Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Beseda župana ob dnevu reformacije in dnevu mrtvih 2020

Dan reformacije – praznik, ki nas spominja na čas, ko se je bilo treba za slovensko besedo boriti in ko nam je Primož Trubar podaril prvi knjigi napisani v slovenskem jeziku. Bil je čas boja za pravico pisati v lastnem jeziku in bil je čas sprememb. Pa vendar se je iz tega boja izgradil temelj naše sedanje samostojne slovenske države. »Stati inu obstati« so besede, ki jih je Trubar zapisal v svojem Katekizmu leta 1550. Zapisane so tudi na našem slovenskem evrskem kovancu. Pomenijo odločenost in pripravljenost, da se upremo vsemu kar bi našo samostojnost ogrozilo. So poziv nam in vsem, ki pridejo za nami.
Praznujemo tudi dan spomina na mrtve, ko se še posebej spomnimo naših bližnjih, ki so se poslovili s tega sveta, bili pa so nam ljubi. Spomin ohranjamo tudi s tem, da tradicionalno obiščemo pokopališče, uredimo grobove in se ob tem tudi srečamo s sorodniki in prijatelji. Letos je marsikaj drugače. Epidemija covid-19 nam je spremenila življenje in nam spreminja tudi način praznovanja. Boj za zajezitev okužb od nas zahteva, da na pokopališčih ne bo obredov, grobove bomo obiskali v času, ko ni gneče, in ne bomo odšli na grobove v drugi občini. Pa vendar nam najpomembnejše ostaja. To je svetost spomina na pokojnega, ki smo ga imeli in ga imamo radi. Ozrimo se okoli sebe in obiščimo soseda, ki mogoče potrebuje pomoč. Pogovorimo se z njim pa čeprav na varni razdalji. Ostaja nam družina, kjer se lahko skupaj povežemo v spominu in molitvi za rajnega. Nadškof Zore je zapisal: "Svečka na grobu sveti v ta svet, spomin in molitev pa sveti v večnost." Če bomo prižgali manj sveč, bomo pomagali našemu planetu z manj onesnaževanja. Ostane nam najpomembnejše – plamen, ki gori v srcu in le-ta šteje. Mogoče nas bo odmik od ustaljenih navad celo bolj približal bistvu tega praznika.

 

Ne pozabimo: »Stati inu obstati« je aktualna misel tudi za današnji čas. In nam daje pogum za boj proti okužbi kot tudi za boj, da ostajamo solidarni drug z drugim. Tako bodo tudi prazniki imeli globlji pomen.

Prosim in pozivam vse, da se ukrepov za zajezitev prenosa okužb v celoti in povsod držimo.

 

Brane Petre – Župan Občine Vojnik

Oglejte si tudi