Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Naš odnos do okolja

Minili sta dve leti, preden smo lahko ponovno izvedli tradicionalno čistilno akcijo, ki je ena od stalnih aktivnosti v naši občini in vseh treh krajevnih skupnostih. Povabilo in navodila za izvedbo čistilne akcije smo predstavnikom udeležencev posredovali ustno, preko telefona ali po elektronski pošti.
Lani je čistilna akcija odpadla zaradi prvega vala epidemije Covid-19, v katerem je bilo prepovedalo kakršno koli zbiranje oziroma druženje ljudi. Tudi letos smo čistilno akcijo izvedli v času epidemije, in sicer v soboto, 27. marca, vendar pod posebnimi pogoji, po sistemu mehurčkov, torej z več majhnimi skupinami. Ker so bile šole zaprte, se akciji v okolici šole niso mogli pridružiti učenci.

Priznati moram, da odziv na akcijo kljub epidemiji ni bil nič manjši od odziva v preteklih letih. Prijavila so se vsa društva v kraju in to s približno enakim številom udeležencev. Že več let opažamo, da se čistilne akcije večinoma udeležujejo isti ljudje, predvsem tisti, ki jim je mar za lepo podobo kraja. Pogrešamo krajane, ki niso vključeni v društva in organizacije. Izjema so krajani Rov in Črešnjic. Predstavnikom skupin smo razdelili vrečke za smeti in rokavice. Ožji del kraja je bil pometen strojno, za tem pa so člani PGD Frankolovo, kot že vrsto let, očistili asfaltne površine z vodnim curkom. Ostali udeleženci so se razdelili v več skupin, pobirali smeti in odpadke ob potokih, obcestnih jarkih lokalnih cest, javnih poteh ter ob regionalni cesti.


Količina smeti se v primerjavi s preteklimi leti ni bistveno povečala, vendar pa obstajajo lokacije, ki so stalnica odlaganja brezbrižnih in neodgovornih ljudi, ki nimajo odnosa do narave in sokrajanov. Zbiranje odpadkov je v naši občini zelo dobro organizirano. Kljub temu še vedno opažamo, da nekatera gospodinjstva niso vključena v odvoz kosovnih odpadkov, kar je nedopustno in neodgovorno. V Vojniku je zgrajen zbirni center, ki omogoča sprejem posameznih vrst odpadkov. Torej razloga, da se smeti mečejo v potoke, gozdove in obcestne jarke, ni mogoče tolerirati. Upam, da se bo miselnost teh ljudi v prihodnje spremenila.


Hvala za udeležbo na čistilni akciji 2021 članom PGD Frankolovo, članom Prosvetnega društva Anton Bezenšek, članom Turističnega društva, članom društva Talon, članom Športnega društva, članom društva Kajuh, članom Mladinskega društva, članom Sveta KS, krajanom Rov ter Marjanu in Minki Čretnik z otroki.


Po končani akciji smo posameznim skupinam razdelili sendviče in pijačo, se jim zahvali za sodelovanje in jih povabili na naslednjo čistilno akcijo, za katero upam, da bo izvedena v normalnih razmerah.


Prvomajska budnica

Podobo prvega maja, mednarodnega praznika dela, marsikje po Sloveniji zaznamujejo zvoki koračnic, za katere skrbijo številni godbeniki. Člani Godbe na pihala Nova Cerkev že vrsto let zapored v ranih jutranjih urah zaigrajo v različnih krajih naše občine. Izjema je bilo lansko leto, ko zaradi izrednih razmer prvega vala epidemije budnice v živo ni bilo mogoče izvesti. Zanimanje za budnico je v našem kraju že od nekdaj veliko, letos smo tudi to izvedli v skladu z navodili ob epidemiji Covid-19.



Poleg Godbe na pihala Nova Cerkev nas že nekaj let zapored pred igranjem koračnic prebudijo streli Možnaristov Lanšperg Nova Cerkev. Takšen je bil scenarij tudi za letos, zaključek nastopa pa, kot vedno, z našo pesmijo "Ostanimo prijatelji". Veseli in hvaležni smo vsakoletnega obiska obeh skupin iz naše sosednje krajevne skupnosti in tudi zanimanja naših krajanov za izvedbo vsakoletne budnice. Hvala vam za doprinos in popestritev praznovanja praznika dela, ki ga nikoli ne smemo zanemariti.


Besedilo: Dušan Horvat, predsednik Sveta KS Frankolovo

Foto: Katja Rek

Oglejte si tudi