Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

Gospodarstvo ter športna in kulturna infrastruktura

Občina Vojnik je leta 2019 sprejela Vizijo in strategijo Občine Vojnik 2020 – 2030, ki temelji na vrednotah ljudi. S strategijo smo postavili cilje in ukrepe za razvojne stebre Gospodarstvo, Promet, Okolje, Izobraževanje in Kakovost življenja. Na vprašanja o njihovih nalogah iz teh stebrov so odgovarjali Petra Pehar Žgajner, referentka za gospodarstvo (podjetništvo, turizem ter kmetijstvo) in investicije na področju LAS projektov in plazov, Urban Podergajs, strokovni sodelavec, ki opravlja delo skrbnika informacijskih sistemov in spletne strani Občine Vojnik ter upravljavca športne in kulturne infrastrukture ter Marko Kodela, ki pomaga in nadomešča Urbana na področju upravljanja športne in kulturne infrastrukture ter izvaja hišniška dela poslovnih objektov v lasti Občine Vojnik.
1) Katere naloge ste izvajali v zadnjem letu in kaj načrtujete v letu 2021?

Petra:


Novi koronavirus nam že od marca lani kroji življenje in delo. V tem času se je zagotovo pokazalo, kako zelo sta pomembna strpnost in posluh za ljudi. Kljub prilagojenemu načinu dela na vseh ravneh (tako javne uprave, gospodarstva in nevladnih organizacij) smo izpeljali štiri javne razpise, in sicer razpisa za podporo delovanja društev s področja turizma in razvoja podeželja ter razpisa za sofinanciranje različnih ukrepov s področja razvoja malega gospodarstva, turizma in kmetijstva. Z dodatnimi proračunskimi sredstvi in spremembo pravilnika smo pomagali z enkratno pomočjo podjetnikom, ki so bili prizadeti zaradi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.


Septembra je bil pripravljen nov Odlok o lokalnih turističnih vodnikih na območju občine Vojnik, s katerim smo določili pogoje za opravljanje dejavnosti turističnega vodenja. Žal so nam usmeritve NIJZ preprečile izvedbo izobraževanja za nove lokalne vodnike. Upamo, da nam bo to uspelo v tem letu. 

Na področju izvajanja investicij za sanacije plazov smo uspešno izvedli dva posega, in sicer gre za sanaciji plazov v Dolu pod Gojko in v Socki. Za obnovo smo pridobili nepovratna sredstva Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije v višini 80 % investicijskih stroškov brez DDV. Glede na zelo intenzivne vremenske pojave v zadnjih nekaj letih in poškodbe, ki ob tem nastanejo, smo oblikovali nov Pravilnik o dodeljevanju enkratne denarne pomoči pri odpravi posledic naravnih in drugih nesreč iz sredstev proračuna Občine Vojnik. Do enkratne denarne pomoči bodo upravičeni občani s stalnim prebivališčem v občini Vojnik in pravne osebe s sedežem v občini Vojnik, ki so se zaradi naravne ali druge nesreče znašli v težki materialni situaciji oziroma jim je bila povzročena škoda na nepremičnem premoženju, ki leži na območju občine Vojnik.


Občina Vojnik je že od ustanovitve društva, kasneje pa Lokalne akcijske skupine Raznolikost podeželja, aktivna pri pripravi različnih projektov. Konec lanskega leta smo uspešno končali projekt ureditve mobilne tržnice in vzpostavitve mreže lokalnih ponudnikov LAS – "Na plac". Del projekta so hišice in stojnice, ki smo jih postavili v osrednji del prizorišča Božičnega Vojnika. Sredstva, ki jih lahko Občina Vojnik pridobi na podlagi uspešne prijave, so namenjena aktivnostim za razvoj podeželja, različnih podjetniških idej, posodobitve infrastrukture, izobraževanja, povezovanja, promocije in podobnega. Letos smo se na razpis prijavili s projektom Skozi učni vrt do podjetniških idej, ki zajema ureditev sadnega učnega vrta, obnovo vodnjaka in izobraževanja. Tovrstni projekti so nadgradnja aktivnosti, ki dajejo občini prepoznavnost in dopuščajo določeno mero kreativnosti ter sodelovanja s partnerji.  V začetku leta 2021 je Občina Vojnik postala lastnik kulturnega spomenika v Polžah (Borkova domačija). Občina je skupaj z lastništvom pridobila dva dotrajana objekta in kaščo, ki jo moramo ustrezno zaščititi pred nadaljnjim propadanjem. Skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Celje smo pristopili k celoviti rešitvi obnove objektov, v nadaljevanju pa tudi k ureditvi namembnosti teh objektov. Za obnovo strehe in ostrešja smo kandidirali na javnem razpisu za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine, ki jih bo v letih 2021-2022 sofinancirala Republika Slovenija iz dela proračuna, namenjenega za kulturo in za izbor kulturnih projektov iz programa sanacije najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov. 


