Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Beseda župana

»Skozi življenje gre sam in zaskrbljen, kdor vedno misli le nase. Kdor pa se zna ljubeče prilagajati in vse stvari srečno zasukati, kdor vedno ve, kje je treba priskočiti na pomoč in se razdaja drugim, temu je življenje cvetoča livada in še po smrti ostanejo za njim sledovi njegovih del.« (Alma Karlin)

Spoštovani sokrajani, sokrajanke,


pred nami je praznik občine Vojnik. Na osrednji prireditvi bomo poudarili dvoje. Domovino Slovenijo, ki praznuje 25 let samostojnosti, in naše zaslužne krajane, ki jim bomo tudi letos podelili priznanja, v obliki občinskih priznanj in grbov, za njihov trud in prizadevanje za dobro občine.


Ob srebrnem jubileju naše države je bilo izrečenih že veliko besed. Bile so pohvale in izražena pričakovanja, tudi razočaranja in graje. Včasih je čutiti tudi ravnodušnost in brezbrižnost. Godrnjamo na spletnih portalih in v medijih. Slišati je tudi izjave kot, sram me je, da sem Slovenec in da živim v Sloveniji. Nezadovoljstvo izražamo z mnenjem, da smo včasih živeli veliko boljše kot zdaj. Pa se vprašam, ali je res tako, ali to drži? Res je, da se je v kratkem času veliko spremenilo. Standard se je povečal, zaživela so majhna in srednja podjetja, mnogo velikih je propadlo, urejajo se mesta in vasi. V storilnost naravnani hiperaktivni družbi, prežeti z adrenalinom, vse prepogosto pozabljamo na temeljne vrednote, kot je na primer poštenje. In v nekaterih državah zato že odkrivajo obrise nove družbe, ki temelji na morali, sodelovanju pri skupnem dobrem, prizadevanju za družino in skrbi za najšibkejše.


Tudi v naši občini je viden razvoj, ki smo ga dosegli v zadnjih 25 letih. Z odgovornostjo lahko rečem, da je ustanovitev občine Vojnik prinesla k nam viden napredek. Seveda to ne pomeni, da je vse tako, kot bi si želeli, mnogo je še treba postoriti. Vendar smo lahko ponosni, da živimo tu in da je tudi naše skupno sobivanje prijetno in prijazno do vseh. Še posebej je to zasluga številnih društev in posameznikov, ki so aktivni in se nesebično razdajajo za dobro skupnosti.


Zato vse najboljše draga Slovenija ob tvojem srebrnem jubileju.

 

Znani so letošnji nagrajenci, ki bodo priznanja prejeli na prireditvi ob prazniku naše občine. Praktično vsak dan se srečam s kom izmed vas, ki ste bili nagrajeni v preteklih letih ali boste nagrajeni letos. Vse bolj spoznavam, da velja za vse nekaj ugotovitev. Vsak je poseben in je celovita oseba. Poleg sposobnosti vas odlikujejo: skromnost, predanost in vztrajnost za dosego cilja, skrb za skupno dobro in ne le za lasten uspeh, srčna dobrota in visoko razvit čut za sočloveka, prijaznost in dobra volja. Naj mi bo dovoljeno vsakemu še enkrat izreči zahvalo in čestitko za vaše delo. Pa tudi prošnjo, da ste še naprej aktivni v naši čudoviti občini Vojnik, hvaležen pa bom tudi za vsak vaš nasvet, kako nam bo še bolje.

 

Začeli smo novo šolsko leto. Naj bo moja popotnica vsem učencem naslednji pregovor: »Poslušaj nasvet in sprejemaj vzgojo, da boš nekoč postal moder človek« (Prg 19.20). Naj poudarim, da je šolanje predvsem način, kako pridobiti znanje zato, da bomo potem od tega živeli. To naj bi se zavedali tako starši, ki usmerjamo mlade pri izbiri študija, kot tudi mladi. Naloga učiteljev in občine je, da ustvarimo pogoje za čim boljše delo. Letos je naša največja naložba, vredna okoli 300.000 €, izvedena v POŠ Nova Cerkev, kjer smo uredili podstrešje in pridobili dve novi učilnici, dva kabineta in nove sanitarije. Ob tem pa smo šolo prekrili, uredili izolacijo podstrehe ter izdelali novo fasado na severni strani. V naslednjem mesecu bo urejeno še šolsko dvorišče. Vsem učencem, še posebej tistim, ki stopate prvič čez šolski prag, kot tudi dijakom želim veliko uspeha in užitkov pri nabiranju znanja. Pohvala tudi vsem članom SPV, gasilcem, redarjem in policistom, ki ste poskrbeli, da so prvi šolski dnevi tudi v prometu potekali tekoče in brez nesreč.

