Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Načrti za delo v letih 2022 in 2023

Skoraj celotno lansko leto je krojila pandemija Covida-19. Vsako leto v jesenskem času se začnejo priprave za sprejetje novega proračuna, lani pa smo ga že drugič sprejeli za dve leti. Ker je krajevna skupnost del občine, je tudi proračunski uporabnik in ima svoj proračun, ki je sestavljen iz naslednjih postavk: vzdrževanje makadamskih cest, stroški poslovanja, krajevni praznik ter obeleževanje obletnic znamenitih osebnosti.
Za ceste  javne poti skrbimo tako, da na pobudo krajanov in članov Sveta KS poskrbimo za navoz materiala, strojna dela na cestah ter čiščenja obcestnih jarkov v okviru višine proračunske postavke. Sprejemamo pobude za sanacije in asfaltiranje cest, ki pa morajo biti odpisane, torej v lasti Občine Vojnik. Usklajujemo delo z izvajalci zimske službe, račune pa plača Občina Vojnik.

Med stroške poslovanja spadajo stroški, ki nam omogočajo poslovanje; gre za splošni material in storitve, zavarovalne premije za objekte, plačila organizacijam, ki so pooblaščene za plačilni promet in bančne storitve ter reprezentančne stroške.

V okviru postavke
Krajevni praznik pripravimo zloženko s seznamom prireditev, ki jih pripravijo društva, KS pa organizira slavnostno prireditev z bogatim kulturnim programom in s podelitvijo krajevnih priznanj najzaslužnejšim krajanom. Za starejše krajane nad 80 let pripravimo srečanje skupaj s KORK, Župnijsko Karitas in Kulturnim društvom Ivana Šoparja, pripravimo pa tudi spominsko slovesnost pri Olčjek, pri spominski plošči.

Postavka Umetniški programi: sem spadajo dogodki za obeleževanje obletnic pomembnih krajanov, s čimer skrbimo za kulturno dediščino. V preteklih pet letih smo obeležili 130-letnico rojstva slikarke Doroteje Hauser, 130-letnico smrti Karla Fridericha Henna, ustanovitelja Zdravilišča Radenci s postavitvijo spominskega obeležja nasproti hiše, kjer je bival (pred Zdravstvenim domom v Vojniku). Leta 2019 smo obeležili tudi 150-letnico rojstva in v letu 2020 še 70-letnico smrti kmetijskega strokovnjaka in učitelja Franca Goričana, za katerega bo postavljeno spominsko obeležje v na novo urejenem parku pri Občini Vojnik. Zaradi znanih razmer že drugo leto nismo mogli realizirati celotnega plana, realizirali smo le najnujnejše oz. tisto, kar smo jih lahko naredili (npr. vzdrževanje makadamskih cest), zato vse proračunske postavke niso bile počrpane in jih bomo prenesli v naslednje leto.

Vse to smo zapisali v letnem poročilu za preteklo leto, ki ga je pripravila računovodkinja. Predstavila ga je na seji Sveta KS,  člani Sveta pa so ga potrdili. Kljub oteženim razmeram dela na terenu vseskozi potekajo. Tako smo  asfaltirali nekaj odsekov cest: Cesta v Tomaž – Rošer  Zeme, cesta Arclin 36 – 36c (Slavulj, Stegu, Jeram), cesta Male Dole – Obreza  Keblič – Rezar ter igrišče v Razgorju. Oktobra je bil zgrajen most čez Hudinjo v Višnji vasi, končana sanacija plazu nad občinsko cesto Male Dole – Brezovšek – Lačna vas, saniran plaz Male Dole – Jošt, zgrajen most Pezdevšek. Trenutno se na Cesti talcev končuje I. del rekonstrukcije ulice (obnovitev kanalizacije, odvodnjavanja in izgradnja pločnika), pripravljeni so že tudi popisi za nadaljevanje. Na Arclinski cesti in v krožišču Vojnik se bodo dela končala s finim asfaltiranjem. V izdelavi je projektna naloga za pločnik Višnja vas, zakoličen je pločnik Arclin – Ljubečna, trenutno so v teku pogovori z lastniki. Objavljen je tudi razpis za izvajalca kanalizacije in obnove vodovoda v Ivenci. Na zadnji seji smo načrtovali še pomladansko ureditev cest, lokacije za čiščenje z vomo, pometanje ulic po končani zimski službi ter čiščenje okolice Občine Vojnik v okviru čistilne akcije, ki bo 2. aprila 2022. Želimo, da se nam pridružite in tako pomagate ohranjati čisto naravo.

Tekst: Lidija Eler Jazbinšek  in Irma Blazinšek

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi