Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Obvestilo krajanom: Preventivno ukrepanje ob nevihtah - izklop naprav iz vseh omrežij

Za zaščito naprav pred morebitnimi poškodbami in uničenjem zaradi udarov strel, priporočamo izklop naprav iz vseh omrežij

Sloveniji se na leto zgodi okoli 60.000 udarov strel proti zemlji, kar nas uvršča med evropske države, kjer so udari strel izredno pogosti. S toplimi dnevi pa se možnost močnejših neviht z udari strel povečuje.

 Podatki kažejo, da strele rade uničijo ali poškodujejo naprave, kot so televizorji, računalniki ali modemi. Zaradi okvare ali uničenja naprav tako ne moremo spremljati priljubljene TV-oddaje, nemoteno dostopati do interneta ali uporabljati fiksne telefonije.

 Pred izpadom komunikacijskih storitev se najučinkoviteje zaščitimo tako, da pred nevihto ali odhodom od doma iz vseh omrežij izklopimo televizor, TV-komunikator, modem, radio in računalnik. Pri tem je potrebno elektronske naprave izklopiti iz električnega omrežja oz. električne vtičnice (televizor, računalnik ipd.), komunikacijske naprave pa tudi iz komunikacijskega omrežja oz. UTP-vtičnice (stacionarne telefone, modeme ipd.).

 Kako vemo, ali je nevarnost v naši bližini? Če preteče med bliskom in gromom 10 sekund, pomeni, da je strela od nas oddaljena približno 3,4 km. A ker vedno ne moremo preštevati sekund, ki minejo od zaznanega bliska do slišanega grmenja, imamo za vas bolj praktično in predvsem zanesljivo rešitev.

 Brezplačno SMS-obveščanje o strelah

 Telekom Slovenije svojim uporabnikom mobilnih in fiksnih storitev omogoča brezplačno storitev Strela alarm, s pomočjo katere lahko v realnem času prek sporočila SMS prejmete informacijo o strelah na območju vašega fiksnega priključka.

Na prejemanje brezplačnih sporočil se lahko naročite tako, da na številko 041 145 000 pošljete SMS s ključno besedo STRELA,naredite presledek ter navedete vaše UPORABNIŠKO IME ZA FIKSNE STORITVE Telekoma Slovenije.

 Primer zapisa v SMS-sporočilu: STRELA novakj

 Storitev Strela alarm temelji na sistemu Scalar, to je sistem, ki ga je posebej za spremljanje strel razvil Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV), s pomočjo katerega se beležijo strele v realnem času.

 Več priporočil je na voljo na http://ts.si/bliskoviti-obisk.



 

 

 

Oglejte si tudi