Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

Skozi Učni vrt do podjetniških idej

Občina Vojnik skladno z nacionalnimi razvojnimi programi in Dolgoročno strategijo razvoja 2020 – 2030 sledi svojim ciljem. Z željo po spodbujanju podjetniških priložnosti na podeželju, samooskrbi, oživljanju travniških sadovnjakov in čebelarstva smo zaznali potrebo po vzpostavitvi skupnega prostora, ki bi služil kot učni vrt, večnamenski prostor za različne dogodke, delavnice in izobraževanja.
V sklopu operacije smo tako parkovno uredili prostor pred stavbo Občine Vojnik, obnovili skoraj 100 let star vodnjak, izvedli izobraževanja, strokovne delavnice in promocijske aktivnosti. Občina Vojnik ima ugodne pogoje za kmetijsko dejavnost, vedno večji poudarek pa je tudi na samooskrbi, trajnostnem razvoju in razvoju podjetništva na podeželju. Operacijo smo zasnovali zaradi izkazane potrebe po spodbujanju podjetniških priložnosti na podeželju v smislu razvoja sadjarske pridelave in predelave, čebelarstva, vključenja mladih, brezposelnih in žensk na kmetijah. Po analizi stanja panoge sadjarstva smo ugotovili, da je ta v upadu.

Operacija – učni vrt je nadgradnja projekta Na plac, pri katerem smo s postavitvijo tržnice poskrbeli za primerno opremo za prodajo na prostem, sedaj pa bi na ta način še dodatno poskrbeli za promocijo razvoja podjetniških priložnosti na podeželju. Učni vrt je posvečen sadjarju Francu Goričanu, ki je v sklopu aktivnosti izgradnje vrta dobil svoj pomnik, Osrednja knjižnica Celje pa je skupaj z Občino Vojnik izdala Goričanove spomine.

 Tekst in foto: Petra Pehar Žgajner

Oglejte si tudi