Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Sodelovanje na medenem vikendu Podružnične osnovne šole Šmartno v Rožni Dolini

Čebelarji čebelarskega društva Vojnik smo se na povabilo vodje POŠ Šmartno v Rožni dolini udeležili medenega vikenda. V petek, 19. maja 2023, od 17. do 19. ure smo bili tako v učnem čebelnjaku Šmartno v Rožni dolini. Pripravili smo klopi in mizo, kjer so bili predstavljeni čebelarstvo, čebelarska oprema in pripomočki, panjski sistemi, koški za čebelarjenje, čebelji pridelki in seveda čebelja družina v živo v oglednem panju.
Za osnovnošolke in osnovnošolce je bilo poleg domačega kruha pripravljenih več vrst medu in slastnih medenjakov ter drugih presenečenj. Otroci so si najprej nadeli zaščitne mrežne klobuke in usnjene rokavice, da jih čebele ne bi mogle opikati. Ogledali so si notranjost učnega čebelnjaka, odprli vratca panjev. Skozi mreže so si lahko ogledali delovno vnemo čebel. Vdihovali so aerosole iz panjev, ki poleg tega, da čudovito dišijo, tudi blagodejno vplivajo na dihala človeka – apiterapija.

V oglednem panju so spoznavali delovanje čebelje družine na plodiščnem in mediščnem satu. Sami so poiskali trote – moške prebivalce čebelje družine in matico. Nekateri otroci iz te skupine so tudi člani čebelarskega krožka na šoli pod vodstvom čebelarske mentorice Olesee Potočnik.

Pred kratkim so na mednarodnem tekmovanju mladih iz čebelarstva osvojili srebrno medaljo, za kar jim iz srca iskreno čestitamo. Seveda so bili temu primerno poučeni z znanjem o čebelah!

Z otroki smo izvedli delavnico izdelave sveč iz satnih osnov. Vsak si je naredil svojo svečko – segrel satnico, pripravil vrvico, jo zavil v satnico in svečko odnesel domov. Za presenečenje jim je predsednik čebelarskega društva Vojnik Peter Babnik podaril vsakemu po en odlitek voska v obliki srca, čebelice, cveta in podobnega, da bodo te izdelke lahko dali doma v svoje sobe in vdihovali aerosole iz čebeljega voska. Med izdelavo sveč so se sladkali z okušanjem različnih vrst medu in medenjakov. Medtem jim je vodja POŠ Milanka Kralj prinesla banane, jabolka, slanike in sok.

Na koncu so imeli v čebelnjaku še kviz o poznavanju čebelarstva. Njihovo znanje je zares odlično! Po prijetnem druženju smo jih vrnili v šolo, kjer so pridne kuharice poskrbele za slastno večerjo – medene palačinke! To noč so prespali v šolskih prostorih, naslednji dan pa nadaljevali medeni vikend.

Pomočnika predavatelju Petru Babniku sta bila ob tej priložnosti čebelarja Viki Krajnc, ki je skrbnik učnega čebelnjaka v Šmartnem, in Bojan Užmah. Vsem trem so se v POŠ Šmartno zahvalili za trud in sodelovanje. S čebelarskim pozdravom: »Naj medi!«!

Tekst in foto: Čebelarsko društvo Vojnik

Oglejte si tudi