Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Prihranim do 60 odstotkov, vozim na CNG

Se tudi vaše podjetje ozira po okolju prijaznejših in stroškovno učinkovitejših alternativnih pogonskih gorivih? Čas je, da preklopite na CNG – tehnološko obdelan zemeljski plin. V Mestni občini Celje, kjer stoji ena izmed polnilnic za CNG, mestne avtobuse poganja stisnjen zemeljski plin ali CNG. Tudi vse več celjskih podjetij se odloča za nakup službenih vozil na stisnjen zemeljski plin, ki velja za okolju in denarnici prijazno gorivo. 

Stisnjen zemeljski plin, pri nas poznan tudi kot metan, je alternativno pogonsko gorivo z mnogo prednostmi. Še posebej je primeren kot pogonsko gorivo za poslovna, tovorna in osebna vozila ter javni potniški promet. V Italiji je na primer že več kot 1 milijon vozil na CNG in več kot 1.000 javnih postaj na CNG.

Prednosti CNG

Velika prednost nakupa vozil na CNG so tudi finančne spodbude. Ekosklad namreč ponuja zelo ugodne kredite za nakup tovrstnih vozil, Mestna občina Celje pa nudi nepovratne finančne spodbude taksi službam za nakup. Več o tem si lahko preberete na spletni strani Energetike Celje, ki upravlja tako s polnilnico za CNG kot tudi vodi razpis za navedene finančne spodbude. 

Do 60 % prihranka 

Stisnjen zemeljski plin je v povprečju od 40 % do 60 % cenejši od bencinskega in dizelskega goriva. Ker ima CNG tudi večjo kalorično vrednost v primerjavi z bencinskim in dizelskim gorivom, CNG vozila prevozijo več z nižjimi stroški goriva.

Oglejte si tudi