Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Lovro Frelih in Uroš Jurgec – mlada dirigenta

V Unionski dvorani v Mariboru je bilo 26. in 27. maja 2022 drugo državno prvenstvo Mateja Hubada za slovenske zborovodje do 35 let, ki ga Javni sklad RS za kulturne dejavnosti soorganizira z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani. Umetniški svet je že 28. februarja 2022 na tekmovanje uvrstil 10 kandidatov, med njimi sta bila tudi Lovro Frelih in Uroš Jurgec iz Vojnika. Tokrat vam ju le na kratko predstavimo, v naslednjih številkah Ogledala pa bomo širše spregovorili o njuni zanimivi in kljub mladim letom že bogati glasbeni poti.
Lovro Frelih, doma iz Ilovce pri Vojniku, je učitelj klavirja in džez klavirja na glasbeni šoli v Celju in v Domžalah. Po rodu je Ljubljančan, a ga je pot pripeljala na Celjsko, ko je pred desetimi leti prevzel vodenje komornega moškega zbora v Celju. Trenutno vodi Komorni pevski zbor Mysterium iz Kranja in je predavatelj zborovodstva na Orglarski šoli Sv. Jožefa v Celju. V prostem času rad kuha in spoznava ljudi ter okolico, saj ima v naši občini licenco za lokalnega turističnega vodnika.

Uroš Jurgec, doma iz Vojnika, ima široko glasbeno znanje, ki ga je pridobival v Glasbeni šoli v Celju in na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Svoje znanje še nadgrajuje na Oddelku za glasbo Pedagoške fakultete Maribor, kjer obiskuje magistrski študij in je od leta 2019 asistent pri dirigentki Tadeji Vulc v Akademskem pevskem zboru Maribor. Od leta 2016 je dirigent Mešanega pevskega zbora Rosika v Lovrencu na Pohorju, od 2018 pa zborovodja Koroškega Akademskega pevskega zbora Mohorjan Prevalje. Letos je postal še zborovodja Akademskega pevskega zbora Karel Destovnik – Kajuh in Ženskega pevskega zbora Pefke.

Tekst: Jože Žlaus

Oglejte si tudi