Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

VIVATLONEC, 44. del

V Vojniku sneži, v Vojniku sneži, vrla upokojena sektica telovadcev je prerasla okvirje v miru. Mirno rečeno, postanemo iz preselitve duhovnega, mentalnega v nov, ne tako utesnjen svet, da telesno utripa kot ptica. To, kar smo sami izbrusili v kdaj pa kdaj negotovih razmerah parka pozimi, ko smo bili brez pogojev. Veselimo se selitve. Zadovoljno v sveto, zato vzdržujemo forme teles in neprekosljivega duha, z vsem spoštovanjem, iz prostorov Društva upokojencev v prostore KD Vojnik. Zdaj smo šele postali prava druščina, kot po tem, ko se izognemo vsaki čeri.
Veseli smo vsakega novega člana, ki zapolni mesto vseh voljnih ali pa tistih, ki nasmehe šele pričakujete z odevanjem po zimi v novo, želeno formo. Eni bi radi držali v naročju rastoče vnučke, drugi pa bi radi šli na zaslužen oddih brez bolečine, edina opcija je sam nasmeh. Če si znaš vzeti v tednu uro časa zase, si dobrodošel na našem pragu.

Sekretarka Štefka v društvu še vedno bdi na vsak korak. Se priduša, da kdo ne skrbi zase; ob izgubi prenekaterih članov pa se pogovarjava, kako življenje ne izbira. Vsak zase mora izbrati sam zase dober trenutek. In z vadbenimi uricami smo razpostrli pravo noto.

"Kje si bil med počitnicami? Kje se potikaš po hribih? Jaz ti povem, mene zapolni le ves mesec dopusta v polni naravi Dolgega otoka. Tam sem zmenjen z Marjanom, gre nas cel avtobus. Prihajajo zvezde na zemljo. In to je ta raj …« povzema utripe v sebi in izven hkrati Cvetka, predrag zaklad.

Jaz nikoli zadosti ne morem verjeti, ali sem tako vedno znova presenečen, kako se plejada šestdesetletnikov dotakne vseh težjih vaj, jih za zlato izvajajo sicer na mah, vendar pa za tako vestno in zavestno izvedbo nikakor ne pomaga, da itak osvetlim vajo posebej, ali vstop v njo, angažma deklet  seniork  fitko-si-tovk ob tem na osebni ravni; to je tvoj preboj.

Vaje, vaje dela maestral (veter): vaje budnice, vaje razteznosti in prožnosti, vaje plesnih vijakov, vaje drž lastovic, tudi izravnave s ponovitvami, vaje fokusa za tonični zavedni pulz od čisto malih mišic do prstov ... to je rumena nit lanskega programa uspešno do konca zmiganega telesa in uma, slad v veselih spoznavanjih, z znanjem. Vsak po svoje vgravira vajo v unikum svojega telesa in tako popolno narediš, podeliš dan. Kolikor truda, toliko forme telesa, si uspel. Tudi čez povsem drug tempo, ti gre v posluhu do sebe. In lažji greš tudi, ko je kdaj težje, greš s fokusom višje, dalje, vse to hitreje.

Velikokrat smo, v vrvežu časa, prepuščeni v tem svetu, da se na koncu svoje izvirnosti spravimo k telovadbi in da golih rok obstanemo tudi pri ocenjevanju. Ravno samo vpogled, z zanimivo praktično vajo, daje naj trenerja in vadečega pod budnim očesom, lahko pa si že maestralno hkrati oboje.

Zgolj za prostor joge potrebuješ, da začneš s prvim korakom ...

Vsakdo, ki se preseda ali se vsede in izstopi iz avta, bi rad bil prožen. Ali odstraniš srečni kovanec s ceste nemudoma, v hipu ali pa se obrneš. V centru, drobu agilnega trupa, v vse smeri, kolikor si sam razpoložljiv za akcijo. Sekunde te ločijo do slednjega.

10-SEKUND za test AGILNOSTI TRUPA

Postaviš se kot kuža na lahno, na vse štiri. Spredaj so dlani iztegnjenih rok pod rameni, zadaj imaš boke nad koleni (položaj klek spredaj oprt na obeh rokah). Z 1, 2, 3 vdihi in izdihi se pretegneš kot mačka, viješ hrbet gor (od ledvenega dela valoviš do vratu) in dol, greš do uleknitve.

Na števnik tri, z zadnjim izdihom, greš lepo počasi z boki gor. Orišeš s potiskom prsi med boke in dlani, strehico. Če so dlani in iztegnjene noge, stopala (v stiku s tlemi) bolj skupaj, izgleda strehica pravi klin. Pazi, glej, da so pete v stiku s tlemi. Na kar sledi spust. Kolena spustiš na mehkobno in prožno podlago (blazina) v položaj mize. Iz tega osnovnega položaja prehajaš v končni položaj in nazaj, na merjenih 10 sekund.  Število ponovitev lahko vpišeš v svoj kartonček merjenja napredka. Natanko eno ponovitev šteje gibanje gor in dol (miza strehica  miza).

Si izmeril? Te zanima rezultat? Kje se giblješ? Imaš svojo skupino? Kam  po starosti sodim? Sem ok? Seveda, normalno, vse pritrdilno.

PRIMER:

Rezultat pri naši merjenki, 60-letni mladenki iz vadbenega programa Fitko-si-ti. Opravila je (celih) 5 ponovitev, kar jo uvršča na pregledni lestvici (po rangu dekade starosti) v center, v zlato sredino, osvojila je cele 3 smeške. Poglej tabelo dol!

In si vpiši za svojo evidenco čisto svoj rezultat, da vidiš svojo trenutno sposobnost, da manifestiraš prožnost v trupu. Ravnina, ki je najbolj obiskana, je čelna ravnina, saj zavzema največ prehodov v gib, gibanje, ali pa izstopov. In je za to, da sam sebi pripomoreš, in ustrezno okrepiš steznik, hrbtenico zavaruješ bolečin, najbolj pogosta za vsakdanjo rabo, v času ko bolj in bolj sedimo.

Tekst in foto: Štefan Zabret 

Oglejte si tudi