Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
25°C
10°C
JUTRI
19°C
13°C
Deli
5221

Nova električna mobilna postaja

Električna mobilnost je gotova prihodnost. Pariški dogovor, evropske in državne strategije ter lokalni mestni ukrepi po celem svetu kažejo smer razvoja transporta v bližji prihodnosti.

Število prodanih električnih koles je vsako leto višje, vse več starostnikov in invalidov se odloča za nakupe električnih skuterjev in vozičkov, ki jim omogočajo prijazno mobilnost in svobodo. Razvijajo se novi električni prevozni modeli, kot so skuterji ali urbana kolesa. Poleg večjih električnih avtomobilov je na trgu tudi vse več manjših, cenejših mestnih avtomobilčkov, ki so dosegljivi široki množici uporabnikov. Vsa ta vozila potrebujejo za svoje delovanje primerno polnilno infrastrukturo. Občina Vojnik je postavila polnilnico DC z 10 kW moči, ki omogoča polnjenje vsem vozilom, ne le avtomobilom. Polnilnica je razvita po vseh potrebnih varnostnih standardih in certifikatih. Sledi zahtevi po aktivaciji ad-hoc za neregistrirane uporabnike in ne zaklepa vtikača kabla v polnilnici med polnjenjem. Vgrajena je tipka za ponastavitev polnilnice in prijavo napake na podporo 24/7.

 

Polnilnica preko spletne in mobilne aplikacije omogoča rezervacijo polnilnega mesta, navigacijo, enostavno aktivacijo polnjenja, nastavitev limita pri polnjenju, sprotno spremljanje polnjenja med drugimi dejavnostmi in druge inovativne prijeme. V primeru, da se bo občina odločila zaračunavati storitev, je v polnilnico že integriran plačilni sistem, ki omogoča plačevanje preko fleksibilnega plačilnega sistema (plačilne kartice, sistem PayPal, Moneta, dobroimetje idr.). Na polnilnico je nameščen 22-palčni ekran na dotik, protivandalski in za zunanjo uporabo. Na ekranu so dostopna navodila, informacija o stanju polnjenja, sistem za rezervacijo ter personalizirana sporočila za uporabnike. Občina bo na ekranu objavljala lokalne informacije, zanimive za občane in turiste. Na ekranu pa je tudi trženjski prostor za lokalne proizvajalce, podjetnike in ponudnike.

 

Občina Vojnik je na Javnem pozivu za nepovratne finančne spodbude občinam za polnilne postaje za električna vozila uspela pridobiti sredstva Ekosklada v višini 4.985,00 EUR, kar pomeni celotno financiranje polnilnice. Polnilnica je nameščena tik ob občinski stavbi na naslovu Keršova 8 v Vojniku.

 

Tekst: Jelka Gregorc
Foto: Lea Sreš

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi