Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Pevci MeKPZ DU Vojnik uspešno nastopili na F3ŽO v Cankarjevem domu

Mešani komorni pevski zbor DU Vojnik se redno udeležuje Festivala za 3. življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani. Letos se je naš zbor že v juniju dobro uvrstil na reviji upokojenskih zborov v Celju. Pokrajinska zveza DU Celje nam je omogočila, da lahko nastopamo tudi na Državnem srečanju upokojenskih zborov Slovenije, ki je prav tako v sklopu F3ŽO. Tega smo se vsi člani zbora zelo razveselili in se tudi nemudoma prijavili. Dogovorili smo se, da bomo oba nastopa opravili na isti dan.
Tako smo 2. oktobra že zgodaj zjutraj z avtobusom krenili proti Ljubljani. V hudi prometni gneči smo se še pravočasno prebili do Cankarjevega doma, kjer so nas koordinatorji nemudoma popeljali v drugo preddverje. Časa za opevanje ni bilo. Hitro smo se preoblekli in ob 9.25 stopili na medgeneracijski oder. Mnogi navzoči so nam prisluhnili. Med nastopom nas je močno spodbujala naša spremljevalna ekipa DU Vojnik, ki je z nami pripotovala v Cankarjev dom. Dvajsetminutni nastop smo zaključili s Slakovo pesmijo Kadar srečam te, ki jo je s harmoniko spremljal naš pevec g. Rajko Sentočnik. Takoj za nami so nastopile Ljudske pevke KUD Socka, ki so hkrati tudi članice našega zbora.

 

Po malici smo do popoldanskega nastopa imeli dovolj časa, da si festival za 3ŽO skrbno ogledamo. Ta nam je ponujal pestro paleto strokovnega, izobraževalnega in kulturnega programa kar v treh etažah. Za vsakega izmed nas se je našlo dosti zanimivega in koristnega, tako da nam je čas kar hitro mineval. Okoli 14. ure smo se počasi odpravili proti Linhartovi dvorani, kjer nas je čakal 2. nastop. Še prej smo na odru opravili kratko tonsko vajo.

 

Ob 16. uri se je začelo 43. državno srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije. Slavnostni govornik, nekdanji predsednik ZDUS Anton Donko, je v uvodnem pozdravu posebej poudaril, da je velika čast za vsakega pevca nastopiti na tako pomembni prireditvi. Na odru Linhartove dvorane se je zvrstilo 13 upokojenskih zborov s skupno okoli 280 pevci iz enajstih slovenskih pokrajin. Vsak zbor je zapel dve pesmi po lastni izbiri. Še prej je napovedovalec  spregovoril o delovanju in zgodovini nastopajočega zbora. Mi smo bili osmi na vrsti. Zapeli smo koroško ljudsko »Voda tače« in »Žabe« Vilija Vodopivca.  

 

Peti na državni prireditvi v tako lepi in veliki dvorani ter doživeto bučno ploskanje več kot petstotih poslušalcev je bilo za nas res enkratno in nepozabno doživetje. Veseli in ponosni smo na prejeto priznanje na republiški ravni. Zato se v imenu naših pevcev prav lepo zahvaljujem vsem tistim, ki so nam omogočili tako pomemben nastop: ZDUS, PZDU Celje, Občini Vojnik, našemu predsedniku DU Vojnik g. Marijanu Kajzbi in našim zvestim spremljevalcem. Največja zasluga gre seveda naši zborovodkinji ge. Katji Klinc za oba uspešno izvedena nastopa. Pohvala še našim vrlim pevkam in pevcem, saj je bil za marsikoga ta dan še kako naporen. A vseeno smo trdno prepričani, da se bomo naslednje leto spet udeležili F3ŽO v Cankarjevem domu.

Peti na državni prireditvi v tako lepi in veliki dvorani ter doživeto bučno ploskanje več kot petstotih poslušalcev je bilo za nas res enkratno in nepozabno doživetje. Veseli in ponosni smo na prejeto priznanje na republiški ravni.

Tekst in foto: Marjan Čretnik

Oglejte si tudi