Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Naravoslovni tabor »Odprite oči in napnite ušesa v naravi«

Naravoslovni tabor je letos potekal v jesenskem času; in sicer 28. in 29. septembra na POŠ Socka.

 

Dvodnevni tabor je potekal že deseto šolsko leto. Udeležilo se ga je 35 učencev petih in šestih razredov OŠ Vojnik ter vseh treh podružničnih šol. Poseben poudarek naravoslovnega tabora je bil na spoznavanju življenjske pestrosti gozda. Učenci so se o gozdu učili v gozdu in ne v učilnici. Pri tem smo jim pomagali učitelji OŠ Vojnik, učiteljice POŠ Socka in gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije, Območne enote Celje. Delo v taboru je temeljilo na učenju preko doživljanja narave, pridobivanju novih izkušenj in spoznavanju novih stvari. Temeljno vodilo naravoslovnega tabora je dejavno učenje ob stiku z naravo, ki daje učencu občutek varnosti in jim omogoča, da pustijo domišljiji prosto pot.

 

Letos smo spoznali jesenski gozd. Spoznali smo posebnosti iglavcev in listavcev, prepoznavali krošnje dreves, se naučili novega načina lovljenja, naša zatočišča pred lovilcem so bila drevesa. Najprej smo se lahko »rešili« pri iglavcih, nato pri listavcih. Na zabavni način smo tako prepoznavali vrste dreves po lubju. Pogovorili smo se tudi o ogljikovem odtisu v gozdu. Spoznali smo, kaj to sploh je in kako vpliva na gozd. Na koncu smo izdelali še mandalo iz listov in plodov. Delavnice v gozdu je vodil gozdar Boštjan Hren. Zelo smo se razveselili tudi obiska ravnateljice, ki nam je zaželela veliko naravoslovne radovednosti, ustvarjalnosti in prijetnih trenutkov učenja v naravi.

 

V večernem delu smo bili razdeljeni v delavnice. Izdelovali smo ptičje strašilo, ptice, polnili in pekli jabolka, spoznavali smo astronomijo in se igrali miselne igre. Pod vodstvom gospe Maje Drobnič Grosek so učenci naredili ptičja strašila iz papirja in ptice, na katere smo v soboto zapisali misli o naravoslovnem taboru. Gospa Polona Bastič je v goste pripeljala gospoda Petra Pšakra, ki nam je povedal vse o ekološkem sadjarstvu in o slovenskih jabolkih. Naučili smo se prepoznati štiri vrste odpornih sort jabolk, ki zelo lepo uspevajo v ekološki pridelavi: sirius, opal, topaz in rdeči boskop. Napolnili smo jih z orehi in medom, jih spekli in še tople pojedli. Bila so slastna. Pod vodstvom gospe Tanje Hedžet smo se spoznali z astronomijo; in sicer kaj luna je, opazovali smo nebo skozi teleskop, naučili smo se tudi, kdaj je luno najbolje opazovati, katere zvezde vidimo na nebu, katere razsvetljuje nebo na naš rojstni dan … Miselne igre je za učence pripravila gospa Valerija Jakob. Kljub pozni uri so morali pošteno misliti. Pred spanjem so poslušali pravljice in utrujeni kmalu zaspali.

 

V soboto smo v gozdu iskali drobne živali v gozdnih tleh in iskali razlike med njimi. Gospa Bastič nas je naučila živali razvrščati med členonožce in kolobarnike. Pod vodstvom gospe Buršič smo se igrali gibalne igre v angleškem jeziku in tudi ustvarjali slike iz listov in plodov. Še matematika je bolj zabavna v gozdu. Z gospo Ošlak so učenci merili obseg dreves. Primerjali so ga s premerom dreves, v naravi so izmerili kvadratni meter in ar. Gozd je bil glavna tema tabora. V njem smo se pod vodstvom gospe Hedžet orientirali s pomočjo lišajev, iskali gobe in jih razvrščali med užitne in neužitne. Igrali smo se tudi igro svojih babic, kdo vrže palčko bliže storžu. Za starše smo pripravili razstavo in kratek kulturni program.

 

Najlepše bi se zahvalili vsem, ki so nam pomagali, da je naš tabor uspel, posebna zahvala pa gre vsem lastnikom gozda Gobnik, v katerem so učenci pridobivali nova znanja. 

Tekst in foto: Maja Kovačič, Tatjana Hedžet

 

Oglejte si tudi