Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Odprtje povezovalne ceste v Rovah

Rove so dobile novo asfaltirano povezovalno cesto, ki po krajši poti povezuje Bezenškovo Bukovje. Dolgoletna želja krajanov se je končno realizirala. Vzdrževanje ceste v preteklih letih, predvsem na odseku Žerjav – Rihter je bilo težavno, predvsem zaradi strmine, odvodnjavanja in izvajanja zimske službe. Po vsakem večjem neurju je bila cesta uničena, ves predhodno navožen material na cesto je odneslo daleč v dolino. Stroški vzdrževanja so na podobnih odsekih preprosto preveliki, kar opažamo tudi na drugih podobnih cestah v naši krajevni skupnosti, ki pa jih je na srečo vse manj.
Rove na odseku: Žerjav – Rihter – Polenik

Zadnji odsek v smeri Polenik je bolj ravninski, vendar tik ob potoku, ki za stabilnost ceste zahteva dodatna dela na trasi. Ta odsek so krajani Rov postopoma asfaltirali v fazah in v lastni režiji. Pred samo izvedbo so izvedli odpise cest in pobrali soglasja lastnikov zemljišč ob trasi.

Ustanovljen je bil režijski odbor za pripravo ceste do asfaltiranja, ki ga je vodil Franci Rihter. Sledile so aktivnosti za pobiranje prostovoljnih prispevkov ter sama priprava ceste. Gradbena dela je prevzel Martin Vezenšek, ki je delo opravil strokovno in v zadovoljstvo vseh uporabnikov. Na določenih delih ceste so izvedli razširitve, dvig nivelete zaradi zmanjšanja strmine ter uredili odvodnjavanje z drenažami. Cesto v dolžini 750 m s potrebnimi muldami je asfaltiralo podjetje Remont Celje, ki ima letno pogodbo z Občino Vojnik. Konec septembra so krajani organizirali uradno odprtje ceste s kratkim kulturnim programom v režiji Kvarteta Frankolovo. Prisotne je pozdravil predsednik režijskega odbora Franci Rihter in se vsem zahvalil za opravljeno delo in pomoč. Nekaj besed v zahvalo vsem, ki so sodelovali pri pripravi in v želji, da se uporabniki ceste varno vozijo po novi asfaltirani cesti, je povedal predsednik KS Frankolovo Dušan Horvat. Prisotne je pozdravil tudi župan Občine Vojnik Branko Petre, blagoslov pa je opravil pater Branko Cestnik. Sledilo je prijetno druženje ob hrani in pijači. Hvala vsem, ki ste na kakršen koli način pomagali pri ureditvi povezovalne ceste v Rovah.

Zimska služba

Izvajanje zimske službe spada med eno izmed najbolj občutljivih področij v vsaki lokalni skupnosti. Ljudje smo vse bolj zahtevni in razvajeni, velikokrat žaljivi do izvajalcev zimske službe. Posledica tega stanja so odpovedi določenih izvajalcev, ki ne bodo več opravljali tega dela. Letos je Občina Vojnik izvedla razpis za izvajanje zimske službe vseh javnih poti v občini. Zanimanja ni bilo na pretek, ponekod se je razpis moral ponoviti, ker se ni nihče prijavil. Po večkratnih dogovorih in usklajevanjih smo se uspeli dogovoriti z vsemi nosilci izvajanja, ki so prevzeli posamezna sklope. Podpisniki pogodb si podizvajalce priskrbijo sami. Bliža se zimsko obdobje, za katerega ni mogoče vnaprej predvideti, koliko snega in poledic bo.

Prosim vas, da ste v času zimskih razmer strpni in obzirni do izvajalcev zimske službe. V težkih razmerah in obilnem sneženju je nemogoče opraviti vse delo v istem času, treba je malo počakati in potrpeti. V času izrednih dogodkov bomo izvajanje prilagodili prioritetam.

Tekst: Dušan Horvat

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi