Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
19°C
8°C
JUTRI
20°C
9°C

Zgodovinski dan za vojniške vinogradnike

To je v zaključnem nagovoru oznanila predsednica ocenjevalne komisije Tadeja Vodovnik Plevnik na OCENITVI VIN letnika 2019. Na XVI. društvenem ocenjevanju je bilo prineseno – ocenjeno med ostalimi vzorci vin kar 8 vzorcev penin. Vse so prejele več kot 18,10 točke – zlato priznanje. To je namreč edini primer na letošnjih ocenjevanjih vin v vinorodni deželi Podravje. To pa je za Vojničane prelep uspeh!

Kdo pa so lastniki zlatih vzorcev? To so: Kovač, Krašovec, Karmuzel, Vozlič! ČESTITAMO! Najvišjo oceno 18,37 pa je dosegla penina Dedni vrh Mirana Kovača. Z velikim veseljem sporočamo, da je tudi penina vojniške potomke z Lenta iz sorte modra kavčina spet dosegla zlato priznanje. Pa še enkrat ponosno zapišimo, da je predlani Miran Kovač iz potomke TRTE pridelal prvo penino v Sloveniji, verjetno tudi na svetu. Potomka namreč uspeva na vseh kontinentih.

 

Sicer pa je potomka TRTE letnik 2019 bogato obrodila. Na enem trsu je podarila kar 63,20 kg brezhibno zdravega grozdja. Vino iz tega grozdja pa je po zaslugi viničarja Franca Dajčmana in kletarja Mirka Krašovca prejelo oceno 17,60 – srebrno priznanje. Vino bo odlična podlaga za penino!

 

Pokazatelj uspešnosti društva je tudi število prinesenih vzorcev. Letos jih je bilo 91, kar je prvič največ med 56 društvi vinorodne dežele Podravje. Pohvala velja vsem vinogradnikom, ki so imeli korajžo javno pokazati svoja prizadevanja – trud v vinogradu in kleti. Ocenjevanje je prava učna ura enologije!

 

Zanimivo, da so vojniški vinogradniki do sedaj izvedli ocenjevanja na različnih lokacijah. To so bile: Gostišče Lovec, Staro župnišče Vojnik, KZ Vojnik, Kašča Nova Cerkev, Kulturni dom Vojnik, letos pa v Jernejevem domu v Vojniku. V čudovitem velikem ambientu je strokovno zahtevna prireditev odlično uspela. Vsa pohvala pa seveda velja skrbnim organizatorjem na čelu s podpredsednikom društva Miranom Kovačem.

 

A trta ne miruje, je že v polnem razcvetu.

Pa zaključimo z društvenim sloganom: »Dosti sonca, truda in skrbi, da trta dobrega rodi!« Pridružite se nam!

 

 

Pij malo, pij dobro!

 

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: Lea Sreš

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi