Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
15°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C

Ob delu tudi praznovanja visokih jubilejev

Verjemi, da zmoreš in si že na pol poti do cilja. (Theodore Roosevelt) Kar neverjetno je, kako hitro čas beži. Še je živ spomin na poletje in počitnice, pa smo že zakorakali v novo šolsko leto. Vsi si želimo, da bi pouk v šolah in varstvo v vrtcih potekala čim bolj normalno. Bojimo se omejitev in dela na daljavo zaradi virusa. Zato ponovno prosim vse zdrave občane, odločite se za cepljenje in prispevajte svoj delež, da bo življenje znova tako, kot smo bili vajeni pred epidemijo. Bodimo solidarni z najbolj ranljivimi in s tistimi, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. Vsem, ki ste prestopili šolski prag, pa želim dobrega učnega uspeha, vedoželjnega odkrivanja novih neznanih področij in seveda zdravja. Še posebej bodimo pozorni v prometu. Otroci so zelo ranljivi in v igri jih hitro zanese tudi na cesto. Zahvaliti se želim članom SPV, prostovoljcem, gasilcem, redarjem in policistom, ki ste v prvem tednu pomagali za lažji, predvsem pa varen prehod iz počitniške brezskrbnosti v šolske klopi.

Ker se je dosedanja ravnateljica OŠ Vojnik, Olga Kovač, upokojila, je svet zavoda izbral novo ravnateljico. To je postala dosedanja pomočnica Nataša Čerenak. Ob zahvali za dobro delo želim nekdanji ravnateljici Olgi Kovač zdravja in lepe upokojenske dni. Novi ravnateljici pa uspešno delo pri vodenju naše osnovne šole, ki je ena večjih v Sloveniji.

Praznujemo 30. obletnico samostojnosti Slovenije. Ta jubilej smo svečano obeležili 24. junija na prireditvi v Sorževem mlinu. Vesel sem in ponosen, da smo v tem času doživeli velik napredek tudi v naši Občini.

Smo tudi pred praznikom Občine Vojnik, ki ga praznujemo 4. oktobra. Zato so svetniki občinskega sveta izbrali prejemnike občinskih nagrad. Vsem nagrajencem iskreno čestitam in se jim iz srca zahvaljujem za njihovo delo v dobro naše lokalne skupnosti. Zaradi vas in vašega dela je življenje v Vojniku bogato na različnih področjih. Priznanja bomo podelili na osrednji prireditvi ob prazniku, torej 4. oktobra ob 19. uri v večnamenski dvorani v Vojniku.

V tem letu praznujeta visok jubilej tudi dve naši društvi. PGD Socka se veseli 90-letnice uspešnega delovanja na področju gasilstva. Ob tej priložnosti so poleg slavnostne seje izdali tudi zbornik. V njem je v sliki in besedi predstavljeno uspešno delo društva od ustanovitve do danes. 100 let obstoja pa letos praznuje čebelarsko društvo Vojnik. Tudi čebelarji so na svojem področju zelo uspešni in so eno večjih društev v Sloveniji. Vsem članom obeh društev iskreno čestitam ob jubileju in jim želim uspešno delo tudi v prihodnje.

Med jubileji velja izpostaviti tudi 30. srečanje narodnozabavnih ansamblov »Ostanimo prijatelji«. Organizator, Prosvetno društvo Anton Bezenšek Frankolovo, je vseh 30 let pripravljalo odlične prireditve in pripeljalo na naše odre številne ansamble. Vedno so poskrbeli tudi za dobro mero humorja.  Zato si zaslužijo čestitke, zahvalo in pohvalo za svoje delo.

Pri našem delu je ves čas pomembno izvajanje zastavljenih projektov.  Uspelo nam je končati investicijo novega vrtca na Frankolovem. Še posebej sem vesel, da je Vlada republike Slovenije sprejela sklep o zagotovitvi dodatnih sredstev za investicije v predšolsko in šolsko vzgojo in smo tako tudi mi uspešno kandidirali na razpisu ministrstva za šolstvo. Prejeli bomo več kot 1 mio € nepovratnih sredstev in tako skupaj s pol milijona nepovratnih sredstev eko sklada uspešno pokrili več kot polovico celotne naložbe. Največje zadovoljstvo pa je v tem, da so pogoji za delo v vrtcu in v šoli na Frankolovem postali dobri in je to naložba v dobrobit naših otrok.

Po več letih prizadevanj za sofinanciranje gradnje kanalizacije smo končno začeli gradnjo manjkajočih delov kanalizacije v aglomeraciji Vojnik. Investicijo smo prijavljali v sodelovanju z Mestno občino Celje in Občino Štore na razpisu ministrstva za okolje in prostor. Naš del je v vrednosti približno 700.000 € in bo financiran pretežno iz sredstev Evropske unije. Gradnja bo končana do polovice naslednjega leta. Dela izvaja podjetje VOC, d. o. o., Celje. Prav tako sta v delu nadomestni most preko Hudinje (UB projekt) in sanacija plazu v Malih Dolah pri Jošt (Peor, d. o. o.). Tudi tu bo del sredstev zagotovljen iz državnega proračuna. Teče gradnja novega mostu na Rovškem potoku pri Pezdevšek. Končana je izgradnja vodovoda v Trnovljah pri Socki in v Hrastniku ter obnova vodovoda v Ilovci. Zaključena je gradnja kanalizacije Polže – Razdelj – Nova Cerkev. Na relaciji Razdelj – Nova Cerkev je zgrajen nov vodovod, direkcija za ceste pa je preplastila tudi vozišče na tem odseku. Zaradi zahtev prometne varnosti je urejeno novo postajališče za avtobuse v Razdelju. Nadaljuje se obnova Keršove in Preložnikove ulice, kjer bosta urejena manjše krožišče in podzemni otok za zbiranje odpadkov. Prav zdaj so v teku tudi priprave za ureditev parkirišča za avtodome in prve postaje za izposojo koles Kolesce v Vojniku. Začetek del je pogojen z izklopom SN daljnovoda, ki je predviden za rušenje še v tem letu. Po krajevnih skupnostih tečejo dela na asfaltiranju makadamskih cest in preplastitvah javnih poti po planu. V teh dneh se začenja tudi gradnja kanalizacije na Frankolovem, pločnika v Novi Cerkvi ter dela Arclinske ceste. Prav tako se začenjajo dela za gradnjo vodovoda Vojnik – Arclin ob državni cesti.

Zaključen je nakup "švica". Stavbo bomo preoblikovali v Sokolski dom. Na razpisu je za najem stavbe oddalo najboljšo ponudbo društvo Postani fit, s katerim je bila podpisana pogodba za najem in bo poskrbelo za športne in družabne vsebine Sokolskega doma. Zunanji prostor se ureja v otroško igrišče, ki bo namenjeno najmlajšim in njihovim staršem za varno in sproščeno igro. V naslednjih letih bomo na tej lokaciji vzpostavili tudi turistično informacijski center.

Nadaljujemo tudi s pridobivanjem služnosti za kolesarsko pot Celje – Vojnik – Dobrna. Ponovno prosim lastnike zemljišč za razumevanje in sodelovanje pri tem projektu. Za nekatere dele, kjer se ne uspemo dogovoriti, bomo morali žal tudi spremeniti projekte. Vsaka sprememba pomeni odmikanje roka gradnje. S prizadevanjem za gradnjo kolesarske povezave nikakor nismo končali, vendar pa brez vašega sodelovanja ne moremo začeti gradnje, k temu nam ne pomagajo niti sredstva, ki jih v ta namen zagotavlja država. 

Delo občinske uprave in svetnikov bo v zadnjem kvartalu leta usmerjeno v pripravo proračuna za leti 2022 in 2023. Želimo, da je v čim večji meri usmerjen v razvoj naše občine ob zagotavljanju sredstev za normalno delovanje šol in vrtcev, ustrezne socialne oskrbe ter komunalnih storitev. Več o tem pa v naslednji številki Ogledala.

Ob koncu naj vsem čestitam ob 30-letnici samostojne Slovenije in ob našem občinskem prazniku.

Vaš župan, Branko Petre

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi