Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Praznik vina, salam in kruha letos malo drugače

Vinska trta že tisočletja prenaša vse vremenske tegobe: pozebo, točo, prekomerne temperature ali vlago, pojav rastlinskih bolezni, pa tudi napake svojega gospodarja – vinogradnika. Zmeraj si opomore, ker je trdoživa rastlina. Dokaz je med drugim tudi več kot 400 let stara trta z Lenta. Mentorica Tadeja Vodovnik Plevnik pravi, da sorta modra kavčina izhaja iz trte »konjiška črnina«. To je povedal tudi g. Zafošnik pri saditvi "vojniške trte" leta 2006.

Tudi vojniški vinogradniki so kljub težavam z epidemijo uspešno izvedli začrtani program, res pa je, da v malo okrnjeni, prilagojeni obliki. Manjkala so samo druženja ter javne prireditve, ki so že tradicionalne in zelo dobro obiskane.

Letos so zgoraj omenjeni praznik izvedli v okviru društva ter glede na zdravstvene razmere v naravi na pikniku. Sedemnajsto in osemnajsto podelitev priznanj za nagrajena vina letnikov 2019 in 2020 ter za enajsto in dvanajsto salamiado so izvedli v idiličnem ambientu Konjerejskega društva na Lopati. Za lepo urejen dom in dovršeno okolico ima veliko zaslug njihov podpredsednik Franci Bezovšek, ki je tudi neutrudni vodja salamarjev pri vinogradnikih. Obenem je g. Bezovšek tudi soustanovitelj vinogradniškega društva. Z ženo Tanjo sta 23. junija 2003 gostila ustanovni občni zbor društva. Na ta dogodek spominja spominska plošča ob 15-letnici društva. Francija  Vojničani poznajo tudi po tem, da je s kolesljem s parom konj na prireditveni prostor pri trti pred Občino Vojnik večkrat ponosno pripeljal vinsko kraljico Slovenije.

Na prireditvi – podelitvi priznanj pa seveda, kot zmeraj, ni manjkalo lepih besed o vinu ter narodnih pesmih. Pesmi, predvsem z vinsko tematiko, so izvajali »društveni« pevci Arclinski fantje. Oni so tudi društveni »trgači« na vinski trgatvi.

Z izbrano uvodno besedo je spet presenetila društvena tajnica Albina Karmuzel. Župan Brane Petre je pohvalil prizadevanja članov za povezovanje med društvi, skrb za potomko trte, organizacijo pokušine vin preko zooma, pa tudi za lepo urejen vinogradniški kotiček pri Mercatorju. Žal so objestneži pred časom poškodovali figure velikonočnega aranžmaja ter razbili velik vinski sod. Za strokovno obnovo podarjenega starega soda je poskrbel g. Leber. Tako je prostor z lepim cvetličnim nasadom, brajdo s trto chardonnay, kovinsko skulpturo in vinskim sodom Vojničanom spet lahko v ponos. Ob svojem času pa se bo spet oglasil društveni klopotec!

Prof. Edvard Kužner je s preprosto besedo razložil potek in rezultate ocenjevanja salam in špehovk. Opozoril je, da se tudi na tak način ohranja predelava tega priljubljenega mesnega izdelka. Viki Štokojnik pa je na šaljiv način »prodal« nož salamarju leta.

Ocenjevanja vin in salam niso le tekmovanja, ampak so potrdilo dobrega dela. So pa tudi velika učna ura. Vsi so zmagovalci. Zato omenimo le tiste, ki jim je uspelo največ:

salamar leta 2020: Marjan Recko,

salamar leta 2021: Aleš Laznik.

Pri vinih izstopata:

Miran Kovač: redne trgatve in penine ter desetič vinar leta,

Mirko Krašovec: suhi jagodni izbor letnik 2018 – ocena 19,53 – najvišje ocenjeno vino.

Vsa priznanja in lepo urejen bilten ocenjevanja je vzorno z veliko truda pripravil podpredsednik društva Miran Kovač. Tudi organizacija srečanja je bila v njegovi domeni. Hvala!

Te dni je praznoval lep življenjski jubilej, 80-letnico, prizadevni ter priljubljeni predsednik Mirko Krašovec. Zato so bila na mizi samo njegova kakovostna vina. Jubilant je v nagovoru šaljivo naznanil, da 80 let šteje samo 29.160 dni. Namesto sladice pa je Mirko počastil svoje prijatelje z vinom chardonnay jagodni izbor letnik 2018, ki je prejelo najvišjo oceno 19,53.

Kdo bi veselo ne vriskal, kdo bi veselo ne pel, samo, da bog nam zdravja da, zdravja da!

(napev iz opere)

S to lepo željo so se udeleženci prijetne, preproste prireditve v večernem mraku razšli. Seveda z veliko željo, da letnik 2021 spet proslavijo v nabito polni športni dvorani v Vojniku.

Končajmo z znanim rekom: »Sonca dosti, truda in skrbi, da trta dobrega rodi!«

Besedilo: Pavle Leskovar                                                                                 

Foto:

Oglejte si tudi