Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Bistriški jarek in Kozji vrh pri Košenjaku

V soboto smo jo planinci mahnili proti Koroški. Cilj je bil Kozji vrh. To je 1383 metrov visok vrh, ki se nahaja nad Pernicami, s svojo višino pa je tudi najvišji vrh občine Muta.
Pot, ki je sprva vodila položno, nato pa nas presenetila s strmim vzponom, je z bujnim rastjem dodajala čar poznopoletnemu potepu. Vzpenjali smo se skozi gozd, ki ga je prehodno zamenjal travnat teren. Navdušene gobarje je narava obdarila s pestrostjo gob. Po prečnem vzponu smo dosegli greben Kozjega vrha. Pot smo nadaljevali do sv. Urbana, kjer smo si na prijetni jasi ob cerkvi privoščili malico. Ob vračanju proti izhodišču, smo si ogledali še Arlov bor, ki raste vodoravno. Nekoč ga je zdelalo neurje, vendar ni klonil, je preživel. Zato taka rast. Trdoživ je, kot pravijo domačini, trdoživ kot mi! Je zaščiten in ohranjena dediščina.

 

Ob izhodišču, pri Domu krajanov Pernice, je tekel pogovor o Bistrici. Múčka Bístricatudi Mutska Bistrica, je levi pritok Drave. Izvira na južnem delu avstrijske Golice. Ob predstavitvi te Bistrice sem zasledila, da teče sprva po plitvi, nato globlji dolini proti jugovzhodu do zajezitvenega jezera Sobote. Pod pregrado teče po neposeljeni, večinoma gozdnati dolini naprej proti jugovzhodu do avstrijsko–slovenske državne meje, nato slab kilometer po državni meji in naprej po globoki, vendar nekoliko širši dolini proti jugu (domačini jo imenujejo Bistriški jarek). Ko izstopi iz hribovja na Mučko polje, zavije proti vzhodu po severnem robu ravnine, teče skozi Muto in se malo pod njo izliva v Dravo. Zanimiva je ta Mučka Bistrica.

 

Franc je predlagal, da  si ogledamo še jezero Sobote. Ivan, naš vodnik, se je strinjal s predlogom. Bilo je vredno ogleda! To je akumulacijsko jezero, zgrajeno leta 1990, ko je bil narejen jez na potoku Bistrica, za napajanje hidroelektrarne Golica. Jezero je locirano v pogorju Golice, blizu vasi Sobota

 

Na poti so nas spremljali in vodili planinci PD Bricnik: Peter, Jože in Polona. Pravi planinci, pravi vodniki! Hudomušni, pripravljeni sodelovati, pomagati, se nasmejati do solz, deliti znanje in izkušnje. In pravi Korošci!

In kaj je vredno poudariti? Vesela družba, prijatelji, znanci, ki nam je skupno, da uživamo v naravi, v druženju in spoznavanju lepot, znamenitosti, da se znamo navduševati in čuditi.

 

Tekst in foto: Zvonka Grum

 

Oglejte si tudi