Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Korona in invalidi

Čas, v katerem živimo, ni prijeten za nikogar. Iz dneva v dan se srečujemo z drugačnostjo. Starejši pravijo, da je to izredno stanje, primerljivo temu, da smo v vojni ali zaporu. Prostovoljci se trudimo tudi v tem času olepšati in olajšati življenje.
Tudi sami smo že siti te situacije in negotovost nam povzroča nešteto skrbi. Čeprav se držimo navodil NIJZ, se število okužb ne znižuje; nevarnost prihaja s tretjim valom.


Preko telefonskih pogovorov se vzpodbujamo in tolažimo, da bo ta čas obupa in stisk kmalu preteklost. Vsi si želimo osebnega stika. V kratkem obdobju, ko je bilo dovoljeno druženje v manjših skupinah, smo takoj izvedli delavnici peke velikonočne potice. Uspeli smo, a žal le v dveh skupinah, saj smo zaradi preventive oblikovali skupine le petih udeležencev. Za ostale prijavljene bomo delavnice pripravili takoj, ko bo mogoče. Ker je bilo vreme lepo, smo organizirali tudi pohod skupine desetih udeležencev skozi celjski park proti Anskemu vrhu. Manjša skupina težjih petih invalidov je opravila kilometrsko pot s spremljevalcem. Zelo si želimo (kakor vsi), da res pride čas, ko bomo spet svobodni, ko se bomo lahko gibali, sprehajali in družili. Da ne bo več tema pogovora to, kdo je zbolel in kdo je v bolnišnici oziroma negativne teme o tem, kako je epidemija koga prizadela.


Občina Celje praznuje in za občino po meri invalidov (projekt, ki ga izvajamo skupaj z drugimi društvi) je malo v zaostanku. Sproti se pogovarjamo o težavah in izboljšavah, s katerimi se srečujejo občani. Aktivno se bomo projekta lotili takoj, ko bo mogoče. Projekt POZDRAV NOVIM ŽIVLJENJEM smo tudi letos izpeljali. Največja zahvala gre Mili Ramšak in Berti Kampož, ki sta doma pridno pletli copatke in jih vsaka po dvajset parov pripravili ob materinskem dnevu za novorojenčke iz porodnišnice Celje. Ta projekt smo izvedli že šestnajstič zapored. Ob delavnicah doma in ob pogovorih preko telefonov naše delavnice tečejo, druga od druge se učimo in vzpodbujamo, da lažje prebrodimo ta čas.


Preko računalnikov in zooma smo poslušali predavanja o preventivi projekta SVIT. Uradne ure delujejo nemoteno; po pomoč prihajajo člani, ki si urejajo statuse ob izgubah službe, ki potrebujejo znake za parkiranje na invalidskih mestih, ki potrebujejo invalidske in tehnične pripomočke, pa tudi taki, ki nas želijo samo na kratko pozdraviti in vprašati, kdaj bo tega stanja konec. Bo, enkrat že in takrat bo veselje, bo gneča pri potepanju in druženju.


Bodite zdravi; zdržimo še malo.


Besedilo in foto: Dragica Mirnik

Oglejte si tudi