Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Dejavnosti MDDI Celje

V društvu izvajamo tudi program kulturnih dejavnosti. Letos smo se zbrali v pisarni društva, kjer smo pripravili literarni dogodek, ki ga je vodila profesorica Metka Hojnik Verdev.
Literarno doživljanje

MDDI se povezuje z lokalno skupnostjo in skupaj skušamo našim članom pričarati lepoto slovenske besede. Letos smo sodelovali s Celjskim literarnim društvom in ŠC Celje – Srednjo šolo za storitvene dejavnosti in logistiko. Dogodek je bil usmerjen v ljubezen do najbližjih in soočenje z izgubo najdražjih. V razmislek smo poslušali haikuje, ki jih so jih napisali različni avtorji nekdanjega skupnega jugoslovanskega prostora. Dogodek je glasbeno popestril Benjamin Videčnik. Pesmi je recitiral Goran Kokanović. Zaključili smo s pesmimi Metke Hojnik Verdev, ki je razmišljala o strpnosti, prijaznosti in o pristnem odnosu posameznika v družbi. Literarni dogodek pomeni način druženja in korak k ohranjanju kulturne dediščine in spodbujanje slovenske kulture s poudarkom na lepoti slovenske besede.

 

Tudi jaz sem predstavila nekaj svojih pesmi, eno izmed njih bom delila tudi z vami:  

 

Ko češnja bo spomladi bo spet zacvetela,

vem, tebe bo megla zopet vzela …

Plazil se rad si gor po planinah,

spomine obujal,

v miru si rad.

 

Oj, kje, kje je že tista pomlad ...

ko sama sva šla preko livad.

Se k meni se stisnil,

močno me objel ...

kot ptiček na veji mi o ljubezni si pel.

 

Oh, kje, kje je že tista pomlad,

ko imel si iskreno me rad?

Zdaj v črnem grobu mirno spiš,

iz nebes ljubezen mi deliš.

 

Sodelovali smo v projektu rožnati oktober. V sodelovanju s trgovino Gumbek smo pred občinsko stavbo v Vojniku oblekli v rožnate pletenine drevo. Pozdravila nas je predsednica KS Vojnik Lidija Eler Jazbinšek. Pridružile so se nam tudi uslužbenke občine in nas povabile k njim ter nas pogostile in hkrati pozdravile to dobrodelno gesto.

 

V deželo je počasi prišla jesen in vsi smo bili željni jesenskih dobrot. Pripravili smo športno srečanje ob kostanjevem pikniku. Zbralo se nas je lepo število rekreativcev, ki smo se ob igranju športnih iger razvedrili in nasmejali. Nasmeh in dobro voljo so nam po kosilu privabili harmonikarji z mladim glasbenikom Timom Mogujem. Fant je izredno glasbeno nadarjen in nas je znal nasmejati s šalami. Kot je že navada pri nas, radi igramo razne igre, a na koncu smo vsi zmagovalci. Pomembno nam je druženje in razvedrilo, ki nam ga ta dan res ni manjkalo.

 

Vemo, da sta rekreacija in druženje niti za ohranjevanje in vzdrževanje kondicije, zato smo se na sobotno jutro odpravili kolesarit. Zbrali smo se pred picerijo Oliva. Najprej smo se o pomenu rekreacije in gibanja pogovorili in se odpravili proti Lopati. Mimogrede smo obiskali še svojo članico in se preko Ostrožnega peljali skozi Novo vas in nazaj proti piceriji Oliva.

Za malico je poskrbel prijazni lastnik pekarne gospod Mirnik, za skrb se zahvaljujemo tudi Zdenku. Ob kuhanem kostanju smo se pogovorili o pomenu varnosti pri kolesarjenju, o pravilni opremi in prehrani.

Za invalide je zelo pomembno, da ohranjajo in vzdržujejo kondicijo. Prilagoditev vaj, pohodov in tudi kolesarjenja je zelo pomembno, pomembna pa je tudi vsaka najmanjša dejavnost, ki jo naredimo zase in za svoje zdravje. Vsekakor pa je zelo pomembno druženje ob pogovoru in o izmenjavi izkušenj, ob smehu in dobri volji pa se zgodi, da bolečine izzvenijo, da se na tablete »pozabi«, pa čeprav le za kratek čas.

 

Tekst in foto: Dragica Mirnik

Oglejte si tudi