Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
18°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
8467

Problematika odvoza povožene divjadi

V zadnjem času se lovci Lovske družine Vojnik soočamo z raznimi očitki glede odstranitve oz. odvoza povožene divjadi ob cestiščih na območju Vojnika in okolice. Na kratko bi radi pojasnili oz. obvestili javnost glede opisane problematike. Lovska družina Vojnik ima državno koncesijo za upravljanje z loviščem. Tako je bila lovska družina Vojnik v začetku julija 2022 obveščana o spremembi dosedanje prakse glede odvoza povožene divjadi. Obveščeni smo bili, da je 1. julija 2022 je v veljavo stopila nova Uredba o načinu, predmetu in pogojih izvajanja gospodarske javne službe ravnanja s stranskimi živalskimi proizvodi kategorije 1 in 2 (uradni list RS,št. 44/22), zaradi katere se nekoliko spreminjata način in financiranje zbiranja živalskih stranskih produktov kategorije 1 in 2 (kamor spadajo tudi povožene živali s cest in železnic).

Na podlagi opisanega je od 4. julija 2022 Uprava Republike Slovenje za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) predpisala nov protokol obveščanja v primeru povoza divjadi, in sicer;

        o povoženih prostoživečih živali (razen divjih prašičev) na cesti ali železnici se obvesti upravljavca cest oziroma železnic, ki bo poskrbel za odstranitev povožene živali;

        o najdbi poginulega ali povoženega divjega prašiča pa se obvesti UVHVVR.

Na podlagi Zakona o divjadi in lovstvu mora regijski center za obveščanje pred odstranitvijo povožene divjadi obvestiti upravljavca lovišč, ki ima pred odvozom pravico pridobitve vseh tistih delov poginule divjadi, ki jih potrebujejo za evidentiranje izgub. 46. člen Zakona o divjadi in lovstvu namreč zavezuje upravljavca lovišč, evidentiranje odstrela in izgub divjadi (kamor sodi tudi povoz).

V dosedanje praksi smo tako lovci po obvestilu regijskega centra za obveščanje nemudoma odšli na kraj povoza divjadi, kjer smo poleg odvzema potrebnih delov za evidentiranje tudi poskrbeli za odvoz povožene divjadi. Zaradi spremembe pravnih aktov na državnem nivoju, je sedaj za odvoz pristojen upravljavec cest. V praksi to pomeni, da smo lovci še vedno dolžni iti na kraj povoza in odvzeti potrebne dela za evidentiranje, saj nas k temu, kot je zgoraj že opisano, zavezuje Zakon o lovstvu in divjadi. Nato pa mora regijski center za obveščanje za odstranitev povožene divjadi obvestiti upravljavca cest, ki mora poskrbeti za odstranitev povožene živali.

Zaradi opisane prakse se pojavljajo težave, saj smo bili lovci pred nekaj dnevi ob izvajanju predpisanih protokolov (ki jih je predpisala država) tarča očitkov in verbalnih napadov. V kraju Višnja vas je bil namreč povožen srnjak, kjer je predstavnik LD Vojnik v skladu z veljavnimi akti odšel nemudoma na kraj in odvzel potrebne dele za evidentiranje, to tudi sporočil na 112 (regijski center za obveščanje), ki je za odvoz takoj obvestil upravljavca cest - v tem primeru VOC Celje. Ker je divjad na kraju povoza ležala zelo dolgo (upravljavec cest je na kraju dogodka postavil celo prometno signalizacijo, da ne bi prišlo do dodatnih prometnih nesreč in s tem označil ležečo povoženo divjad na cestišču), je upravičeno prišlo do zgražanje večjega števila občanov. Lovci LD Vojnik smo prejeli za ta primer preko 50 klicev občanov, ki smo jim skušali predstaviti spremenjen način na tem področju. V tem primeru smo lovci LD Vojnik tudi sami neobvezujoče in prostovoljno večkrat klicali tako na RECO, higiensko službo, ki izvaja odvoze za naročnike (upravljavce cest) na policijo itd. Ugotovljeno je bilo, da je povoženo divjad po res dolgem času le odpeljala higienska služba, ki je dobila naročilo od upravljavca cest (v tem primeru od podjetja VOC).

Ker je tudi za nas, lovce takšna praksa nedopustna, ko povožena žival leži ob ali celo na vozišču dan ali dva in za to ne poskrbi upravljavec ceste, ki je to po novem dolžan, bomo o tem še naprej obveščali pristojne institucije. Poudariti želimo le, da smo lovci LD Vojnik v preteklosti vedno ravnali in delovali skladno s pravnimi akti in to počnemo in bomo počeli tudi v prihpdnje. Lovci LD Vojnik smo v celotnem sistemu le izvajalci določenih nalog, medtem ko se pravni akti in druga pravila sprejemajo na državni ali lokalni ravni. Lovci LD Vojnik si bomo še naprej prizadevali, predvsem s pobudami, predlogi in opozorili na pristojne institucije, da se sedanja praksa za odvoz povožene divjadi spremeni, saj imamo informacije, da se s podobnimi težavami srečujejo po vsej državi.

Branko Jelen, predsednik LD Vojnik

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi