Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Z optimizmom, znanjem in odločenostjo, nam bo uspelo

Sreča je odvisna od nas samih. (Aristotel) Včasih nas že majhne preizkušnje ujamejo v začarani krog črnogledosti. Vendar je optimizem mogoče iskati v ustvarjalnosti slovenskih ljudi. Res nas je epidemija koronavirusa prizadela bolj, kot smo pričakovali. Razne omejitve, ki so nujne za uspešen boj proti virusu, nam jemljejo del osebne svobode. Dolgo obdobje trajanja epidemije in negotovost puščata negativne posledice. Prizadeto je gospodarstvo, še posebej storitveni sektor, posledice so pri delovanju naših društev in v družabnem življenju. V težkem položaju so otroci in njihovi starši. Vrtci in šole delujejo v "izrednih razmerah", v domu starejših je zelo težko. Bolnišnice in zdravstveni domovi delujejo na robu zmogljivosti. Na nek način je prizadet vsakdo izmed nas.

Vendar ni prostora za obup. Da premagamo epidemijo, je potrebna odločnost. Nujno moramo ostati optimistični in moramo nehati iskati lahko pot izhoda na način, da nasprotujemo vsemu, da nergamo na raznih omrežjih in se smilimo sami sebi. Slovenija se je izognila najhujšemu in to je, da bi v bolnišnicah ne mogli pomagati vsakemu, ki potrebuje pomoč. Da se to lahko zgodi, smo videli spomladi lani v Italiji in vidimo sedaj na Portugalskem in še kje. Torej smo izvajali ukrepe, ki so dali rezultat. Število obolelih se zmanjšuje, sedaj imamo na voljo ustrezna cepiva in naša naloga je, da se cepimo in tako prispevamo svoj delež v tem skupnem boju. Ne govoriti, potrebno je nekaj narediti - tudi jaz. Še naprej moramo upoštevati osnovne ukrepe; od higiene rok, nošenja zaščitnih mask do zagotavljanja medosebne razdalje.


Napočil je tudi čas, ko se moramo ukvarjati s tem, kako odpraviti negativne posledice, ki so nastale v času krize. Ne bo lahko, vendar če začnemo takoj in z optimizmom, znanjem in odločenostjo, nam bo uspelo. Seveda je nujna tudi medsebojna solidarnost. Naši sokrajani so se v času krize izredno izkazali. Prostovoljci so nudili pomoč potrebnim, delovala je tudi medsosedska pomoč. Ponosen sem na požrtvovalnost vseh, ki vidijo stisko in potrebo sočloveka. V četrtek, 4. februarja, je bila v Vojniku krvodajalska akcija. Odzvalo se je rekordno število krvodajalcev, kar kaže na visoko zavest in požrtvovalnost, ki je med nami. Ponosen sem na vse vas, dobre ljudi.


Šolanje na daljavo je prizadelo tudi našo mladino. Seveda je učinek izobraževanja na daljavo slabši kot v normalnih pogojih. Vendar s tem ni konec sveta. Zavedati se moramo, da bodo naši otroci v življenju večkrat soočeni z razmerami, ki jim ne bodo naklonjene. Naloga staršev in vzgojiteljev je, da jih pripravimo tudi na morebitne hude čase. Trenutno preveč poskušamo ugoditi vsaki njihovi želji in tako so slabo pripravljeni na samostojno življenje.


V preteklem letu smo kljub epidemiji izvedli večino načrtovanih projektov. Več o tem vam bomo povedali po sprejemu zaključnega računa v naslednji številki Ogledala. Prav pa je, da že zdaj podam informacijo, da so 3. februarja kriminalisti, po odredbi sodišča, opravili preiskavo v prostorih Občine Vojnik. Zaradi suma, da je ena oseba, ki je zaposlena na Občini Vojnik, sprejela nedovoljena darila, so zasegli določene listine, prenosni osebni računalnik, telefon in del podatkov iz našega serverja. Preiskava je v fazi predkazenskega postopka, kjer zbirajo dokaze. Trenutno ni obtožen nihče. Osumljeni niso niti Občina Vojnik, župan ali kdo od vodilnih sodelavcev. Zatrdim lahko, da so tudi vsi postopki oddaje javnih naročil in izbire izvajalcev skladni z zakonodajo ter, da so vsi izbrani izvajalci rezultat pravilno vodenih postopkov.


Delo občinske uprave in svetnikov pa smo že usmerili naprej. Sprejeli smo rebalans proračuna za leto 2021 in tako začrtali delo in projekte.  Rad bi vam predstavil nekaj najpomembnejših načrtov.


  • Nadaljevanje rekonstrukcije Keršove ulice do semaforja z ureditvijo krožišča in dela ulice Stanka Kvedra. Urejena bo nova meteorna kanalizacija in Parmova ulica.
  • Razširitev LC Socka – Vrba, del ceste v Lešju proti Runtolam in delna obnova Arclinske ceste.
  • Pločnik Vojnik – Gmajna prva faza, pločnik v Novi Cerkvi pri Gmajnar.
  • Dokončanje vodovoda Trnovlje pri Socki, vodovod v Hrastniku, obnova vodovoda v Ilovci in povezava Globoče,  nadomestni vodohran v Straži,  vodovod v Parmovi, obnova vodovoda Razdelj – Nova Cerkev in Vojnik – Arclin ob državni cesti, hkrati  bo DRSI obnovila dotrajano vozišče. Prevzeli bomo vaški vodovod Lahka peč v Socki.
  • Začenjamo gradnjo kanalizacije v aglomeraciji Vojnik, kjer je izbran izvajalec VOC Celje, gradili bomo tudi dve fazi kanalizacije Nova Cerkev – Razdelj dolžine približno 1300 m, krajši odsek Lešje – Runtole ter dva odseka kanalizacije na Frankolovem.
  • V izdelavi je projektna dokumentacija za obnovo Ceste talcev, križišča v Arclinu proti Ljubečni in krožišča pri piceriji MC.
  • Pri plazovih je načrtovana sanacija oziroma gradnja glede na potrditve sofinanciranja iz MOP ter sanacija plazu v Polžah pri Naglič.
  • Načrtujemo gradnjo treh mostov, in sicer Rovški potok pri Pezdevšek in preko Hudinje v Socki pri Senegaškem mlinu ter most v Kaplo. Seveda je to odvisno od zagotavljanja sredstev.
  • Dokončali bomo gradnjo vrtca na Frankolovem; pričakujemo, da ga bomo lahko začeli uporabljati v aprilu.
  • Na področju kulturne dediščine se bomo prijavili na razpis Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za obnovo Borkove domačije v Polžah in upam, da bomo tako uredili še eno (trenutno še) črno točko.
  • Z nakupom centra za skvoš bomo omogočili ureditev novega otroškega igrišča v Vojniku. Objekt bomo uredili kot znamenitost Vojnika v Sokolski dom. Uspeli smo tudi na projektu LAS z ureditvijo fitnesa na prostem.
  • Aktivno bomo delali na projektu državne kolesarske poti Celje – Vojnik – Dobrna.
  • Na trasi državne ceste Vojnik -  Škofja vas bomo skupaj z direkcijo za infrastrukturo izvajali parcelacijo in odkupe zemljišč, ki so potrebna za rekonstrukcijo ceste in izgradnjo pločnika ter kolesarske poti na obeh straneh ceste. Gradnja je načrtovana v letih 2022 in 2023.
  • Za asfaltiranje, obnovo in rekonstrukcije cest bomo namenili 950.000 €.
  • Izdelali bomo podrobni prostorski načrt OPPN za zemljišče v Višnji vasi, kjer načrtujemo gradnjo gasilskega poligona in novega gasilskega doma.


Praznovali smo kulturni praznik. KKD Ivan Šopar je pripravila prireditev, ki je objavljena na spletni strani. Letošnji nagrajenec in prejemnik nagrade za življenjsko delo na področju kulture je Oton Samec, lastnik domačije Soržev mlin iz Polž. Iskrene čestitke in zahvala za dolgoletno delo pri ohranjanju tehnične, stavbne in etnološke dediščine. Podelitev nagrade smo odložili na čas, ko bomo lahko organizirali prireditev in tako dostojno podelili priznanje.


Pred nami je dan žena. Ne prezrimo priložnosti za zahvalo našim materam in ženam. Iskrene čestitke ob prazniku.


Pred velikonočnimi prazniki vas bomo zopet povabili na čistilno akcijo. Če bodo takrat še veljali ukrepi, jo bomo organizirali na način, s katerim ne bomo ogrožali našega zdravja. Je pa nujno, da se podamo v naravo in organiziramo čistilno akcijo, saj se je ob naših cestah in poteh nabralo veliko smeti. Prosim vas za udeležbo.


Delo, ki je pred nami, je začrtano. Sedaj je na nas, da ga tako kot doslej učinkovito opravimo.

Vsem želim lepe spomladanske dni v upanju, da bo tudi epidemija COVID-19 čim prej samo še neprijeten spomin.



Branko Petre -  vaš župan

Oglejte si tudi