Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Vojniški vinogradniki sodelujejo

Vojniški vinogradniki so se poklonili spominu na 150-letnico rojstva rojaka Franca Goričana iz Višnje vasi pri »Oberču«. Na lepo urejeni razstavi o življenju in delu slavnega rojaka v Knjižnici Vojnik so predstavili tudi zgodovino svojega društva. Razstavo je na pobudo domačega ljubiteljskega zgodovinarja Marka Zdovca postavila Osrednja knjižnica Celje (Srečko Maček). Veliko truda je vložila tudi prizadevna vodja Knjižnice Vojnik Betka Hutinski.
 

Predsednik Vinogradniško vinarskega društva občine Vojnik Mirko Krašovec je v nagovoru poudaril, da Franc Goričan ni bil samo sadjarski strokovnjak. Na veliko se je ukvarjal tudi z vinogradništvom. Lata 1880 je namreč trtna uš uničila tudi slovenske vinograde. Rešitev so našli v tem, da so na ameriške podlage cepili naše žlahtne trte. In tu zasledimo Franca Goričana, da je leta 1896 sprejel službo za obnovo po trtni uši uničenih vinogradov. Leta 1897 je postal upravnik deželne trsnice (in drevesnice) na Ptuju ter oskrbnik državnih vzornih vinogradov v Halozah. Predaval je tudi na trsničarski in viničarski šoli. Bil je potovalni učitelj in je s kolesom prepotoval podeželje južne Štajerske. Pri preprostih ljudeh je užival veliko spoštovanje. V strokovnih krogih je veljal za velikega strokovnjaka. Na predavanjih je grajal saditev šmarnice in druge necepljene trte. Priporočal je, naj vendar sadijo dobre sorte: šipon, laški rizling, burgundec itd., sicer se bodo kasneje silno kesali. Kako je to še danes aktualno! Veliko je tudi pisal in prevajal strokovno literaturo. V Vojniku je ustanovil sadjarsko društvo, leta 1921 pa je ustanovil Sadjarsko vrtnarsko društvo za Slovenijo. Po upokojitvi pa je kmetoval v domačem kraju. Bil je tudi župan.

 

Nasledniki njegovih učencev  so 23. 6. 2003 ustanovili Vinogradniško vinarsko društvo Vojnik

Njihov slogan je: »Sonca dosti, truda in skrbi, da trta dobrega rodi!« V idiličnem ambientu zidanice družine Bezovšek v Malih Dolah je društvo s prijatelji ustanovil Mirko Krašovec, priznan vrtnarski mojster iz Arclina. S strokovnimi predavanji, strokovnimi prikazi del, tečaji, strokovnimi izleti, obiski vinogradov, kleti itd. so želeli dvigniti kakovost vina tudi v teh lepih krajih. V bogatem arhivu društva beremo, da je na prvem predavanju z naslovom Priprava na trgatev letnika 2003 v Kulturnem domu v Vojniku zmanjkalo sedežev. V hudem februarskem nalivu je prikaz rezi vinske trte na Dednem vrhu obiskalo preko 100 ljudi. Gostili so tudi konferenco Zveze vinogradniških društev Slovenije VINIS in poročali, da društvo šteje 262 članov.

 

Ta prizadevanja so rodila bogate sadove! Na 16 društvenih ocenjevanjih so komisije priznanih strokovnjakov ocenile 2.028 prinesenih vzorcev. Podelile so 883 zlatih, 706 srebrnih, 69 bronastih priznanj – medalj. Zaradi napak v vinu je bilo izločenih tudi 330 vzorcev. Tudi društveno vino Vojničan je bilo deležno samih zlatih priznanj. Vojničani pa smo ponosni tudi na visoke ocene na ostalih ocenjevanjih, predvsem pa najvišjih ocen predsednika Mirka Krašovca na mednarodnem ocenjevanju vin na sejmu Agra v Gornji Radgoni, in to v konkurenci vzorcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Češke, Makedonije in Slovaške.

 

Izjemen uspeh pa je dosegel podpredsednik in društveni kletar Miran Kovač 

Iz grozdja potomke 400 let stare trte z Lenta – sorte modra kavčina, je skletaril 1. penino v Sloveniji, verjetno tudi na svetu. Potomke rastejo namreč na vseh kontinentih. Letos je vojniška potomka obrodila – podarila kar 62,40 kg brezhibno zdravega grozdja. Potomka je vojniški ponos! Brez truda, predvsem pa znanja ni uspeha. To dobro vedo tudi vojniški vinogradniki. Zato so dali v svojem letnem programu med 25 točkami velik poudarek izobraževanju. Naj bo ta skromen zapis prispevek društva k praznovanju obletnice spomina na našega spoštovanega rojaka Franca Goričana. Pisatelj, publicist, velik poznavalec trte in vina ter pisec številnih knjig z vinsko tematiko Drago Medved je večkrat poudaril: "Kar ni zapisano, uide v pozabo, oziroma se sploh ni zgodilo!" In to je še kako pokazala ta razstava.

 

Vinogradniki se s svojimi prijatelji radi tudi poveselijo. Njihove javne kulturne prireditve in neumorno sodelovanje v kraju je dobro poznano. Ampak to je že druga lepa zgodba. Pa zaključimo z rekom: "Pij malo, pij dobro!"

 

                                                                                  

Tekst: Pavle Leskovar            

Foto: Lea Sreš                                                            

 

 

Oglejte si tudi