Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Štampetov most

V soboto, 14. aprila, smo skupaj s planinci železničarji prehodili 39. tradicionalni pohod Štampetov most. Štampetov most je železniški viadukt južno od Vrhnike. Poimenovan je po inženirju, ki ga je projektiral. Je prva opečna in kamnita konstrukcija, ki je bila zgrajena leta 1857, kot del avstrijske južne železnice. Med drugo svetovno vojno je bil most hudo poškodovan.

 

Ob 6. uri smo se zbrali na železniški postaji v Celju. Nekoliko vznemirjeni, saj se večina že dolgo ni peljala z vlakom, smo pričakali Jožeta (PD Železničar Celje). Vožnja z vlakom je bila prijetna in udobna. In jutranji klepet nas je popeljal v stare čase. Muzejski vlak je nostalgično doživetje, ki doda spominom bisere zgodovinskega. Pohod smo začeli na železniški postaji Verd in krenili proti prvi kontrolni točki Štampetov most, kjer je spominsko obeležje. Od tu smo zavili v gozd in po uri in pol prišli do druge kontrolne točke TV-17. Tu je bila vojaška bolnica. Ponovno so nas pričakali s čajem in jabolki. Pot nas je dalje vodila čez Trebevnik do naslednje kontrolne točke, Pokojišča. Prehodili smo jo v dobri uri in pol. Sledil je spust proti Borovnici, vendar smo zavili še proti Laščam, k predzadnji točki. Spust v Borovnico, na železniško postajo, je bil za noge že utrujajoč, saj jim asfaltna podlaga nič kaj ne prija. Na določenih kontrolnih točkah je PD Železničar dobro poskrbelo za čaj, sadje in piškote. Vrnitev z vlakom v Celje je hitro minila; nekatere je premamil dremež, drugi smo uživali ob pogledih na lepo pokrajino, ki se že bohoti v spomladanski preobleki.

 

Hvala vodnikom za prijetno druženje, društvu pa za prigrizke in pijačo. Se vidimo naslednje leto, ko bo 40. pohod! Do takrat pa varen korak!

 

Tekst: Zvonka Grum

Foto: Franc Grum 

Oglejte si tudi