Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Skakalnice v Vizorah postajajo moderno skakalno središče

Skakalno društvo Vizore bo letos, 24. junija, praznovalo svojo tridesetletnico delovanja. Pogled na lepo urejene skalnice in nordijski poligon pokaže vso resnost in zagnanost njihovih članov pri delu v društvu. Za dobrimi rezultati mladih skakalcev stojijo njihovi starši, trenerji in strokovno delo vodstva društva. Lastnik skakalnic v Vizorah je Občina Vojnik.
O življenju in delu v društvu sem se pogovarjala z gospodom Markom Klaričem, predsednikom Štajersko-koroške regije za skoke in nordijsko kombinacijo, sekretarjem SD Vizore in članom Odbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije. Ker je vpet v širše dogajanje tega športa, odlično pozna razmere v Sloveniji in v SD Vizore.

V Vizorah so štiri skakalnice, in sicer: skakalnica s kritično točko pri osmih metrih, trinajstih, petindvajsetih in skakalnica s kritično točko pri petintridesetih metrih. Projektna dokumentacija za skakalnice je bila izdelana leta 1987, dokončno pa so bile zgrajene leta 1994. Vse skakalnice so osvetljene, tako da je mogoče treninge in tekmovanja izvesti tudi v nočnem oz. večernem času. Za urejanje skakalnic imajo snežni teptalec, snežni top, ob skakalnicah je narejena infrastruktura za izdelavo snega (elektrika in voda). V to središče so člani vsa leta veliko vlagali. Potrebno  je bilo legalizirati objekte, urediti temelje in lesene dele zaletišč, kovinsko konstrukcijo, poletne in zimske naletne smučine, zamenjati ograje, predelati odskočno mizo na K 35, nivelacijo in poravnavo doskočišč na K 25 in K 35, urediti drenažo, nove zaščitne ograje z zimskim profilom, urediti vse izteke skakalnic, urediti sodniški stolp in semafor in še mnogo drugega.

Ocenjena vrednost del za ureditev tehničnih sprememb na skakalnicah (nakup plastike v višini 32.602 €) je plačala Občina Vojnik v višini 9.780,74 €, ostali dve tretjini sredstev pa sta bili zagotovljeni s strani Smučarske zveze Slovenije preko Fundacije za šport. Ocenjena vrednost vseh ostalih del je 65.000 €. Ocenjena vrednost celotne naložbe za brunarico je 80.000 €, stroški legalizacije 50.000 €, za tehnične spremembe 100. 000 €, celotna naložba je vredna približno 230.000 €. Pri tem je treba poudariti, da je bilo pri gradnji brunarice in posodobitvi skakalnic opravljenih več kot 5.000 ur prostovoljnega dela članov društva.

 

Dobro delo v društvu se odraža tudi v rezultatih mladih skakalcev. Vedeti pa morate, da biti eden izmed aktivnih članov društva pomeni opravljati delo in zadolžitve v društvu, spremljati otroke in skrbeti za središče. To pa zahteva veliko dela, pripadnosti in entuziazma. V Vizorah imajo takih članov okoli 50.

 

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi