Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Pridobitve v letu 2021

V poletnih mesecih je bilo na področju Krajevne skupnosti Nova Cerkev opravljenih nekaj del, ki so bila predvsem povezana s sanacijami in urejanjem kraja (čiščenje jarkov in jaškov, obrezovanje zaraščanja, gramoziranje oz. sanacija javnih poti po neurju in podobno).
Julija smo imeli slavnostno sejo Sveta KS Nova Cerkev, ki je namenjena praznovanju krajevnega praznika. Dogodek je vedno tudi priložnost, da opravimo pregled dela v preteklem letu ter se seznanimo z novimi projekti.

Plan in realizirana dela v letu 2021

          .     Na DRSI smo ponovno vložili prošnjo za prehoda za pešce v centru Nove Cerkve in v bližini vrtca. 

·      Uredili smo kanalizacijo in zamenjali vodovne cevi ob glavni cesti Nova Cerkev – Razdelj.

·      Delno smo razširili in sanirali lokalno cesto Socka do meje z občino Dobrna (Vrba).

·      Načrtujemo razširitev in sanacijo lokalne ceste Socka – Trnovlje (do mostu Delčnjak).

·       Asfaltirali bomo še nekatere javne poti, ki so uvrščene v plan asfaltiranja v letu 2021.

·       Preplastili bomo nekatere odseke javnih poti ter pokrpali nekatere poškodovane asfaltne javne poti.

·       Na direkciji za vode tečejo pogovori za protipoplavne ukrepe.

·       Vodovod Trnovlje bo septembra pripravljen za povezavo na gospodinjstva, nato sledi prevzem VO-KA.

·       Za vodovod Lahka peč – Čreskova je že podpisana pogodba o prevzemu in menjavi števcev.

·       VO-KA Celje pripravlja idejni projekt za ureditev vodovoda Lemberg, nato sledijo služnosti za potek trase.

·       VO-KA pripravlja projekte za nov rezervoar Straža – Oprešnik in za zamenjavo cevi za boljši pretok.

·     Ob pokopališču smo v zemljo položili električni kabel in postavili nove kovinske stebre za javno razsvetljavo.

·         Sanirali smo plaz ob JP Polže – Naglič.

·         Opravljena je bila tudi nujna sanacija plazu pri Špegel v Socki.

·         V zaključni fazi je ureditev nove avtobusne postaje v Razdelju.

·         Pri DRI je v pripravi dokumentacija za avtobusno postajo v Zlatečah v smeri Socke.

·         V izdelavi je projekt za nov betonski most pri Senegaškem mlinu za naselje Selce, začetek gradnje je načrtovan za letošnjo jesen.

·         Začeli bomo gradnjo pločnika in razširitvev ceste od centra Nove Cerkve do trafo postaje v naselju, v dolžini 100 metrov.

·         Direkcija pripravlja dokumentacijo za pločnik od Skok – Polže do Obreza – Vizore, ob glavni regionalni cesti.

·         Na pobudo KS Nova Cerkev in SPV, si je komisija DRSI ogledala ozko grlo na državni cesti od mostu Kotnik do trgovine Socka ter potrdila predlog za razširitev ceste in ureditev pločnika.

·         Pripravlja se idejna zasnova za sanacijo obstoječe kanalizacije za meteorne vode (Nova Cerkev, novo naselje). 

Na DRSI smo ponovno vložili prošnjo za prehoda za pešce v centru Nove Cerkve in v bližini vrtca.

Slavnostna seja je bila namenjena tudi praznovanju krajevnega praznika. Nova Cerkev praznuje krajevni praznik 4. julija; ta dan je spomin na akcijo dela enot Tomšičeve brigade, ki so osvobodile kraj. Od tega dne je bilo območje krajevne skupnosti osvobojeno ozemlje. V Krajevni skupnosti Nova Cerkev živi okrog 2500 prebivalcev in na nek način imamo 4. julija prav toliko slavljencev. Na slavnostni seji smo čestitke in hkrati zahvalo še posebej izrekli sedmim krajanom, ki so si zaradi dela ter življenja, ki ga usmerjajo v družbeno dobro, zaslužili krajevna priznanja.

 

Dobitniki krajevnih priznanj v letu 2021

Letošnji prejemniki krajevnih priznanj so: Magda Kajzba na predlog KS Nova Cerkev in KORK Nova Cerkev, za dolgoletno in požrtvovalno delo v krajevni organizaciji Rdečega križa Nova Cerkev; Sabina Pekovšak na predlog KS Nova Cerkev in KORK Nova Cerkev, za dolgoletno in požrtvovalno delo v krajevni organizaciji Rdečega križa Nova Cerkev; Boris Kotnik na predlog KS Nova Cerkev in MPZ Nova Cerkev, za dolgoletno in aktivno delo pri Moškem pevskem zboru Nova Cerkev; Jože Podgoršek na predlog KS Nova Cerkev in MPZ Nova Cerkev, za dolgoletno in aktivno delo pri Moškem pevskem zboru Nova Cerkev; Vili Grm na predlog KS Nova Cerkev in KORK Nova Cerkev, za dolgoletno sodelovanje na krvodajalskih akcijah; Janez Kotnik na predlog KS Nova Cerkev in PGD Socka, za dolgoletno in aktivno delo v Gasilskem društvu Socka; Marta Butinar na predlog KS Nova Cerkev in PGD Lemberg, za dolgoletno in požrtvovalno delo v Gasilskem društvu Lemberg. Šopek cvetja smo v zahvalo za vestno in odgovorno delo na Krajevni skupnosti Nova Cerkev izročili nekdanji tajnici Ines Novak.  

Junija smo podelili tudi priznanje za življenjsko delo na področju kulture. Veseli nas, da ga je, na naš predlog, prejel Oton Samec iz Polž, gospodar turistične kmetije Soržev mlin. Oton Samec daruje ogromno svojega časa, volje ter ljubezni do našega kraja in s tem prispeva k razvoju, ugledu in uveljavljanju celotne občine. Želimo mu, da še naprej z roko v roki z naravo in z globokim spoštovanjem do nje uresničuje svoje poslanstvo in ohranjanja kulturno dediščino.

Ob tej priložnosti še enkrat čestitamo dobitniku priznanja za življenjsko delo na področju kulture ter vsem dobitnikom krajevnih priznanj, hkrati pa se za dobro sodelovanje zahvaljujemo Občini Vojnik, županu Branku Petretu, podžupanu Viliju Hriberniku, svetnikom naše KS, članom Sveta KS, podružničnima osnovnima šolama v KS, vsem predsednikom društev in organizacij v KS ter Župniji Nova Cerkev. Verjamem, da nam bo s skupnim delom tudi v prihodnje uspelo narediti veliko dobrega za ljudi in kraj.

Tekst: Slavko Jezernik

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi