Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Pred nami so počitnice

Če bi radi živeli polno, se moramo naučiti izkoriščati stvari in imeti radi ljudi, ne pa imeti radi stvari in izkoriščati ljudi. (neznani avtor)

Za praznike, konec aprila, nam je narava pokazala svojo moč. Namesto pričakovanega sončnega vremena s prijetnimi temperaturami nas je presenetila, najprej z močno pozebo, nato pa še s snegom, ki ga je v višjih predelih zapadlo tudi do 30 cm, in nas prisilila, da smo se znova podali na ceste s plugi in posipalniki. Ne smemo misliti, da je bilo to nekaj posebnega, tudi v preteklosti smo že imeli podobne dogodke in v takih primerih se lahko naravi le prilagodimo. Intervencija je bila zaradi varnosti potrebna in zahvala velja predsednikom krajevnih skupnosti in izvajalcem zimske službe za ustrezno ukrepanje ter tudi gasilcem in sodelavcem v režijskem obratu za odpravljanje škode po snegolomu. Žal mi je le, da je to pokvarilo veselje ob praznikih številnim vinogradnikom in sadjarjem. Kljub temu smo na več različnih prireditvah praznovali dan upora, praznik dela in dan Evrope. Člani Vinarsko-vinogradniškega društva so obeležili praznik vina salam in kruha in se veselili rekordnega lanskega vinskega letnika, ki vsekakor izstopa po kakovosti.

 

Seveda praznovanj v naši občini še ni konec. V maju so praznovali krajani Frankolovega in pripravili več prireditev. Odkrili smo spominsko ploščo na rojstni hiši prof. Antona Bezenška, na slovesnosti je bila prisotna tudi delegacija iz Bolgarije in dodali smo nov kamen v zid sodelovanja s prijateljskim bolgarskim narodom. Srečanje starejših krajanov Frankolovega in slavnostna seja sveta KS Frankolovo sta nas, ob letnem koncertu moškega pevskega zbora, pripravili za svečano otvoritev dosežkov v lanskem letu. Kanalizacija II. faze, nove asfaltne ceste, urejen prireditveni prostor pri paviljonu in urejena cesta do igrišča ter po zaslugi PGD Frankolovo nova dvorana nad gasilskim domom so le glavne pridobitve v zadnjem letu v KS Frankolovo.

 

V mesecu juniju praznuje tudi KS Vojnik in tudi tukaj je bilo veliko prireditev. Začeli so pevci Moškega pevskega zbora KUD France Prešern in izvedli slovesen koncert ob 80-letnici delovanja. Izjemna prireditev in izjemna obletnica – čestitke pevcem in zborovodkinji. Slavnostna seja in prireditve ob prazniku KS ter svečana predaja v lanskem letu izgrajenih pridobitev, dokončani protipoplavni nasipi od Vojnika do spodnjega Arclina, obnovljena kanalizacija in vodovod v centru Vojnika ter popolnoma rekonstruirana Prušnikova ulica so poleg novo urejenega parkirišča pod cerkvijo in novih asfaltov glavne pridobitve tega leta v KS Vojnik.

 

Tudi naši mladi so aktivni. Društvo Most mladih in Športna unija ter Športno društvo Frankolovo so izvedli prireditev Veter v laseh. V času, ko se vse bolj zapiramo v svet računalnikov in pametnih telefonov, je takšno druženje izrednega pomena. Pozivam vse starše, da še v večji meri podprejo prizadevanje športnikov in navdušijo za sodelovanje čim več otrok. Tudi animatorji župnije Vojnik so pripravili delovno soboto pod naslovom »Stična diha«, še posebej je bila zanimiva delavnica v obliki okrogle mize, kjer smo se pogovorili o možnostih vključevanja mladih v širše delo občine. Tudi na Občini smo začeli s pripravo strategije za mlade. Delo vodi sodelavka Adrijana Molan in vabim, da se vsi zainteresirani mladi prijavite k sodelovanju, saj bomo le tako izdelali dober dokument. Pri razgovorih z mladimi pa vidim, da slabo spremljate uradni del glasila Ogledalo. Tam so objavljeni tudi razpisi za sofinanciranje prve zaposlitve, oddajo neprofitnih stanovanj za mlade družine in še kaj. Če tega ne preberete, seveda ne veste za priložnosti. Ker ste na srečanju z mladimi opozorili, da je za vas najbolj zanimivo družabno omrežje Facebook, smo uvedli to storitev posebej za vas mladi ter urejanje zaupali Adrijani. Za potrebe izvajanja kolesarskih izpitov v šolah smo nabavili opremo za trening spretnostne vožnje in upam, da se bo s pridom uporabljala. Učenci OŠ Vojnik so se spet odpravili na Češko k svojim pevskim prijateljem in tako odpirajo in širijo svoja obzorja.

 

V maju je bil tudi dan za prostovoljstvo. Na prireditvi v Slovenskih Konjicah smo že drugič prejeli naziv »prostovoljstvu prijazno mesto«, za kar ste zaslužni vsi, ki delujete po raznih društvih in organizacijah v kraju. Naša zlata nagrajenka gospa Milena Jurgec je prejela častni naziv »naj prostovoljec v javni upravi«. Tudi vam velja čestitka in zahvala za vaše vsestransko delo v dobro naših ljudi.

 

Nadaljujejo se aktivnosti v klubu podjetnikov občine Vojnik. Ustanovna skupščina je bila 15. junija, volilna skupščina organov kluba pa je predvidena v mesecu septembru. Vabim seveda vse podjetnike, ki imate podjetje v naši občini ali ste naši občani, k sodelovanju. Glavni cilji so: medsebojno spoznavanje, sodelovanje pri načrtovanju dela v lokalni skupnosti in pri naših projektih, dvig zavesti o pomenu podjetništva v lokalnem okolju in dobrodelno udejstvovanje. VABLJENI!


Seveda nam dela ne bo zmanjkalo
. Sejo občinskega sveta bomo imeli 23. junija, na njej bomo obravnavali rebalans proračuna za leto 2016. Glavne spremembe gredo na račun dodatnih investicij. Pred začetkom je sanacija plazu Bovše, čakamo na sklep ministrstva glede sofinanciranja. Obnova podstrešja v POŠ Nova Cerkev se bo začela po 20. juniju in bo končana do 1. septembra. Končno začnemo z gradnjo pločnika v Vojniku, z direkcijo za državne ceste pa smo začeli pogovore o urejanju pločnikov od Arclina do Frankolovega in ureditvi zavijalnega pasu v Arclinu proti Ljubečni. Tudi avtobusne postaje v Novi Cerkvi se počasi približujejo točki realizacije. Novi projekti se delajo za kanalizacijo v Ivenci in za III. fazo kanalizacije na Frankolovem. Izveden je bil javni razpis za asfaltiranje v 2016 in je uspešno zaključen, izbran izvajalec je VOC iz Celja. Dela se bodo izvajala po planu krajevnih skupnosti, pogoj je ureditev lastništva in priprava spodnjega ustroja ceste. Pripravlja se dokumentacija za most v Lembergu.

 

Naj vas ob koncu povabim na številne prireditve, ki se bodo še odvijale v prihodnjih mesecih. V juliju praznuje tudi KS Nova Cerkev. Iskrene čestitke vsem krajanom ob njihovih krajevnih praznikih. Bodimo ponosni tudi na 25-letnico samostojnosti Slovenije, ki jo praznujemo letos.


Ker pa so pred nami počitnice in po napornem delu se prileže tudi počitek, vam vsem želim čim lepši oddih, kjer koli ga boste preživeli. Zakaj bi se bali biti veseli? Ne zapadimo v vrtinec nezadovoljstva, ki nam bo pokvarilo dobro razpoloženje.

Neki mislec je nekoč dejal: »Raje, kot da tarnam nad temo, prižgem svečo.«
Storimo tudi mi tako.

 

Vaš župan Branko Petre

 

Oglejte si tudi