Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

11. februar je mednarodni dan enotne evropske številke 112

11. februar je izbran za mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili. Zapišite datum 11. 2., zbrišite ločilo in dobili boste 112. Klici nanjo so brezplačni, na tej številki pa je ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije, čeprav v državi delujejo tudi druge nacionalne številke klica v sili. Pri nas imamo številko 112 za klic v sili že 17 let, Slovenija pa jo je uvedla kot druga država v Evropi že leta 1997.

V začetku novega tisočletja je Evropska unija z direktivo podrobneje določila delovanje in storitve enotne številke za klic v sili 112 in predpisala, da morajo države zagotoviti tudi prikaz, kje je oseba, ki kliče 112. To je v nujnih primerih zelo pomembno, če oseba, ki potrebuje pomoč, ne more ali ne zna povedati, kje je. Priporočila je tudi, naj države zagotovijo lažjo uporabo ljudem s posebnimi potrebami. V Sloveniji je mogoč tekstovni klic na 112 tudi s pošiljanjem SMS-sporočil, kar je pomembno predvsem za gluhe in naglušne ljudi.

 

Švedska, Danska in Nizozemska imajo 112 kot svojo edino številko za nujne primere, v večini držav članic Evropske unije, tudi v Sloveniji, pa 112 deluje skupaj z nacionalnimi številkami za klic v sili. V Sloveniji je številka za nujni klic tudi 113. Danes je na 112 mogoče klicati v vseh 28 državah članicah EU in v večini drugih evropskih držav, tudi v Makedoniji, na Kosovu in posameznih območjih Rusije. 

 

 

Vesna Marčič, 

Uprava RS za zaščito in reševanje 

Oglejte si tudi