Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Občni zbor Čebelarskega društva Vojnik

Na rednem Občnem zboru ČD Vojnik dne 19. 1. 2020 v dvorani gostilne Turist na Frankolovem se je zbralo dovolj članov društva, da je Občni zbor lahko pričel svoj program po predvidenim dnevnem redu.
 V prisotnosti vabljenih gostov iz javnega življenja občine Vojnik, Dobrna in Vitanje ter predstavnikov sosednjih ČD je predsednik ČD Vojnik Peter Babnik vse navzoče s toplimi besedami pozdravil. 

 

Predsednik OZ Karli Blazinšek je prevzel besedo in začel OZ po predlaganem dnevnem redu.

Po predstavljenih poročilih predsednika društva, blagajnika, mentorja čebelarskih krožkov za leto 2019 in vseh potrebnih glasovanjih je predsednik društva predstavil tudi plan društva za leto 2020.

Plan je zelo obsežen in tudi logistično zahteven, tako da bo potrebno sodelovanje tudi ostalih članov društva - čebelarjev, ki niso v UO ČD Vojnik. Potrebovali bomo ljudi iz stroke, ki obvladajo specifična dela. Naštel bom samo nekatera dela iz plana za leto 2020: prekrivanje strehe društvenega čebelnjaka, priključitev na javni vodovod, postavitev sanitarij, sajenje medovitih rastlin dreves ( na razpisu ČZS smo uspeli), postavitev učnega čebelnjaka v Novi Cerkvi (prijavili smo se na razpis za finančna sredstva na ČZS), v planu je tudi nov prapor in priprave na 100-letnico ČD Vojnik, ki bo v letu 2021. Torej,  poleg pridnih rok bomo potrebovali tudi finančna sredstva, da nam bo uspelo predvideni plan udejanjiti. 

 

K besedi gostov je prvi spregovoril naš župan Branko Petre, ki je poudaril pomembnost izobraževanja otrok v čebelarskih krožkih in zaželel še v bodoče dobro sodelovanje med vrtci, šolami in čebelarji.

Podžupan Občine Vitanje Milan Hrovat je omenil težave čebelarja v njegovi bližini z vračanjem čebel v panj zaradi vse večje frekvenčne motnje, ki jo čebelar meri in ugotavlja, da vpliva na čebele, da izgubljajo orientacijo in se ne vračajo. Zavzel se je za večjo sodelovanje s našim društvom na področju čebelarstva.

Predstavnik ČD Šmarje pri Jelšah Alojz Tirgušek je spregovoril o problemu intenzivnega kmetovanja, negi cvetlic in o klimatskih spremembah, ki jih čebelarji od vseh najbolj občutimo. Medu je zmeraj manj! Z njim so se strinjali tudi ostali predstavniki ČD. 

 

Žal ni bilo podanega odgovora na izpostavljeno problematiko predstavnikov ČD, ker ni bilo med gosti kompetentnih oseb s tega področja.

 

Ostali gostje so pozdravili Občni zbor in nam zaželeli vse dobro.

Po sklepu UO ČD Vojnik prejmejo za dvig slovenskega čebelarstva in prizadevno delo v Čebelarskem društvu Vojnik naslednja odlikovanja Antona Janše, ki jih podeli predsednik ČD Vojnik Peter Babnik, naslednjim čebelarjem. 

Odlikovanje A. J. III. stopnje: Primož Hladnik, Ingrid Holobar, Srečko Pavrič, Ivan Mastnjak in Jože Krulec.

Odlikovanje A. J. II. stopnje: Janez Bobnar in Albin Babnik.

ČESTITKE PREJEMNIKOM ODLIČIJ! 

 

Po končanem uradnem delu OZ smo si ob okusnem kosilu in polnem kozarčku v prijetnem vzdušju izrekli še zadnje besede in se razšli:

 

Naj medi! Srečno!  

 

Tekst in foto: Martin Goleš     

Oglejte si tudi