileja je društvo izdalo zbornik v nakladi 300 izvodov, v katerem so želeli v besedi in sliki prikazati delovanje društva čez čas ter misli članov in drugih podpornikov društva ob jubileju. Gradivo za zbornik so zbrali Lea Sreš, Oton Samec, Zvezdana Stolec in Boža Prevolnik, lekturo je opravila Milena Jurgec, oblikovala Petra Pehar Žgajner, fotografije pa so poiskali iz arhiva Občine Vojnik in avtorjev Matjaža Jambriška, Srečka Sentočnika in Lee Sreš.

 

V sklopu praznovanja je društvo pripravilo tri prireditve. V petek, 31. maja 2019, se je v Sorževem mlinu v Polžah odvil kulturni dogodek ob 50. obletnici delovanja društva, kjer je Rozmari Petek z besedo povezala kratek program z nastopajočimi učenci POŠ Nova Cerkev in POŠ Socka, in zahvalami ljudem, ki pripomorejo k delovanju društva. Še posebna zahvala je bila izrečena nekdanjim predsednikom in predsednicam društva, Oton Samec starejši, Ivanka Lesjak, Oton Samec mlajši, Mira Šeško, Bojan Tanjšek, Lea Sreš, Alenka Prebičnik Sešel, Zvezdana Stolec in trenutno Boža Prevolnik, ter ostalim podpornikom društva.

 

V soboto, 1. junija 2019, je bilo v kapeli sv. Mihaela v Novi Cerkvi odprtje razstave z naslovom Dediščina našega doma, ki so jo pripravili člani Turističnega društva Nova Cerkev v sodelovanju z učenci in učitelji POŠ Nova Cerkev in POŠ Socka. Ob odprtju smo lahko prisluhnili petju pevcev Prijatelji iz Nove Cerkve ter si ogledali risbice in druge izdelke učencev.

 

V nedeljo, 2. junija 2019, so člani društva pripravili pester kulturni program na tradicionalni prireditvi Folklora na vasi v Novi Cerkvi. S številnimi nastopajočimi: Štajerski rogisti, Klateži, Iridance, Vrajeva peč, Folklorna skupina Šmartno v Rožni dolini, Folklorna skupina Bolnišnica Ptuj, Folklorna skupina Jurovski Dol, Folklorni skupini učencev POŠ Nova Cerkev in POŠ Socka, je povezovalka programa Marjana Kolenko pričarala lep in zanimiv dogodek, ki nam bo kljub slabemu vremenu še dolgo ostal v spominu. Žal se Folklorna skupina Koleda Velenje zaradi nevihte ni predstavila, smo pa kljub temu lahko občudovali njihove kostume, nasmehe in dobro voljo.

 

Tekst: Tanja Čretnik

Foto: Srečko Sentočnik

Oglejte si tudi