 

V mesecu avgustu je bil registriran tudi klub podjetnikov občine Vojnik. Cilji kluba so predvsem povezovanje med podjetniki, razvoj in promocija podjetništva ter dobrodelnost. Vabim vse podjetnike iz občine Vojnik, da se včlanite in bomo tako lažje tudi iz vidika potreb podjetništva sprejemali prave odločitve za razvoj svojega kraja. Vsi občani se moramo zavedati pomena delovnih mest. Cilj nam mora biti, da si lahko vsak z delom zasluži za dostojno življenje.

 

Kaj smo počeli župan, svetniki, predsedniki KS in občinska uprava v času od lanskega praznika?

  • Zelo ponosen sem na projekt »Božični Vojnik«, ki smo ga pod okriljem TD Vojnik uspešno izvedli prvič. Odziv je bil čudovit in vesel sem, da priprave za letos že tečejo. Povabljeni ste vsi iz vseh krajev naše občine, da bo letos še lepše.
  • Končan je projekt protipoplavnih ukrepov, varna sta Vojnik in spodnji Arclin, urejena pa je nova kanalizacija v središču Vojnika, obnovljen vodovod in Prušnikova ulica, asfaltirano parkirišče pri zdravstvenem domu in pred banko ter urejeno, kolikor se da, križišče proti Tomažu.
  • Uredili smo parkirišče pod cerkvijo v Vojniku.
  • Asfaltirali smo kar precej novih cest v vseh treh KS.
  • Trudimo se redno vzdrževati ceste in bankine, letos je vremensko še posebno zahtevno leto.
  • Na Frankolovem smo končali II. fazo kanalizacije ter uredili cesto mimo gasilnega doma, urejena je tudi cesta do igrišča in prireditveni prostor v parku.
  • PGD Frankolovo je uredil večnamensko dvorano v gasilnem domu.
  • Kupili smo nov kombi za prevoz otrok v OŠ Anton Bezenšek Frankolovo.
  • Na podstrešju gasilnega doma v Novi Cerkvi so urejeni novi prostori za društva.
  • Urejeno je podstrešje na POŠ Nova Cerkev, z novo streho in fasado na severni strani.
  • V SK Vizore smo pomagali do plastike za vse skakalnice in uredili travnato igrišče v Novi Cerkvi.
  • Izvaja se vodovod Brdce.
  • Zgrajen je nov betonski most v Lembergu.
  • V teku je sanacija plazov in ceste v Bovšah.
  • Začela se je izgradnja dveh avtobusnih postaj v Novi Cerkvi.
  • Izdelani so projekti in pridobljeno je gradbeno dovoljenje za obnovo stanovanjske zgradbe Nova Cerkev 22, kjer bo 10 stanovanj, predvsem za mlade družine.
  • Prav tako smo po mnogo zapletih končno začeli izgradnjo pločnika v Vojniku.
  • Prejeli smo tudi še zadnje pozitivno mnenje na občinski prostorski načrt (OPN), ki ga izdelujemo že 11 let, letos bo dokončno sprejet.
  • V izdelavi so projekti za kanalizacijo Ivenca in Frankolovo III.

Imamo pa tudi nove načrte, vendar o tem v prihodnji številki, ko se ozremo v novo leto. Naj se vam zahvalim za sodelovanje in pomoč čez leto in vas še enkrat povabim na prireditev ob prazniku občine Vojnik, da skupaj praznujemo.


Iskrene čestitke vsem z željo, da smo v naporih za lepšo in boljšo občino Vojnik skupaj.

 

Vaš župan Branko Petre

Oglejte si tudi