Logo MojaObčina.si
JUTRI
8°C
5°C
ČET.
10°C
5°C
Oceni objavo

Martinovanje Vinogradniško-vinarskega društva Vojnik

V nedeljo, 10. 11. 2019, je Vinogradniško-vinarsko društvo občine Vojnik organiziralo že 16. tradicionalno martinovanje. Kot vsako leto so se organizatorji zelo potrudili, saj so obiskovalcem pripravili pester in zanimiv program, poleg tega pa so poskrbeli tudi za kulinariko.
Martinovo je praznik, ki sega daleč v zgodovino. V jesenskem času so se naši predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino, hkrati pa so jih prosili za obilje tudi v prihodnjem letu. Med pokristjanjevanjem cerkev praznika ni odpravila, temveč ga je podarila ljudem in ga zaznamovala z znanim in med ljudmi čaščenim svetnikom – svetim Martinom. 11. november je tako dan, ko je potekal njegov pogreb, obletnico pogreba pa obhajamo kot godovni dan (vir: Wikipedija).

 

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Vse do tega dne se mošt obravnava kot nečisto, grešno novo vino, ki ga je treba blagosloviti. Vino Vinogradniško-vinarskega društva Vojnik je tako v cerkvi sv. Jerneja blagoslovil upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek ob prisotnosti domačega župnika Antona Pergerja v času svete maše. Blagoslov je potekal pred polno cerkvijo, slovesnost pa se je nato prestavila na prosto. Člani društva so se zares izkazali, saj so se mize šibile pod težo okusno pripravljenih domačih kanapejev, prav tako pa so se ljudje lahko okrepčali s sladkimi in slanimi dobrotami. Da je hrana lažje spolzela po grlu, so seveda točili društveno vino Vojničan. Poleg društvenega vina, za katerega grozdje prispevajo člani sami in je društven ponos, so vinarji ponudili tudi vino vojniške potomke najstarejše trte na svetu, ki je letos bogato obrodila. To vino pa bo kasneje predelano v penino. Dogajanje pred cerkvijo je popestrila glasbena skupina Joškova banda, ki nam je ljudsko glasbo zaigrala na prav posebna glasbila. Ljubitelji vina, dobre hrane in prijetne glasbe so tako preživeli čudovit dopoldan, ki se je kmalu prevesil v popoldan. Čas, ki ga preživiš v dobri družbi, vedno hitro mine, a se člani Vinogradniško-vinarskega društva Vojnik veselijo prihajajočih dogodkov, ki jih bodo z veseljem organizirali. Upajo, da se v takšnem ali še večjem številu ponovno srečajo z nami.

 

Tekst in foto: Nina Mlinar
 

Oglejte si tudi