Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Veselimo se napredka v posameznih krajih

"Zdravje je popolna telesna, duševna, socialna in duhovna blaginja," zdravje definira Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Zdravje res ni samo odsotnost bolezni, niso samo brezhibni izvidi, ampak je veliko več. To se nam grobo kaže v  času epidemije Covid-19. Večina ljudi je zdrava, vendar naše življenje nikakor ne teče po naših željah in nihče ne more reči, da smo povsem srečni. Veseli smo, da je medicinska znanost tako razvita in so na voljo učinkovita cepiva. Imamo tudi predano zdravstveno osebje in številne srčne prostovoljce, ki se trudijo omejiti bolezen in pomagajo obolelim. Svoje pa moramo storiti tudi sami. Pozivam vse prebivalce naše občine, da ravnajo odgovorno do sebe in bližnjih in se čim prej odločijo za cepljenje. Jaz sem bil cepljen s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca in težave po cepljenju niso nikakor primerljive s težavami, ki sem jih imel, ko sem pred pol leta prebolel okužbo, ki je bila pri meni v blagi obliki. Ne bojte se cepljenja, to je pot v normalizacijo življenja.



PRAZNIKI KRAJEVNIH SKUPNOSTI

V teh mesecih praznujejo naše krajevne skupnosti. Maja KS Frankolovo, junija KS Vojnik in julija še KS Nova Cerkev. Vsem iskreno čestitam, še posebej pa prejemnikom letošnjih krajevnih priznanj. Kljub epidemiji se veselimo doseženega napredka v posameznih krajih naše občine. Pomembnejši projekti, ki smo jih izvajali v lanskem letu, so predstavljeni v tej številki Ogledala. Vabim, da si jih pogledate.

Smo pa tudi letos že zagrizli v delo; naj v nadaljevanju omenim največje projekte.



DRŽAVNA KOLESARSKA POT CELJE – VOJNIK – DOBRNA

V času od zadnje številke Ogledala smo se uspeli dogovoriti še z nekaterimi lastniki zemljišč za podpis služnosti. Trenutno smo presegli številko 70. Hvala vsem, ki ste že podprli projekt. Zanj so zagotovljena sredstva v državnem proračunu in če bomo uspeli urediti vse služnosti, se bo gradnja lahko začela že letos. Najbolj verjetno bo začetek gradnje iz smeri občine Dobrna, kjer so že končali s pridobivanjem služnosti. Sedaj, ko se je epidemija nekoliko umirila, vas bomo zopet obiskali na terenu in vam pojasnili projekt ter vas prosili za soglasje. Vem, da imate nekateri pomisleke, vem pa tudi, da podpirate razvoj občine in si želite varnega prostora za pešce in kolesarje. Zato verjamem, da se bomo dogovorili. Prosim za vašo podporo.



INVESTICIJE

V aprilu smo končali izgradnjo novega vrtca na Frankolovem. Pridobili smo uporabno dovoljenje in 5. maja so otroci enote Mavrica na Frankolovem prvič zakorakali v nove pčrostore. Vem, da je bil to za vse srečen in vesel dan. Po letih prizadevanj nam je končno le uspelo. Vsem se iz srca zahvaljujem za vložen trud in delo. Ponosen sem, da so zahtevno gradnjo izvedla večinoma domača podjetja. Nova kuhinja, kotlovnica na lesne sekance in prenovljena telovadnica so pridobitve, ki se jih veselijo tudi v osnovni šoli Frankolovo.

·         Na relacij državne ceste Razdelj – Nova Cerkev smo začeli obnovo vodovoda. Ob obnovi vozišča hkrati teče tudi gradnja kanalizacije, ki je delno speljana v trasi ceste. Zaradi zahtevnosti del je cesta popolnoma zaprta, kar zaradi obvoza pomeni povečan promet na vzporednih poteh. Voznike zato prosim za strpnost in previdnost.


·         Pri koncu je izgradnja vodovoda Trnovlje pri Socki, vodovoda Ilovca in obnova vodohrana Lahka peč, kar bo ustvarilo pogoje za prevzem vodovoda v upravljanje JP VO-KA.

·         Razširili smo lokalno cesto Socka – Vrba.

·         Izgradili smo prvo fazo pločnika in javne razsvetljave iz Vojnika proti Gmajni.

·         Saniran je plaz v Polžah pri Naglič, ki je ogrožal cesto.

·         Končana je tudi obnova vodovoda v Vojniku v Parmovi ulici in povezava Keršova – Škoflekova.

·         Montirana je javna razsvetljava na Frankolovem.


V pripravi pa so še naslednji projekti:

·         Gradnja krožišča Keršova – Preložnikova in obnova cestišča do semaforja pri pokopališču.

·         Gradnja vodovoda ob državni cesti Vojnik – Arclin po levi strani, kjer bo tudi začasna površina za varnejšo pot pešcev.

·         Izbiramo izvajalca rekonstrukcije Arclinske ceste.

·         Izvedena bo širitev lokalne ceste Socka –Trnovlje.

·         Izbran je izvajalec in nadzorni inženir za gradnjo kanalizacije v Vojniku, ki se bo financirala iz sredstev Evropske unije. Začetek gradnje predvidevamo v poletnih mesecih.

·         Naročeno je projektiranje ureditve Ceste talcev, ki je predvidena za rekonstrukcijo naslednje leto.

·         Izbran je izvajalec za nov most na Roškem potoku pri Pezdevšek.

·         Izdelan je projekt in izbran izvajalec sanacije plazu v Malih Dolah pri Jošt. Čakamo na potrditev Ministrstva za okolje.

·         Izdelan je projekt in izbran izvajalec za rekonstrukcijo mostu preko Hudinje v Kaplo. Tudi tu čakamo na potrditev Ministrstva za okolje.

·         Pripravlja se gradnja kanalizacije Dol pod Gojko faza 2.

·         Naročena sta idejna projekta, in sicer za vodovod v Lindek in vodovod v Lemberg.

·         Na projektih LAS smo uspeli s projektom zunanji fitnes in Goričanov vrt v Vojniku.

·         Projektiranje gradnje širokopasovnega omrežja izvajata Telekom v Vojniku in RUNE na podeželju naše občine.

·         Izdeluje se projekt ureditve novega otroškega igrišča poleg stavbe Sokolskega doma. Zemljišče smo kupili lansko leto. Pričakujem, da bo novo igrišče zaživelo v začetku jeseni.

·         Direkcija za ceste je končala projekte izgradnje pločnika in kolesarske poti ob DC Vojnik – Škofja vas. Končuje se projektiranje križišča v Arclinu, smer Ljubečna in projektiranje pločnika Arclin – Ljubečna. Projekti se pripravljajo tudi za krožišče pri MC. Projektna naloga je naročena za ureditev križišča na DC v smer Rakova steza in Rove.

·         Naročena je idejna rešitev ureditve starega trga v Vojniku.

·         Vse tri KS imajo pripravljene načrte asfaltiranja in preplastitev javnih poti, kar bo izvedeno v skladu s finančnim planom.


PRIPRAVA PRORAČUNA ZA LETI 2022 IN 2023

Pričeli smo s pripravo proračuna za leti 2022 in 2023. Vključiti želimo tudi predloge občanov, zato vas prosimo, da premislite o tem, kaj je v vašem kraju najbolj potrebno ureditve in predlog zapišite v obliki pobude v skladu z javnim pozivom, ki je objavljen v uradnem delu Ogledala.   



30 LET SAMOSTOJNE DRŽAVE SLOVENIJE

25. junija praznujemo 30 let naše samostojne države Slovenije. Ob tem jubileju bo tudi pri nas organizirana prireditev v počastitev praznika naše domovine. Prireditev bo v okviru navodil NIJZ glede epidemije in vas bomo o tem še obvestili. Vabim pa vas že sedaj, da tudi vi izobesite zastavo in se veselite ob prazniku naše domovine.


Spoštovani, pred nami je poletni čas, čas počitnic. Upam in verjamem, da ga bomo kljub epidemiji lepo preživeli. Ostanite zdravi in ne odlašajte s cepljenjem.


Brane Petre, vaš župan

Oglejte si tudi