Poleg naštetih aktivnostih že vrsto let sodelujem pri sooblikovanju različnih publikacij občine (Monografija Občine Vojnik, Dobrodošlica raznolikosti …) in izdelujem listine za posebne priložnosti (jubileji društev, posebni dosežki posameznikov, občinski nagrajenci). Še posebej sem ponosna na izdelavo nagrade za življenjsko delo na področju kulture. Moje delo tako ni samo uradniško, temveč je tudi kreativno, kar mi daje še dodatno motivacijo in hrani mojo umetniško dušo. Pomembna mi je kreativnost pri delu, ki se izrazi pri ustvarjanju različnih dogodkov. V veliko veselje mi je, da sem poleg ureditve praznične podobe tržnice Božičnega Vojnika in promocije dogodka dodala svoj del idej in sem tako del zgodbe nastanka ene najbolj obiskanih prireditev v občini Vojnik.  


Urban: 


Opravljam delo in naloge skrbnika informacijskih sistemov in uradne spletne strani Občine Vojnik. Kot skrbnik informacijskega sistema zagotavljam nemoteno delovanje strojne in programske informacijske opreme v občinski upravi Občine Vojnik in v skupni občinski upravi občin Dobje, Dobrna, Oplotnica, Slovenske Konjice, Šentjur, Vitanje, Vojnik in Zreče. Skrbim tudi za pripravo ustreznih programskih orodij, nemoteno delovanje strežnikov, svetovanje in pomoč uporabnikom, mojim sodelavcem. Na področju informacijske tehnologije so najpomembnejši varnostni ukrepi, za katere je potrebna priprava in izvedba varnostne politike, varno shranjevanje podatkov, posodabljanje sistemov in podobno.


V letu 2020 sem imel več dela pri pripravi informacijske tehnologije za delo sodelavcev na domu zaradi pandemije COVID-19. Občani in drugi uporabniki so zato lahko večinoma pravočasno in nemoteno poslovali s sodelavci Občine Vojnik. V času epidemije organiziram video sestanke občinskega štaba civilne zaščite, občinske uprave in občinskih organov.  Kot upravljavec športne in kulturne infrastrukture v lasti Občine Vojnik skrbim za izvedbo razpisa za uporabnike telovadnice Vojnik ter pomagam pri razpisu sofinanciranja športnih društev. Skupaj z Markom Kodelo skrbim za nemoteno izvajanje aktivnosti v večnamenski dvorani - telovadnici Vojnik in v Kulturnem domu/centru Vojnik ter za pripravo občinskih prireditev in dogodkov v Novi Cerkvi in na Frankolovem.  Želim si, da bi se v letu 2021 odprli športni in kulturni objekti, s tem pa tudi priprava in izvedba športnih dogodkov in kulturnih prireditev, saj so jih občani zelo radi obiskovali. Zaradi koronavirusa je bila v preteklem letu poseben izziv organizacija občinskega praznika v začetku oktobra ter redne oktobrske seje občinskega sveta v večnamenski dvorani/telovadnici Vojnik v skladu z navodili NIJZ.  

                                                                                                                                

V preteklem letu in v letu 2021 se bomo skupaj s sodelavci trudili, da bi prepričali lastnike zemljišč in pridobili čim več služnostnih pogodb za izgradnjo prepotrebne kolesarske poti Celje - Dobrna, ki si jo želi večina občanov. Sodelujem tudi pri projektu WIFI4EU, ki bo v centru Vojnika in v okolici zagotovil hitrejšo brezplačno Wi-Fi internetno povezavo za občane.  Skupaj s sodelavci Občine Vojnik si prizadevamo, da na naši spletni strani zagotavljamo čim več aktualnih vsebin. Tako na poslovnem področju sodelovanja, pridobivanja informacij, oddaji e-vlog kot tudi na družbenem delu življenja v občini Vojnik.    


Marko: 

Opravljam hišniška dela za poslovne objekte v občinski lasti: občinska stavba (Keršova ulica 8), Skupna občinska uprava (Keršova ulica 12), prostori KS Nova Cerkev in KS Frankolovo, knjižnica Vojnik, Kulturni dom/center Vojnik. To je skrb za brezhibno in nemoteno delovanje, za periodične varnostne preglede, pridobivanje predračunov za investicijsko vzdrževanje in podobno. Pomagam pri izvajanju upravljanja stanovanj v občinski lasti; sem spadajo prevzemi opravljenih del, ogrevanje začasno praznih stanovanj,  manjša popravila in druga  dela. Na zunanjih igriščih opravljam periodične preglede in popravila. Ob praznikih izobešam zastave in skrbim za drogove ter pravočasno zamenjavo zastav. Skrbim za tekoče vzdrževanje službenega vozila, prometne znake Šolska pot (skrb za brezhiben izgled, postavljanje in odstranjevanje znakov), za defibrilatorje (preventivni pregledi), skrb za brezhibnost vodnjaka v Vojniku in krožišča v Novi Cerkvi. Skrbim tudi za razna druga hišniška dela po naročilu sodelavcev (beljenje, manjša popravila in podobno).


Pomagam Urbanu – upravljavcu športne in kulturne infrastrukture: delam v telovadnici Vojnik s klubi in rekreacijskimi skupinami v popoldanskem času, moje delo je tudi premeščanje in postavljanje rekvizitov, skrb za nemoteno izvajanje treninga in rekreacije, pomagam pa še pri izvedbi tekem in tekmovanj. Skrbim za nemoteno delovanje, periodične preglede, investicijska in vzdrževalna dela v objektih ter v okolici objektov, čistim okolico in parkirne prostore. Skupaj z Urbanom skrbim za pripravo in izvedbo prireditev in dogodkov v večnamenski dvorani Vojnik, občasno tudi v Novi Cerkvi in na Frankolovem ter na prostem. Po potrebi pomagam Režijskemu obratu "Skrb za okolje" ter občanom, ki se name obračajo neposredno glede informacij, kako rešiti svoje težave v sodelovanju z občinsko upravo.


2) Katere so vaše največje težave oziroma izzivi pri delu? Kako ste se prilagodili novim pogojem poslovanja zaradi epidemije COVID-19?


Petra

Vsako delo je opravljeno uspešneje, če pred izvajanjem o njem razmislimo, naredimo plan dela in nato sledimo ciljem, ki smo si jih zastavili. To velja tudi za moje delo. Zato težave, ki nastanejo, skušam rešiti z dobro voljo in z razumevanjem. Zagotovo je motivacija za delo tista, ki posledično pripelje k novim izzivom in te vedno z veseljem sprejmem. V prihodnje bom s svojim strokovnim znanjem pomagala pri izvajanju že prej navedenih aktivnostih in iskala možnosti, da izvedemo še kakšen dodaten projekt za občane, ki bo sofinanciran z evropskimi sredstvi. Priporočila NIJZ sem sprejela kot dejstvo, s katerim bomo živeli še nekaj časa. Moramo pa v tem času lastna prepričanja postaviti v drugi plan. Epidemija zadeva vse in s svojim skrbnim ravnanjem bomo pomagali predvsem tistim, ki so v tem času še posebej ranljivi. Cenim možnost delodajalca, da lahko delo opravim tudi od doma. 


Urban:

Namenoma ne bom in nočem imenovati te "smole", ki je prizadela svet in vse nas, ampak hočeš nočeš smo del tega sistema, ki pa se mora odzvati na krizo. Za upravitelja športne in kulturne infrastrukture to pomeni eno samo preprosto stvar – to je zaprtje vseh objektov. Ko nam je zakonodaja le za kratek čas dovolila delovanje, pa "kupi" seznamov obiskovalcev, merjenje telesne temperature, obvezna uporaba mask, razkuževanje …


Za informatika – skrbnika informacijskih sistemov je ta kriza nekaj povsem drugega. Kar naenkrat postane hišni kabinet službena pisarna z najmanj dvema prenosnima računalnikoma in vsaj dvema zaslonoma, na katerih so prilepljeni listki, s kom se je potrebno danes povezati in katera spletna konferenca je na vrsti. Seveda je nova oblika dela prinesla tudi veliko napredka in dodatnega izobraževanja, ki smo ga morali vsi sprejeti. Največja težava vsega je v tem, da je naš bližnji stik z sodelavci in občani postal zoom sestanek ali pa spletno orodje za pomoč na daljavo, da lahko sodelavci delo uspešno opravijo tudi na domu.   

       

Marko:

Izzivov pri mojem delu je vedno dovolj. Kot športnik si želim boljšo športno infrastrukturo, ki bi omogočila mladim uspešnejše vključevanje in kakovostno preživljanje prostega časa.

Glede epidemije; to je trenutna stvarnost, posebej žal mi je za klube in društva, ki odlično delajo z mladimi in so v tem času zaprti. Res pa je, da sem v tem času lahko opravil vzdrževalna dela, ki jih sicer v normalnih razmerah težje opravim. 


3) Kaj vam vzame največ časa?


Petra:

Največ časa zahteva birokracija, ki je vezana na postopke javnih razpisov, obdelave vlog in odločanja o upravnih postopkih. Vsi si želimo, da bi bili postopki enostavnejši, krajši in bolj razumljivi. Vendar so ti postopki vezani na zakonodajo in druge predpise, zato se trudim, da sem pri svojem delu, kljub mnogim birokratskim oviram, učinkovita in potrpežljiva, predvsem pa je najbolj pomembno zavedanje, da sem kot javna uslužbenka v službi občank in občanov.


Urban:

Največ službenega časa seveda namenim pomoči, svetovanju in reševanju informacijskih težav, do katerih prihaja pri vsakodnevnem delu občinske uprave Vojnik in skupne občinske uprave 8 občin. Potem pa je tu še organizacija dela v telovadnici OŠ Vojnik in uporaba prostora Kulturnega doma/centra Vojnik. Upravljanje teh objektov zahteva številne redne ali večkrat na leto varnostne preglede za zagotavljanje vseh standardov in predvsem varne uporabe.   


Marko:  

Zdi se mi, da mi preveč časa vzamejo administrativna in birokratska dela.


4) Kaj štejete kot največji uspeh pri svojem delu?


Petra:

V času dela na Občini Vojnik sem se marsikaj naučila o delu, o sebi, o ljudeh, o življenju; to učenje še traja in bo trajalo vse življenje. Vseskozi nabiram nova znanja, zagotovo pa sem se največ naučila od ljudi, s katerimi se vsakodnevno srečujem pri opravljanju svojega dela. Za osebni uspeh si štejem tudi občutek zadovoljstva ob uspešno opravljenem delu s sodelavci, izpopolnjevanju na poklicnem področju in sprejetosti med ljudmi.


Urban:

Težko je govoriti o največjih uspehih lastnega dela. Dejanja, delovne naloge, storitve, rešitve, ki jih nudim svojim sodelavcem, poslovnim partnerjem in občanom, naj bi bile odraz in mozaik uspeha pri mojem delu. Pa vendar lahko omenim nekaj dogodkov, ki sem si jih zapomnil. Bili smo ena redkih občin v Sloveniji, ki smo leta 2020 uspešno izvedli spletno video konferenco občinskega sveta Občine Vojnik s prisotnostjo vseh svetnikov in zaposlenih v občinski upravi. Seveda vsi pogrešamo druženja, prireditve, koncerte, tekme. Uspeli smo pripraviti občinski praznik v omejenem obsegu vabljenih udeležencev v skladu z navodili NIJZ. V preteklem letu je bilo dogodkov in prireditev malo. Medtem ko jih je bilo v preteklosti veliko. V zadnjih sedmih letih delovanja nove telovadnice OŠ Vojnik in upravljanja Kulturnega doma Vojnik smo letno organizirali povprečno po pet velikih prireditev – koncertov, na katerih je bilo več kot 500 obiskovalcev (tudi s 1000 obiskovalci), 20 ostalih prireditev, dve občinski prireditvi, 100 različnih športnih tekmovanj in prvenstev. Vsekakor je uspeh, pa čeprav naši domači športniki na kakšni tekmi ne uspejo zmagati, ko po končanem športnem dogodku ali prireditvi obiskovalci in naši občani zadovoljno, nasmejano zapustijo telovadnico z izjavo "Še pridemo!" 


Marko: 

V malih stvareh, ko pomagaš, včasih samo z drobnim opravilom, velikokrat občanom tudi samo z dobro besedo. Izjemno sodelovanje s klubi, trenerji in vodstvi. Razumevanje in zelo dobro sodelovanje s sodelavci.


5) Kdaj ste najbolj zadovoljni?



Petra:

Največje zadovoljstvo pri delu mi prinašajo uspešno opravljene naloge in zadovoljne stranke. Veseli me pestrost mojega dela in tudi to, da včasih ob še tako nemogočih situacijah pri delu srečam ljudi, ki pridejo s predlogi rešitev in so optimistični.


Urban:

Takrat, ko sem s svojo družino in to je neprecenljivo. V službi in pri svojem delu pa največkrat, ko po uspešno opravljeni prireditvi oziroma koncertu izklopim mešalno mizo, zadovoljni obiskovalci mi sežejo v roko in pohvalijo naše delo, ko z Markom ter sodelavci režijskega obrata začnemo pospravljanje, ki velikokrat traja do jutranjih ur.    


Marko:

Najbolj sem zadovoljen, ko se delovni projekti končajo kakovostno in brez težav.



6) Katere ukrepe načrtujete za izvedbo nalog iz strategije 2020 – 2030? 


Petra:

Skozi dodatne ukrepe, merila in kriterije javnih razpisov in ostalih aktivnosti bomo sledili ciljem strategije:

- na področju razvoja gospodarstva bomo spodbujali naložbe, zaposlovanje, promocijo podjetništva, povezovanja, razvoj obrti;

- na področju turizma bomo spodbujali sofinanciranje naložb v razvoj in vzpostavitev novih turističnih produktov ter namestitev, izvajanje prepoznavnih prireditev;

- spodbujali bomo posodabljanje kmetijskih gospodarstev in obnovo kulturne dediščine na podeželju, ter

- spodbujali lokalno samooskrbo in razvoj ekološkega kmetovanja.



Urban:

Naša vizija nas usmerja k privlačni destinaciji za šport, rekreacijo in turizem. V razvojnem stebru "Promet" načrtujemo kolesarske poti in steze, ki bodo doprinesle kakovostnejše življenje našim občanom in občankam.  V razvojnem stebru "Kakovost življenja" so ukrepi, povezani s športnimi projekti in dogodki: transparentnost pogojev uporabe, upravljanje in varnost; podpora perspektivnim programom športnih društev; vzpostavitev sistema za koordinacijo športno-družabnih dogodkov; sodelovanje pri organizaciji športnih in kulturnih prireditev;  rekreativne prireditve in stalni dogodki za občane in goste.  Pomembno je tudi zaupanje občanov v delovanje občinskih organov in uprave, kar želimo doseči s sprotnim in transparentnim obveščanjem o delovanju tudi na spletni strani Občine Vojnik.

 

Marko:

Strategija je velika beseda. Ko sem začel delovno razmerje, sem si zastavil cilj, to je odličnost na vseh področjih mojega dela. Želim se strokovno izobraževati, saj le znanje vodi v napredek in dobro strategijo.



7) Veliko časa pri vašem delu je namenjenega neposredno podjetjem, društvom in občanom, ko pomagate pri različnih problemih in vlogah. Kaj želite še povedati našim občanom in občankam?  


Petra:

V tej situaciji zelo težko najdem besede, ki bi pomagale podjetniku, ki že nekaj mesecev ni delal, ali pa kmetu, ki s prodajo živali ne dosega niti približne vrednosti, kolikor ga je stala vzreja. Z dejanji lahko pomagamo, besede razumevanja pa so prevečkrat le uteha. Pomembno je zavedanje, da lahko s trdim delom dosežemo kar koli, da smo vztrajni in nikoli ne pozabimo na zdravo kmečko pamet.



Urban:

Upam, da se življenje čim prej normalizira in gre v ustaljene tirnice. Trudili se bomo zagotavljati vse pogoje uporabe športne in kulturne infrastrukture za čim bolj pestro društveno, zdravo, športno in kulturno udejstvovanje življenja naših občanov. Želim si, da se kmalu srečamo v živo na kakšnem odličnem koncertu ali napeti tekmi.  



Marko:

Najprej ostanite zdravi, nato pa vam želim še razumevanja in spoštovanja. Razmislimo, kaj lahko pripomoremo z roko v roki za dobrobit, napredek in kakovostno življenje v naši izjemni občini. To je odlična strategija.



Petra, Urban in Marko z vašo predstavitvijo ste našim občanom in občankam predstavili del ukrepov in nalog iz naše Vizije in strategije 2020 – 2030, ki ste jih in jih še boste izvajali. Vaša pomoč podjetjem, kmetijam, društvom in občanom so pomemben doprinos k boljšemu delu Občine Vojnik. Ostanite zdravi in uspešno še naprej.



Pripravila: mag. Mojca Skale

Foto: Matjaž Jambriško, Lea Sreš


Oglejte si tudi