Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Občina Vojnik je obeležila leto kulturne dediščine

Na osrednji prireditvi ob letu kulturne dediščine v občini Vojnik so v sredo, 17. oktobra 2018, pripravili dva dogodka. Prvi je zajemal strokovno svetovanje občanom, na njihova vprašanja so odgovarjali strokovnjaki iz stroke, odvijalo se je v občinski zgradbi. Drugi del je bilo odprtje razstave. Predstavili so se Jože Žlaus s Turistično-kulturnim društvom Globoče, vse osnovne šole in njihove podružnice in Vrtec Mavrica. Pripravili so razstavo likovnih, fotografskih, ročnih del, maketo mlina in veliko maketo potoka Tesnice z vsemi mlini in žagami. Izvedli so pester kulturni program, poleg otrok so nastopili člani Joškove bande.
Organizatorji dogodka so bili Občina Vojnik in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje. Vse niti organizacije in izvedbe tega, za ozaveščanje o kulturni dediščini pomembnega dogodka, je imela v rokah Mojca Skale, direktorica občinske uprave. Na prireditvi je spregovorila tudi stroka, v nagovoru je dogodek predstavila direktorica Zavoda za varstvo kulturne dediščine, območne enote Celje, Danijela Brišnik. Restavratorsko delo je predstavil restavrator Aleš Sotler.

 

Skozi celo šolsko leto v Osnovni šoli Vojnik s podružnicami vključujejo sledove preteklosti v življenje in delo šole, saj je preteklost pomemben gradnik pri oblikovanju skupne prihodnosti. Opazovali in raziskovali so stavbno dediščino v kraju. Učenci Osnovne šole Antona Bezenška Frankolovo so se na začetku oktobra zavrteli nazaj v čase, ki se začnejo z »nekoč« in v okviru odkrivanja stavbne kulturne dediščine prav poseben poudarek namenili mlinom. Učenci 6. razreda so pod mentorstvom ge. Leonide Rožanski uprizorili legendo o Zakletem mlinu.


V Vrtcu Mavrica spoznavajo kulturno dediščino in na ta način ohranjajo vezi med preteklostjo in sedanjostjo, vezi med generacijami. Otroci iz vseh enot Mavrica Vojnik so skupaj z mentor ji ob prebiranju knjig, starih fotografij in opazovanju stavbne dediščine v različnih likovnih tehnikah izrazili zanimanje za preteklost. Njihovi izdelki so vredni ogleda.

 

Hvala vsem, ki so oblikovali dogodek, otroci so v tem delu pridobivali nova znanja in izkušnje. Hvala gostitelju Katoliško-kulturnemu društvu Ivan Šopar Vojnik in gospodu Benediktu Podergajsu. Hvala mentorjem. Delo na OŠ Frankolovo je koordinirala Tamara Blazinšek, na OŠ Vojnik Nataša Čerenak, v vrtcu pa Simona Žnidar. Loti Žlaus je oblikovala vabilo, uskladila vezno besedilo in vodila prireditev.

 

Na razstavi smo spoznali, da imamo v občini marsikateri kulturni spomenik, ki ga ne poznamo. Leto kulturne dediščine in spoznavanje z njo lahko traja vsak dan in povsod.

Tekst in foto: Lea Sreš

 

 

 

 

Oglejte si tudi